Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegos czasu zastanawia mnie to co zaobserwowalem, a mianowicie bialy osad od wewnetrzej strony filtra. Za kazdym razem jak zmieniam i wate  - JBL Symtec, i wkłady sznurkowe, uzywam zarowno 100mikronow, jak i 50 i czasem 1 mikron, i za kazdym razem po wewnetrzenj stronie tej plastikowej rurki, po tygodniu nawet zbiera się taki bialy nalot. Po dwoch tygodniach jest tego nawet sporo - na foto ponizej jest wlasnei czyszczenie waty po dwoch tygodzniach

Tak wyglada wata od wewnetrznej strony

5a5b6bf7eb4c7_iphone6017.thumb.JPG.68f70015024b37505e50a9dc29131530.JPG

A tak te plastikowe rurki

5a5b6c17d90ef_iphone6019.thumb.JPG.612097d584f0b24f496eacbbba7f78ec.JPG5a5b6c331fcbf_iphone6018.thumb.JPG.af552548efbf0d023db0d8e36cb0a7f0.JPG

Dodam jeszcze ze od samego pcozatku zmagam się z delikatnym zmetnieniem wody, do tej pory nie daje mi to spokoju. Patrzac z przodu baniaka jest krysztal, w dzien patrzac po dlugosci nie widac rowniez nic niepokojacego ale wieczorem gdy wchodzi wiecej niebieskiego swiatla patrzac przez 2.3 metra widze delikatna mgielkie ktora mnie strasznie meczy.

Zalozylem rowniez jako mechaniki sznurki 1 mikron, i na samym koncu filtracji wlozylem wkłady z owaty JBLa, bo mialem akurat puste korpusy to stwierdzilem ze moze jeszcze cos tam wylapie, i tam rowniez osadzil się ten bialy nalot.

5a5b6d63345b7_iphone6021.thumb.JPG.adc320cb592a62e173c885481fc26c76.JPG

Opublikowano

Gdybyś miał w miarę świeże akwarium to napisałbym że może to pochodzić od sztucznych kamieni. Masz duże tło i pełno modułów. Ja taki syf miałem na początku i długo z tym walczyłem. Podobnie jak u Ciebie przejrzystość wody u mnie zależy od oświetlenia i nie jest to super ultra clear, szczególnie jak jest jasno w drugim pomieszczeniu (mam akwarium na przestrzał). Jest taka bardzo drobna mgiełka.
Ciekaw skąd się to u Ciebie wzięło, jak rozumiem to się teraz pojawiło nagle a wcześniej tego nie miałeś?

Opublikowano
Teraz, troad napisał:

Gdybyś miał w miarę świeże akwarium to napisałbym że może to pochodzić od sztucznych kamieni. Masz duże tło i pełno modułów. Ja taki syf miałem na początku i długo z tym walczyłem. Podobnie jak u Ciebie przejrzystość wody u mnie zależy od oświetlenia i nie jest to super ultra clear, szczególnie jak jest jasno w drugim pomieszczeniu (mam akwarium na przestrzał). Jest taka bardzo drobna mgiełka.
Ciekaw skąd się to u Ciebie wzięło, jak rozumiem to się teraz pojawiło nagle a wcześniej tego nie miałeś?

Mam to od dawna, przynajmniej już jakis czas obserwuje to zjawisko. Napewno kilka miesiecy. U mnie efekt metnosci poteguje boczna szyba ktora jest zaklejona czarna folia, wiec nie moge po dlugosci patrzec na przelot. Tez myslalem nad syfem w wodzie, ale 1 mikron wklad by tego nie wylapal?

Opublikowano
1 minutę temu, mlody.czub napisał:

Mam to od dawna, przynajmniej już jakis czas obserwuje to zjawisko. Napewno kilka miesiecy. U mnie efekt metnosci poteguje boczna szyba ktora jest zaklejona czarna folia, wiec nie moge po dlugosci patrzec na przelot. Tez myslalem nad syfem w wodzie, ale 1 mikron wklad by tego nie wylapal?

Niestety nie mam pomysłu co to, a z biologią wszystko ok?

Opublikowano

Biologia smiga prawidlowo, ostatnio nawet ja plukalem z tego calego syfu. Myslalem ze to powszechne zjawisko, jakies bakterie, szlam, cholera wie co. Byc moze ze klej który uzylem do robienia modulow się pomalu rozpuszcza w wodzie a to jest to cie się potem wytraca i osadza. Zakladalem ze przez jakis czas moze się tak dziac ale wychodzilem z zalozenia z 1 mikron powinien to zatrzymac - wychodzi na to ze się mylilem. No coz, bede poki co kombinowac z wkladami, moze znajde cos co jest jeszcze drobniejsze i powstrzyma to. Zona mowi mi ze się czepiam tej wody, ale jakos nie moge tej delikatnej mgielki przebolec, i jakos to mi tak podejzale wyglada z tym bialym osadem.

• Lubię to 1
Opublikowano
7 minut temu, Jerry_jerry napisał:

OT

A powiedz co to za plastikowe rurki zamiast trzpieni? Jak to się nazywa? Gdzie kupiłeś? Działa lepiej? Dobrze pasuje - średnica?

Jarku...nie rób świadomie OT bo potem temat rozbudowuje się tak ,że nie można go opanować. 

Opublikowano (edytowane)

Podniosłem dzisiaj jeden z modułów (taki który nie ma dna ale był wciśnięty w piasek) i się lekko zdziwiłem.
W środku kamienia było całkiem sporo białego pyłu. Na jednej ze ścianek wewnętrznych był taki jakby wrzód, biały skrystalizowany.
Wyjąłem dziada z akwarium,  dokładnie wyczyściłem oraz zrobiłem w nim 3 otwory żeby już nie było stojącej wody w środku.
Mam jeszcze takie 2 kamole bez otworów które stoją na piachu i w których może być podobnie. Akcję z nimi przeprowadzę za jakiś czas.
Piszę o tym w tym wątku bo podejrzewam że CX5 z modułów bardzo długo puszcza do wody, wychodzi na to że i przez pół roku.
W modułach w których jest przepływ nie jest to widoczne, ale może powoduje to, że ciągle w baniaku jest lekka mgiełka.
Marcin czy masz u siebie takie moduły, w których nie ma przepływu lub jest on bardzo niewielki.
Jeśli tak to zobacz czy nie krystalizuje Ci się tak biały proszek.
Być może tylko ja tak mam :confused:

Edytowane przez troad
Opublikowano
1 minutę temu, troad napisał:

Podniosłem dzisiaj jeden z modułów (taki który nie ma dna ale był wciśnięty w piasek) i się lekko zdziwiłem.
W środku kamienia było całkiem sporo białego pyłu. Na jednej ze ścianek wewnętrznych był taki jakby wrzód, biały skrystalizowany.
Wyjąłem dziada z akwarium,  dokładnie wyczyściłem oraz zrobiłem w nim 3 otwory żeby już nie było stojącej wody w środku.
Mam jeszcze takie 2 kamole bez otworów które stoją na piachu i w których może być podobnie. Akcję z nimi przeprowadzę za jakiś czas.
Piszę o tym w tym wątku bo podejrzewam że CX5 z modułów bardzo długo puszcza do wody, wychodzi na to że i przez pół roku.
W modułach w których jest przepływ nie jest to widoczne, ale powoduje to, że ciągle w baniaku jest lekka mgiełka.
Marcin czy masz u siebie takie moduły, w których nie ma przepływu lub jest on bardzo niewielki.
Jeśli tak to zobacz czy nie krystalizuje Ci się tak biały proszek.
Być może tylko ja tak mam :confused:

Przez wszystkie moduly mam przeplyw, aczkolwiek jest on minimalny. Pomalu pozbywam się ich zastepujac je kamieniami, polowe już usunalem ale mam jeszcze ich troche. Moje na zewnatrz sa pociagniete zywica epoxydowa wiec nic się nie lasuje i nie oddaje do wody, ale od srodka tego nie zrobilem co moglo byc bledem. Jak dla mnie to jest jedyna mozliwosc zeby to oddawalo cos do wody.

Ciekawe tylko czy na dluzsza mete nie szkodzi taki mleczny osad w wodzie rybkom.

Na pewno jak w ciagu kilku nastepnych tygodni pozbede się wiekszosci modulow to napisze tutaj czy odbilo się to na klarownosci wody i na osadzaniu tej papki w filtrach. Poki co zmieniam ciagle media filtrcyjne na najdrobniejsze jakie moge znalesc ale nie widac roznicy.

Opublikowano
3 minuty temu, mlody.czub napisał:

Ciekawe tylko czy na dluzsza mete nie szkodzi taki mleczny osad w wodzie rybkom.

Nic takiego nie zaobserwowałem, choć podobnie ja Ty się zastanawiam.
Gdybym nie miał dwustronnego akwarium to pewnie w ogóle bym nie widział problemu.
Mgiełka widoczna jest wieczorem pod światło. No i nie jest to jakiś dramat ale lekko wkurza bo chciałoby się mieć super ultra clear ;)
Ja obstawiam że u mnie nie pomaga również wylot z górnego kamienia skierowany w dół, który unosi drobiny w dosyć dużym obszarze akwarium (kiedyś to zmienię)
Być może na przejrzystość ma wpływ więcej czynników. Akwarium ma nieco ponad 4 mies., więc mogę je traktować jako jeszcze nie w pełni dojrzałe.
Jestem cierpliwy i na razie nie będę żadnych gwałtownych akcji przeprowadzał.
Już dawno temu kupiłem Purolite i jeszcze go nie uruchomiłem bo prawie nie mam azotanów. Być może wkrótce włączę go na próbę.
A Ty filtrujesz przez Purolite?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, troad napisał:

Mgiełka widoczna jest wieczorem pod światło. No i nie jest to jakiś dramat ale lekko wkurza bo chciałoby się mieć super ultra clear ;).

Witaj w klubie, a to mnie się zona czepia ze pedantyczny jestem odnosnie tej wody :lol:

5 minut temu, troad napisał:

A Ty filtrujesz przez Purolite?

U mnie woda leci przez dwie puszki purolite zasypane w 2/3. Czy mam go wlaczonego czy nie, no3 jest na podobnym poziomie choc teraz widze ze roslinki już calkiem przez niego podupadly. Myslalem ze on jakos pomoze na to delikante zmleczenie ale niestety nie. Co dziwne w puszkach zasypowych pod tymi gabkami na dole nie gromadzi mi się ten bialy osad, w biologi tez nic nie zaobserwowalem. Tylko i wylacznie tam gdze jest albo wata albo sznurek.

U mnie tez nie jest jakis mega dojzaly baniak bo chodzi jakos  od kwietnia czy maja.

Edytowane przez mlody.czub
  • Lubię to 1