Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie

dzis nadszedl dzien zebym z drugiego biologa zrobila mechanika:

i tu pytanie: co do srodka mechanika?

w bilologu mam jeszcz wegil, usunac? rybki beda okolo 20/12

Mysle o falowniku w razie w , jaki biorac pod uwage ze w czerwcu gora sierpien bedzie okolo 800L _ 1000L 

zaraz wysle zdjecia z obecnej sytuacji z jednym filtrem zewn bo drugi byl w akwa z rybkami

3 godziny temu, cyganeczka napisał:
Witajcie
w bilologu mam jeszcz wegil, usunac? rybki beda okolo 20/12
Mysle o falowniku w razie w , jaki biorac pod uwage ze w czerwcu gora sierpien bedzie okolo 800L _ 1000L 
zaraz wysle zdjecia z obecnej sytuacji z jednym filtrem zewn bo drugi byl w akwa z rybkami

05d6a8b074a5e876129c50cccb6b641c.jpg01a96c842dfb75eef31115ab68a7755d.jpg a tu wszystko zostaje.
Mam tydzień żeby sprawdzić 2 filtry.
Ale myśle ze bez falownika się nie obejdzie.
I jak ułożyć od góry gąbkę i watę

nic z tego

moje filtry sa za slabe.

woda po drugiej stronie stoi

co robić? falownik ? nowy filtr? inne ustawienie kamieni? 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez cyganeczka
Opublikowano (edytowane)

co do testow to zobacz w tych sklepach co ci podalem na pw - tutaj powinni wszystko miec ,

Sprobuj z falownikem tez w tym sklepie znajdziesz szeroki wybor  ;) sam filter nie wymosi ruchu wody w tak "duzym " akwarium - tez to przerabialem ;)

Edytowane przez Alex.C
  • Lubię to 1
Opublikowano
co do testow to zobacz w tych sklepach co ci podalem na pw - tutaj powinni wszystko miec ,
Sprobuj z falownikem tez w tym sklepie znajdziesz szeroki wybor  sam filter nie wymosi ruchu wody w tak "duzym " akwarium - tez to przerabialem

Dzięki za podpowiedz.
A jeżeli na wakacje chce większy baniak kupić to co lepiej zrobić ? Dokupić falownik ? A potem filtry? Zostawić tak na razie ?

Opublikowano

wg mnie falownik tak czy siak bedziesz potrzebowala to mozesz kupić wiekszy odpowiedni do przyszlego  litrazu  i go odpowiednio ustawic ,

• Lubię to 1
Opublikowano

Ok. A co polecasz? Bo jestem zielona.

wg mnie falownik tak czy siak bedziesz potrzebowala to mozesz kupić wiekszy odpowiedni do przyszlego  litrazu  i go odpowiednio ustawic ,

Do następnego akwarium około 700-1000l będę chciała zrobić narurowiec ? To filtry te mogą zostać czy kupić jeden mocniejszy ?

Opublikowano
18 godzin temu, cyganeczka napisał:

Witajcie

Basieńko   jeśli coś ma być mechanikiem to mają tam być tylko gąbki ewentualnie + wata Symec a reszta koszy pusta i tak naprawdę  wystarcza jedna gąbka ppi30-45  grubości 5 cm .

Więc wyjmij z tego biologa wszystko, a zostaw tylko 1-2 gąbki ewentualnie daj watę jak masz.

Planujesz 1000l więc usiadz odsapnij i się nie denerwuj że nie widzisz pralki w całym tym aktualnym akwarium.

Rybkom to nie szkodzi  że woda gdzieś nie robi pralki - a nie kupuj sprzętu na pół roku  - spokojnie bez nerwowej atmosfery :D- wypij sobie kawę ( drugą? bo ja właśnie robię )   i spójrz z zadowoleniem na to co już zrobiłaś - rybki to pokochają co już im dajesz a jak będzie coś nie tak to poprawimy na spokojnie .  Rybki jadą z Tan mala?

No nie napisałaś mi czy te blond cudo co stoi przy pierwszym najpiękniejszy twoim akwarium :P to chłopczyk czy dziewczynka i jak ma na imię - a prosiłem dawno.:huh:

• Lubię to 1
Opublikowano
Basieńko   jeśli coś ma być mechanikiem to mają tam być tylko gąbki ewentualnie + wata Symec a reszta koszy pusta i tak naprawdę  wystarcza jedna gąbka ppi30-45  grubości 5 cm .
Więc wyjmij z tego biologa wszystko, a zostaw tylko 1-2 gąbki ewentualnie daj watę jak masz.
Planujesz 1000l więc usiadz odsapnij i się nie denerwuj że nie widzisz pralki w całym tym aktualnym akwarium.
Rybkom to nie szkodzi  że woda gdzieś nie robi pralki - a nie kupuj sprzętu na pół roku  - spokojnie bez nerwowej atmosfery - wypij sobie kawę ( drugą? bo ja właśnie robię )   i spójrz z zadowoleniem na to co już zrobiłaś - rybki to pokochają co już im dajesz a jak będzie coś nie tak to poprawimy na spokojnie .  Rybki jadą z Tan mala?
No nie napisałaś mi czy te blond cudo co stoi przy pierwszym najpiękniejszy twoim akwarium to chłopczyk czy dziewczynka i jak ma na imię - a prosiłem dawno.:huh:

To blond Alexander ! Czeka tez na rybki oczywiście z Tan Mal ma 1rok i 7 miesięcy a już wie ze musza być tam rybki

W tym mechaniku zostawiłam to ed5c5dd4051cd21a5d958df45fb75b0e.jpg i

I u góry oryginalna tez niebieska gąbkę z większymi oczkami.

Dodałam tez
e7bd928b25be225dae25670bfd89293e.jpg

Te czarne rurki w dwóch koszach. Zawsze mogę coś zmienić i wyciągnąć.
A powiedz w biologia mam węgiel - wyjąc go ? Bo czytałam ze powinien być purolit czy jak to tam się to nazywa ale jeszcze tu go nie znalazłam.
Fakt. Podchodzę za pospiesznie ale ... taka jestem 3 kawa nie pomoże hehe
Może kamienie obrócić tak , aby nie dotykały tła?
Może kupić ten falownik większy tak, jak pisze @AlexC ?

Opublikowano
Kolezanko, spokojnie. Nie będę cytował tutaj kolegi [mention=3205]deccorativo[/mention] który każdemu nowemu powtarza by usiąść na pupie i czekać.  U siebie samym początku też panikowalem by mieć wodę kryształ. Po czasie samo wszystko wróciło do normy i mam pinknie. Od siebie tylko mogę Tobie poradzić abyś zastosowala wate. Żadna gąbka lepiej Ci wody nie wyklaruje. Na specyfiki jeszcze przyjdzie czas. Spokój i cierpliwość. Tylko to możesz teraz zrobić. 

Ok poczekam a wyjąc te czarne żmijki z mechanicznego ? I samą watę dać? Bez tych oryginalnych niebieskich ?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, cyganeczka napisał:

Ok emoji16.png poczekam a wyjąc te czarne żmijki emoji12.png z mechanicznego ? I samą watę dać? Bez tych oryginalnych niebieskich ?

Nie czytałem wszystkiego ale przypomnij jaki filtr i co masz w środku?

Jeżeli dobrze widzę to Eheim. Jeżeli tak to na samej górze jest prefiltr gabkowy - to dobrze. Dalej mech eheima - to bym wyjął ewentualnie zredukowal tak by dno koszyka przykryć. Dalej biologia a na końcu? Daczego masz wate poutykana?

Minusem waty jest jej szybkie zatykanie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Nie czytałem wszystkiego ale przypomnij jaki filtr i co masz w środku?

Jeżeli dobrze widzę to Eheim. Jeżeli tak to na samej górze jest prefiltr gabkowy - to dobrze. Dalej mech eheima - to bym wyjął ewentualnie zredukowal tak by dno koszyka przykryć. Dalej biologia a na końcu? Daczego masz wate poutykana?

Mam 2 filtry eheim 3 tu mechanik bo większa moc. Watę dałaby bo zabrakło mi tej niebieskiej. I w 2 koszach dalej te czarne żmijki. Eheim mech tak jak piszesz.

A w biologu Eheim 4 mam wszystko prawie oryginalne ale coś wyjęłam żeby wsadzić węgiel żeby klarował wodę ,bo tez tak wyczytałam.

Ps jeśli w tych filtrach jest ten prefiltr to ma sens kupować Eheim prefiltr ? Ten do środka akwarium ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Zgadza się, ale w czasie regeneracji żywica oddaje też zgromadzonym w niej brud. Założeniem podwójnej regeneracji było to, że za pierwszym razem żywica oddaje większość brudu i podlega regeneracji, a druga tura miała skupiać się już tylko na regeneracji 🙂 Ale tak jak już pisałem żadna ze stosowanych przeze mnie metod regeneracji nie dawała jakichś spektakularnych różnic więc stosowałem je naprzemiennie. 
    • A nie zostało udowodnione kilka lat temu na forum, że kolor zupy purolajtowej bierze się z odkładającego się w złożu syfu i nijak nie ma do tego czy złoże zostało prawidłowo zregenerowane czy nie?  Fsęsie, że purolite solidnie wypłukany w czystej wodzie nie będzie puszczać koloru, ale nie poradzi nic na NO3 i odwrotnie - brudny ale prawidłowo sformatowany będzie brudzić ale działać, pomijając dodatkowy niewypłukany syf.  
    • Koledzy, mam dość obojętną wodę w kranie (nigdy nie odpowiada na zaczepki) i szkło bez piasku, z dnem strukturalnym na dnie. Szukam jakiegoś medium do trwałego podniesienia pH bez sypania sody czy innych soli, ale poza kruszonym koralowcem nic nie widzę. Kiedyś było coś takiego ale ze sklepów zniknęło, więc pewnie było po prostu słabe. Może któś, cóś?  450L, 350L wody netto, filtracja FX4 i JBL 901 z grzałką przepływową.   
    • ok, dziękuję, zamówię u tego sprzedającego.
    • Żywice do zbijania NO3 używam już od ponad 6-u lat - początkowo miałem Purolite A520E a po ok roku przesiadłem się na PA202. Regularnie co 2 tygodnie staram się robić kontrolny pomiar NO3 więc mam trochę danych statystycznych (ok 200 pomiarów) 🙂 Testy robię paskami JBL proscan, które skalibrowałem sobie kropelkami JBL, a ostatnio używam jeszcze kropelek Zooklek. PA202 pracowało u mnie prawie 5 lat, po czym wymieniłem je na nowe. W starym (mniejszym) akwarium żywicę regenerowałem jak NO3 dochodziło do 20, w obecnym nowym (większym) dopiero jak przekracza 30, przy czym w starym akwarium miałem dużo mniej ryb niż obecnie 😉 .  W obu przypadkach pierwszą regenerację robiłem po 26-28 tygodniach czyli po ok pół roku. Przy regularnych cotygodniowych serwisach zużywam i podmieniam ok 120 l wody (30%), a gdy NO3 dochodzi do 30 to robię większą podmianę (ok 50%). Gdy kolejne 2 pomiary (co 2 tygodnie) pokazują 30 to planuję regenerację i oczywiście razem z nią znaczącą podmiankę wody (nawet 70%). Czas pomiędzy kolejnymi regeneracjami stopniowo malał i początkowo było to ok 20 tygodni, aż doszedłem do 12-14 tygodni. Od marca 2024 mam nową żywicę, którą regenerowałem po raz pierwszy we wrześniu. Zaskoczeniem dla mnie było to, że już po 4 tygodniach od regeneracji N03 podskoczyło do 30. Na szczęście kilka większych podmian i NO3 spadło, ale po kolejnych 4 tygodniach znowu wskoczyło na 30 i tak się już utrzymuje - dla jasności Zoolek pokazuje pomiędzy 20 a 50. Tak szybki czas po którym żywica mi się zapchała po pierwszej regeneracji wzbudził moje zaniepokojenie i stąd moja ostatnia dociekliwość i aktywność w tym wątku 🙂  Za tydzień planuję regenerację nowym sposobem, o którym pisałem poprzednio - 30 litrów solanki ok 3% (1kg soli), powolny, pojedynczy przepływ przez blok z żywicą. Zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂 
    • W akwarystyce problemem jest wiązanie DOC przez żywice. Przy stacji uzdatniania nie ma problemu. Producent określa parametry regeneracji w kolumnie, gdy DOC nie jest problemem. Warunki regeneracji pewnie są tak ustawione, żeby było dobrze (zużycie solanki, czas, efekt) a nie najlepiej (efekt?). Która metoda jest najskuteczniejsza (i co to znaczy)- trzeba zrobić eksperymenty. Pytanie czy bardziej wymagająca metoda regeneracji da na tyle wyraźny efekt, by było warto ją stosować. Myślę że najlepsza (efekt) będzie regeneracja w kolumnie z bardzo wolnym przepływem, solanką z ługiem sodowym (żrący!). Najlepiej na ciepło (do 60 stopni z ługiem). Napisz proszę o wynikach swoich eksperymentów
    • Ja od lat używam takiej owaty: https://allegro.pl/oferta/wloknina-poliestrowa-filtrujaca-owata-600-g-8994288263 Nie pyli i idealnie filtruje wodę - polecam.
    • Używam właśnie poliestrowej od innego dostawcy niż poprzednim razem bo tamten już nie ma jej w ofercie. Tamta poprzednia nie robiła mi takiej wody. Oczywiście nie można wykluczyć, że ubytek bakterii ze starej owaty właśnie to powoduje, mimo braku zmiany parametrów NO2, NO3, ale może też trafiłem na wyrób z innej chińskiej fabryczki gdzie proces produkcji jest trochę inny . Woda wygląda przez dwa -trzy dni jak by była lekko zabarwiona (zafarbowana) na na biało, a nie pływał w niej jakiś widoczny gołym okiem pył.  Chyba przy następnej wymianie  włożę wkłady sznurkowe i zobaczę co będzie się działo. Czy ktoś z Forumowiczów używa gotowych sznurkowych , jeśli tak to z jakim PPI bo pamiętam, że kiedyś używałem jakieś w miarę gęste i po kilku dniach się zapychały.
    • Sprzedawca nie ma tu znaczenia, należy zwracać uwagę na rodzaj włókniny. Silikonowe pylą, poliestrowe nie. https://allegro.pl/oferta/wloknina-tapicerska-poliestrowa-owata-sztywna-300g-12017517499
    • Jedno nie daje mi spokoju, czy na pewno dobrze regenerujemy żywice jonowymienne? Powszechnie polecana na forum i stosowana metoda regeneracji zakłada przygotowanie roztworu 10% solanki i objętości 3 x objętość żywicy, w której następnie płukane jest złoże. Patrząc jednak jak sposób regeneracji w domowych stacjach uzdatniania (opis np. https://www.filtry-do-wody.info/blog/regeneracja-zmiekczacza-wody-co-warto-wiedziec/) widzę jedną zasadniczą różnicę: w stacji uzdatniania solanka przechodzi przez złoże tylko RAZ i trafia do kanalizy a u nas żywica zwykle "kąpie się" w solance przez dłuższy czas. Przykładowo, stacja do usuwania azotanów w instalacji domowej (https://sklep.osmoza.pl/usuwanie-azotanow-global-water-nitrate-p-2240.html) zużywa do regeneracji 25l żywicy 140 l wody i 2,9 kg soli (solanka o stężeniu ok 2%) i trwa niecałą godzinę. Proporcjonalnie, do regeneracji 1 litra żywicy zużywane jest zatem ok 5,6l solanki. I teraz pytanie co jest lepsze dla żywicy i jej właściwości absorpcyjnych? Jednorazowe płukanie solanką o mniejszym stężeniu ale w większej ilości, czy długie płukanie w tej samej solance o większym stężeniu? W pierwszym przypadku wypłukujemy wszystko z zabrudzonej żywicy, a w drugim "zabrudzona" solanka wielokrotnie przepływa przez nasze złoże. Tak jak już wcześniej pisałem mam u siebie 3 litry PA202 i do regeneracji używam 6 lub 9 litrów solanki 10%. Regenerację robię na dwa sposoby: albo mieszam gorącą "zupę" w wielkim 9-o litrowym garnku (6 litrów solanki + 3 litry żywicy), albo 9 litrów letniej solanki (ok 40oC) przepycham małą pompką przez dwa szeregowo połączone HW603 z wylotem z powrotem do gara. W obu przypadkach regeneracja trwa ok godzinę. Czasami powtarzam proces regeneracji po raz drugi z nową "czystą" solanką - wtedy kolor "zupy" jest jaśniejszy 🙂  Po tym oczywiście płukanie pod kranem i z powrotem do akwa. Następnym razem planuję jednak przygotować w wiadrze 30 litrów solanki o mniejszym stężeniu i przepchnąć ją tylko raz przez całą żywicę przy wolnym przepływie (litr na minutę). Co o tym sądzicie? A może ktoś już tak robi?
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.