Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 8.01.2018 o 13:51, deccorativo napisał(a):

Z pomiarów kranówy wynika że woda dobra ale czy lejesz powoli i przez nie zapchany chlorem węgiel w ustrojstwie tego nie wiem

Rozwiń  

Wodę staram się lać powoli - tak ok 3l/min.
Generalnie w Gdańsku woda nie jest chlorowana i nadaje się do picia prosto z kranu.
Filtr węglowy w ustrojstwie używałem ok pół roku i teraz zamówiłem nowy wkład. Przy okazji pytanie czy trzeba go też płukać przed użyciem jak węgiel aktywny?

W dniu 8.01.2018 o 13:51, deccorativo napisał(a):

Raczej z opisu sugerowałbym lanie bakterii Kordon Tidy Tank lub Microbe-Lift Gravel & Substrate Cleaner  i bardziej dbać o płukanie gąbek i usuwanie zanieczyszczeń systematycznie co tydzień.

Rozwiń  

Gąbki płuczę dokładnie, ale będę to robił częściej patrząc na to ile syfu zbiera się w nich przez 2 tygodnie, poza tym ryby rosną i coraz więcej produkują nawozu :)
Udało mi się do zamówienia dodać jeszcze Gravela, więc zobaczymy co z tego wyjdzie.

@deccorativodziękuję za konkretne wskazówki!

Opublikowano

@deccorativo czy zanim zastosuję Gravel pozbyć się najpierw nadmiaru PO4?
Zamówiłem w erybce Microbe-Lift Phos-Out 4 ale nie mieli go na stanie więc wysłali mi podobno lepszy EcoSystem Phos Fe 2-4 mm (lubię takie promocje) :) 
Czy w trakcie stosowania włączyć na wszelki wypadek dodatkowe napowietrzanie akwarium?

Opublikowano
  W dniu 12.01.2018 o 04:51, klubmarek napisał(a):

Ale jak by dac lampe UV na wyjsciu z filtra - na zarastanie glonami by pomoglo pewnie ;)

Rozwiń  

A co ma lampa UV do zarastania węży? - tam nie ma glonów bo zarasta zupełnie czarny wąż bez światła w środku tak samo jak te zielone .

UV pali tylko wszystko co płynie w wodzie  i tylko w obrębie samego wnęrza lampy, więc bakterie i glony swobodne  np doskonale usuwa zieloną wodę , ale węży nie czyści.

Opublikowano

Oczywiście możesz cuda na kiju wymyślać  lampy UV, ozonatory po 100 zł na zarastające węże ale jak moje doświadczenie wskazuje temat został rozwiązany definitywnie i 100% skutecznie tak ze 100 lat temu a na szybko kosztuje 20 zł

http://allegro.pl/trixie-wycior-szczotka-do-wezy-do-akwarium-150-cm-i5816023964.html

i tak na prawdę wystarczy użyć raz na pół roku.

a taki najdłuższy bo 2m długości wycior  kosztuje u ciebie w domu  12zł

HTB1r0SSaIbI8KJjy1zdq6ze1VXa7.thumb.jpg.43af3edc4ced7b59b41e654bf64d31f9.jpg

wystarczy na ali wpisać " szczotka do węża akwarium" i kliknąć w najniższą cenę oraz  przesyłką za darmo.

• Lubię to 1
Opublikowano
  W dniu 12.01.2018 o 10:32, deccorativo napisał(a):

Oczywiście możesz cuda na kiju wymyślać  lampy UV, ozonatory po 100 zł na zarastające węże ale jak moje doświadczenie wskazuje temat został rozwiązany definitywnie i 100% skutecznie tak ze 100 lat temu a na szybko kosztuje 20 zł

http://allegro.pl/trixie-wycior-szczotka-do-wezy-do-akwarium-150-cm-i5816023964.html

i tak na prawdę wystarczy użyć raz na pół roku.

a taki najdłuższy bo 2m długości wycior  kosztuje u ciebie w domu  12zł

HTB1r0SSaIbI8KJjy1zdq6ze1VXa7.thumb.jpg.43af3edc4ced7b59b41e654bf64d31f9.jpg

wystarczy na ali wpisać " szczotka do węża akwarium" i kliknąć w najniższą cenę oraz  przesyłką za darmo.

Rozwiń  

sam z tego korzystałem tak jak @deccorativopisał ,ze raz na pól roku czyszczenie i było bez problemu polecam:)

tak jak nie oczyszczało problem było ciśnieniem z kubła do wylotu do akwarium nawet o połowę spadało

Opublikowano

Koledzy, też mam taki wycior i jego użycie nie jest problemem.
Wątek założyłem ze względu na to, że po miesiącu od czyszczenia węży znowu zaczęły mi zarastać i to w odmienny sposób niż u innych.

W dniu 12.01.2018 o 10:54, TOMEKSIEDLCE napisał(a):

tak jak nie oczyszczało problem było ciśnieniem z kubła do wylotu do akwarium nawet o połowę spadało

Rozwiń  

Okazuje się jednak nie jestem jedyny, któremu zapchane węże znacząco obniżyły wydajność kubełka :)  

Od jutra zaczynam akcję z Gravelem - zobaczymy jak te bakterie poradzą sobie z tym co się już nazbierało - swoje spostrzeżenia opiszę w tym wydzielonym wątku:

W kolejnym kroku będę zwalczał wykrytą przy okazji nadwyżkę fosforanów.

Zobaczymy co z tego wyjdzie.