Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wygląda to normalnie, przesyłka konduktorska, ryby dobrze zapakowane i zabezpieczone, z tlenem w workach dojeżdżają w super kondycji bo nic nimi nie telepie, jadą w ciepłym przed ale na półce, a podróż trwa kilka godzin.

A gatunków jest ponad 800 więc tak, jest z czego wybierać ;) 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Na jakie źródełko ryb się ostatecznie zdecydowałeś? 

Do do wyboru obsady, to zasugeruję, zaznaczając że to tylko mój gust, żebyś jeden z gatunków wymienił taki, o innym kolorze dominującym niż niebieski.

Acei i Maingano - OK, niebieskie ale zupełnie inne ryby, jedne będą pływały bardziej przy dnie, drugie w toni - fajny wybór. Coś z innej kolorystyki co mogę zaproponować to np Iodotropheus Sprengerae, Metriaclima msobo magunga, Metriaclima zebra Gold Kawanga,

Docelowo zostawiłbym grupkę ok 8 szt. Acei + dwa haremy 1+3/4 pozostałych gatunków. 

2 godziny temu, Darek Kętrzyn napisał:

Każdy gatunek po 10-12szt.

Czy tak będzie dobrze?Gatunki które wybrałeś będą pasowały do siebie, od Ciebie zależy, czy zasugerujesz się tym co napisałem. 

Zamawiamy po około 10 sztuk by docelowo zredukować obsadę do odpowiednich haremów. Można próbować wielosamcowo, wszystko zależy nie tylko od wielkości zbiornika ale i jego wystroju oraz temperamentu samych ryb.

Gatunki, które wybrałeś pasują do siebie i do zbiornika, od Ciebie zależy czy zasugerujesz się moją opinią.

Edytowane przez Areck
  • Lubię to 1
Opublikowano

Wielkie dzięki za pomoc . Co do wyboru gatunku o innym kolorze to faktycznie myślałem nad tym tylko, że nie chcę rezygnować z  żadnego z tych trzech w/w a może dodam czwarty gatunek.  Sporo osób chwali sobie kontrolowane przerybienie i związane z tym korzyści.

Chętnie bym dodał  red red jako inny kolor co o tym myślisz?

Opublikowano
8 minut temu, Darek Kętrzyn napisał:

Sporo osób chwali sobie kontrolowane przerybienie i związane z tym korzyści.

Chętnie bym dodał  red red jako inny kolor co o tym myślisz?

Ja nie jestem zwolennikiem trzymania dużej ilości ryb w zbiorniku. Dla mnie dołożenie Redów to zbyt wiele, to duża ryba i w dodatku często bardzo agresywna. Ja zdecydowałbym się na Redy przy 150 cm ale to byłaby dominująca ryba i na pewno zrezygnowałbym z Acei, bo to ryba raz, że duża, a dwa powinno się trzymać spore stadko, a nie mały charemik.

Ja swoją wypowiedzią o kolorach chciałem Ci zasugerować, że masz zdecydowanie niebiesko w rybach - to absolutnie nie błąd. Jeśli jesteś tego świadom i Ci to nie przeszkadza, to zostań przy swojej obsadzie.

• Lubię to 2
Opublikowano

Jeszcze raz dziękuję za pomoc . Decyzję podejmę na miejscu u sprzedającego . Napewno wezmę pod uwagę  twoje rady Areck i popatrzę także na gatunki wymienione przez Ciebie . Oglądając rybki na żywo  łatwiej będzie podjąć decyzję .

Opublikowano

Żebyś tylko nie skończył jak w supermarkecie gdy idziesz na zakupy bez listy i zamiast z bułkami i mlekiem wracasz z kilkoma "okazjami". Myślę, że dobrze byłoby już wiedzieć co chcesz kupić.

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich ponownie. 

Dość długo zastanawiałem się nad obsadą do swojego malawi 450l. Tak jak wcześniej pisałem już byłem zdecydowany na trzy gatunki które będą pasowały pod względem temperamentu i żywienia.Jeżeli chodzi jednak o wygląd ryb bazowałem tylko na zdjęciach i filmikach z internetu. Korzystając z porad kolegów z forum postanowiłem kupić rybki ze specjalistycznej hodowli.

Chcąc zobaczyć pyszczaki na żywo wybrałem się do takowej hodowli w Augustowie . Na miejscu ogromny wybór można zobaczyć rodziców jak i młode pyszczaki .Ryby na żywo przepiękne kolory nie do opisania-(pomimo bardzo słabego oświetlenia). Na żywo ryby całkiem inaczej się prezentujeą niż na zdjęciach czy filmikach a przeważnie jeden z gatunków. Cynotilapia hara -dorosłe  samiec  jak i samice przepiękne. Razem z żoną nie mogliśmy oderwać od nich wzroku- decyzja podjęta zmiana planu musimy mieć ten gatunek.

Także z gatunków które wybrałem na początku bazując na zdjęciach i filmikach umieszczonych w internecie no i wiadomo wymaganiach życiowych wybrałem tylko jeden pseudotropheus acei- równie piękny jak na zdjęciach. Do tego cynotilapia hara no i gatunek który  dostałem wcześniej od znajomego red redy. Dodam jeszcze szczerze, że  strasznie korciło dobrać czwarty gatunek od którego także nie mogłem oderwać wzroku tj. maigano, ale rozsądek wziął górę i pozostalem przy trzech które na tą chwilę najbardziej dla mnie jak i mojej żony się podobały. 

Co mnie jeszcze urzekło na miejscu to samce nonmbuna- przepiękne kolory . Patrząc w  akwarium dopiero po paru chwilach zauważyłem że pływają także samice.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Darek Kętrzyn