Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
zd nr 8. luknij na nie! widac "poskladanego" osobnika. Pytanie dlaczego poskladany i dlaczego ma postrzepione pletwy?

Podpowiem Ci tak. Na walczaca samiczke troszke za wczesnie natomiast na ustalajacego wewnatrzgatunkowa hierarchie samczyka w sam raz :-)

no jakby to okazało się prawdą (wiadomo fusy :lol: ) to ciężko to widzę - na 10 ryb np 6 samców - a tak marzę o finiszu 1+6(7)

czas pokażę, no bo jak atrapy, czy pasy na bokach, kolor brzegów płetw i do tego np ślady postrzępień cechują przyszłych samców to ja mam "male only" :P

fakt faktem pojedynkują się te rybcie w swoim gat, w swoich kategoriach wagowych non stop, na każdym kroku... minimum dwie godziny dziennie tylko z ich powodu siedzę z twarzą w akwa (pozostałą godzinę wpatrzony w inne rybcie)

bardzo mi się podoba ten gatunek...

dzięki za zainteresowanie tematem

Opublikowano

Witam

EEno stary nie jestem wrozbita :-))) Miejmy nadzieje, ze te proporcje sie zmienia.

Co do samych tropheopsow zobaczysz co bedzie sie dzialo w czasie tarla i ewentualnych przedbiegow :-))) spokojnie dasz rade.

Wtedy napisze Ci lub innym o tzw balkonikach :-))). Mlodzi adepci akwarystyki takich tajnikow sztuki nie znaja :-)

pozdrawiam

MekkaB

Opublikowano
o tzw balkonikach

prawdopodobnie zanim moje tropheopsy się zetrą umknie nam ten wątek...

a i do tego jestem z natury ciekawy i niecierpliwy... więc krótko mówiąc: nawijaj czego nie wiem :!:

:mrgreen:

EDIT 14.02.2008 00:20

pomimo edytu Mateusza wątek nie stracił ciągłości, wszystkie zdjęcia dostępne są w mojej galerii na picasaweb, jednak proszę o nieidentyfikowanie ryb dalej w tym wątku, a jedynie o rozmowę teoretyczną - pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

"Chów wsobny... wyniki..."

tą fotkę chciałem omowić... mam w akwarium takiego mutancika... rośnie słabo, jest nieproporcjonalny, nieco bardziej pomarańczowy od pozostałych ryb ze swojego gatunku... reszta na zdjęciu

IMG_4679.jpg

drugi profil:

IMG_4675.jpg

a tu dla porównania jego brat/siostra:

IMG_4540.JPG

Czy podejrzewacie długotrwały chów wsobny?

źródło ryb sklepmalawi.

Opublikowano

qrde zdarza się... u ludzi też czasem (coraz częściej) są komplikacje przy ciąży, porodzie, więcej rodzi się nie w pełni zdrowych dzieci. Efekt chowu wsobnego? Raczej nie...

Rzadko, ale zdarzają się takie nieudane rybki, jak wyhaczę takie wcześniej, to eliminuję, póki malutkie.

Opublikowano

no ta też jest do odstrzału, ale to przy okazji zmiany akwa, nie będę teraz na nią specjalnie polował :wink:

może nazwałem to źle, ale nie wiedziałem że takie mutanciki mogą się wziąć z "wyciskania z jajeczka" :P

Opublikowano

może nazwałem to źle, ale nie wiedziałem że takie mutanciki mogą się wziąć z "wyciskania z jajeczka" :P

Przepraszam, ze jak!!!! wyciskanie jejeczka?!!

makok nie znasz mnie i nawet nie wiesz jak bardzo moglbym Cie za to zjechac, co starsi akwarysci moze mnie jeszcze troszke pamietaja i wiedza, ze do takich spraw podchodza bardzo emocjonalnie....

policze do tysiaca pozwolisz...

To co zrobiles nie miesci sie w kompletnie w zadnych ramach…

Poszedłeś na latwizne a akwarystyka to nie hobby dla tych co lubia skroty!!!

MekkaB

Opublikowano

wy sie chyba nie zrozumieliście ;p i wszystko przez niedoczytanie 1 literki :)

i po co się tak unosić? Makok miał na myśli raczej coś, co nawiązywało do poprzedniego postu.. przynajmniej ja to załapałem :)

pozdrawiam,

makok świetne ryby:)

Opublikowano

Przepraszam, ze jak!!!! wyciskanie jejeczka?!!

makok nie znasz mnie i nawet nie wiesz jak bardzo moglbym Cie za to zjechac, co starsi akwarysci moze mnie jeszcze troszke pamietaja i wiedza, ze do takich spraw podchodza bardzo emocjonalnie....

policze do tysiaca pozwolisz...

To co zrobiles nie miesci sie w kompletnie w zadnych ramach…

Poszedłeś na latwizne a akwarystyka to nie hobby dla tych co lubia skroty!!!

MekkaB

policz do tysiąca bo chyba nie doleciałeś :lol:

nawet nie będę się starał sprostować, bo to zwykły skrót myślowy :mrgreen:

i jestem szczerze zaskoczony tak żywiołową reakcją... :wink:

nie miałem jeszcze potomstwa w akwarium, w żadnej postaci jakby co... ok? :roll: