Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od dłuższego czasu obejmuje u siebie w akwarium brązowy nalot. Nalot gromadzi się głównie na szybach, tłach, kamieniach. Próbowałem zmniejszać oraz zwiększać moc świecenia ale nic nie pomaga. Nalot bardzo łatwo się czyści.

Jeśli chodzi o parametry wody to od dłuższego czasu z nieznanych mi przyczyn mam wysoki poziom fosforu. testy JBL przy pomiarze wykazują 0.8-1.2. Stosuje Microbe-Lift Phosphate Remover który pomaga ale na krótko i wysoki fosfor powraca.

Na poniższych fotkach widoczny niewielki nalot 4 dni po czyszczeniu tła:

20171228_123852.jpg

20171228_123857.jpg

20171228_123845.jpg

Opublikowano
6 godzin temu, XGrzesX napisał:

Od dłuższego czasu obejmuje u siebie w akwarium brązowy nalot.

Radzę wizytę u okulisty i test na rozpoznawanie kolorów.

Jak się znam na budowie oka to złe widzenie kolorów dotyczy 80% populacji ludzi.

To co ty widzisz brązowe wyobraż sobie że jest zielone .

6 godzin temu, XGrzesX napisał:

Jeśli chodzi o parametry wody to od dłuższego czasu z nieznanych mi przyczyn mam wysoki poziom fosforu. testy JBL przy pomiarze wykazują 0.8-1.2.

Czyli masz 3x tyle ile wskazują testy JBLa.

Przyczyną w 100% jest akwarysta który wrzuca do baniaka ten fosfór  w postaci karmy lub jej złego dozowania. Albo też akwarysta nie usuwa z akwarium rybek które w nie wyjaśniony sposób znikają

Opublikowano

Ja na tych zdjęciach widzę zielenice, brunatnice i jakieś śladowe ilości okrzemek (te brązowe). Na moje oko masz baniak z pięknie porośniętym tłem strukturalnym i wielu z koleżanek i kolegów tutaj bardzo chętnie by się z Tobą zamieniło?. 

• Lubię to 2
Opublikowano
9 minut temu, XGrzesX napisał:

Nie chodzi mi o zielone glony tylko brązowy nalot którego jest zdecydowanie mniej jak zielonego.

I ty reklamujesz te szczątkowe ilości okrzemka ???

No nie przeszło mi przez głowę że to o to chodzi.

No jeszcze nikomu się nie udało w akwarium hodować glony selektywnie czyli jednogatunkowo - to tylko możliwe w retortach naukowców, a nigdy w akwarium z rybami.

Jednak by zniknęły w szczątkach okrzemki musisz najpierw obniżyć na stałe poziom SiO2 w akwarium do poziomu 0,1-0,2ppm - wtedy zielenice wykończą nawet te resztki.

Ale nie ma gwarancji że na pewno - mogą je zastąpić właśnie brunatnice lub krasnorosty ( takie czarne włochate)

Opublikowano (edytowane)

Właśnie chodzi o to, że ten brązowy nalot mocno przyrasta. Fotki które zamieściłem były zrobione 4 dni po gruntownym oczyszczeniu tła z tego brązowego nalotu.

A zielony nalot to waszym zdaniem glony czy sinice ?

Edytowane przez XGrzesX
Opublikowano

Pisałeś że łatwo się je ściąga, jeżeli były by to takie gluty to można podejrzewać sinice, jednak te zielone to nie one.