Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium dojrzało, troszkę glonów urosło i pojawiły się ślimaki (przyniesione z roślinami)- czas wpuścić lokatorów. Jest to moje pierwsze malawi więc proszę o propozycje. Mój pierwszy wybór to Metriaclima msobo Magunga. Jakie inne gatunki można do nich dołożyć oraz w jakim układzie ilościowym. Rybki będą zamawiane w Tan-Mal. 

akwa20171217.jpg

Opublikowano (edytowane)

Bardzo fajne masz to akwarium. Msobo to dobry wybór, a do nich proponowałbym Ci Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano i Cynotilapia sp. Hara Gallireya Reef. Co do układów... Kup po prostu po 8-10 sztuk młodzieży i obserwuj jak się wszystko ułoży. Jeśli ryby dorosną i nadal będzie ich tak dużo to wtedy będziesz się martwił o układy. Moim zdaniem docelowo Msobo 1+4, Maingano 1+5 i Hara 1+4.

Edytowane przez MatiK
Opublikowano

Bardzo ładne akwarium :)

Obsada zaproponowana przez Matik'a dość ciekawa, będzie ładnie i kolorowo a to też jest dość istotne zwłaszcza przy pierwszym malawi.

Opublikowano (edytowane)

Pewnie że możesz.  Ale zauważ że samice gatunków które wymieniłeś to typowe śledzie i będziesz miał tylko ładnego samca. Jeśli o Hare  chodzi to nie tylko samiec jest ładny, samiczki  też są ładne.

Edytowane przez Kubeq
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Kubeq napisał:

Jeśli o Hare  chodzi to nie tylko samiec jest ładny, samiczki  też są ładne.

Potwierdzam! Sam ma Harę i jestem bardzo z niej zadowolony, zarówno samce, jak i samiczki bardzo ładne. 
Zobacz link filmiku do mojej obsady poniżej. Przewiń sobie na czas filmu 0:58 i tam pływa stadko Hary, zarówno samce (jasniejsze) i samice (ciemniejsze, jakby fioletowe). 
Generalnie w moim baniaku pływa dokładnie to, co poleca Ci kolega @MatiK
Wg mnie, oprócz Msobo Magunga, Hary mają jedne z piękniejszych samic.

Z perspektywy czasu nie zamieniłbym tego gatunku na inny :). 

14 godzin temu, MatiK napisał:

Msobo to dobry wybór, a do nich proponowałbym Ci Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano i Cynotilapia sp. Hara Gallireya Reef

Identyczną obsade mam u siebie :).  - polecam również! :)

Edytowane przez luck83