Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów :-D.

Mój dylemat polega na wyborze układu kamieni. Wiem,że sam rodzaj kamieni lub sposób w jaki są ułożone to kwestia gustu.Jednak zastanawia mnie jak miałaby wyglądać filtracja w takim akwarium. Jestem też ciekaw jak zachowywałyby się ryby w tych dwóch odmiennych układach i czy taki rodzaj kamienia trzeba wyparzyć we wrzątku (jak na razie są dokładnie wypłukane w wannie gorąca wodą, przed włożeniem do akwa zrobię tak jeszcze raz ;-)

Dodam,że filtr jakiego będę używał to HW-302, a same skały to łupek drzewiasty, występujący też jako kora kamienna (pod taką nazwą dostałem go w skupie kamieni)

Z góry przepraszam za jakość zdjęcia.

Kamienie układaniem wewnątrz ramki o dokładnych wymiarach akwarium ;-) bafa97a2139b3636d86dc78729c7ef4c.jpga8e08eb28b5b98dc8fb81807686c7ebc.jpg

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

witam to 1 zdjęcie może być każdy ma swój sposób na układanie aranżacji w biotopie.

zobacz nasza galerie z gotowymi akwariami może która aranżacja ci przypasuję .

resztę zrobią ryby okropnie kopią :)

Opublikowano

Na mój gust opcja 1. Lewa strona si natomiast pomyślał bym o prawej stronie. Tam żadna ryba nie wpłynie bo brakuje szczelin między kamieniami. Do dużego kamienia pododociskales mniejsze.

Ja swoje kamienie mylem pod prysznicem i szorowalem szczotką  (taką szorstka z rączką - do czyszczenia dywanów), polewalem wrzątkiem i na końcu mylem jeszcze raz pod prysznicem. Na raz czyscilem jeden kamień i po takim zabiegu do akwarium. Kilka godzin zeszło ale przecież do nie wyścigi. ;)

Opublikowano

A co myślicie o przepływie wody w układzie nr 1? Czy powstaną miejsca które będą trudno dostępne dla prądu wody?
Dzięki za podpowiedzi ;-)

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Czy będzie dobrze to już się okaże jak ryby zaczną swoje jeść i wydalac. ;)

Jeśli mogę jeszcze nawiązać do ułożenia kamieni nr. 1. Lewy i prawy kamień, który przylega do największego bym lekko położył tak aby powstały groty. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

@Yellowek bierz też pod uwagę to że większość kamieni przysypie piach,więc pomyślałbym o paru wyższych.

Jeśli miałbym wybierać to również wybrałbym aranż nr.1 tak jak koledzy.

Generalnie pomijając gust w kwestii doboru kamieni to z łupka za bardzo nic ciekawego nie da się ułożyć chociaż są wyjątki.Kolega @PiotrSC moim zdaniem podołał zadaniu. 

Zerknij też tutaj 

Powodzenia ;) 

Edytowane przez egon44