Skocz do zawartości

Nawóz mikro, a glony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Deadi napisał:

Co myślicie o stosowaniu nawozu mikro na porost zielonych glonów? :D

Jednokomórkowe glony to fotosyntetyzujące organizmy i do życia potrzebują światła słonecznego, wody, dwutlenku węgla oraz soli mineralnych.

Jak ja znam baniak Malawi to tylko tego pierwszego brak. Więc moim zdaniem mikro i makro masz w bród w baniaku , tak samo dwutlenku węgla aż nadto dają ryby -  brakuje ci światła słonecznego i tylko tego trzeba byś miał glony.  Przykładem jest oczko wodne gdzie  pływają koi a nie zauważam tam ani okrzemka ani krasnorostów - królują zielenice ale nad tym wszystkim słoneczko świeci.

Czy akurat u ciebie będą to zielenice to nie wiem ale wiem że jak dasz 0,2W/l  mocy diod FSA to masz na pewno glony bez nawożenia i duże szanse na zielenice, i czym więcej światła tym ta szansa większa.

Opublikowano

No właśnie najbardziej obawiam się ataku zielonych kropek na szybach. Dotychczas wszystko jest w brązie, ewentualnie bordowo-brunatne, ale ani śladu po czymś zielonym. Światła mam 0,16W/l, powerledow oraz COB LED, a największe skupienie jest w przednio centralnej części i to też dlatego przednia szyba brudzi się najszybciej i najbardziej, ale nie jest to oszałamiające tempo porostu - 2 tygodnie nieruszane i nawet było dość przejrzyście. Może faktycznie za mało watów, ale z drugiej strony po co więcej, skoro jest bardzo jasno. Ewentualnie dołożyłbym może full spectrum na środek? Mam tam co prawda czerwone i niebieskie diody, ale czy one są tak samo dobre jak FS?