Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Moje Malawi wystartowało. Ma blisko miesiąc i obsadę 31 sztuk młodzierzy. Parametry wody póki co są w miarę ok (z wyjątkiem wysokiego GH, ale to inny temat...), ryby zachowują się naturalnie.

Zacząłem z taką filtracją (wydawało mi się, że to jest super rozwiązanie):

Obieg 1 - prefiltr HW603 (cały napakowany watą), Eheim Profesionel 3e  (4l matrixa + lawa + węgiel + phosguard). 
Obieg 2 - pompka aquael 1500, prefiltr HW603 (gąbki + wata), 400 ml purigen w filtrze przepływowym, lampa UV 9W oraz a wylocie grzałka przepływowa

Po uwagach kilku Kolegów (dzięki @deccorativo) doszedłem do wniosku, że trzeba zmienić tę koncepcję - utworzyć jeden obieg filtracji bio/chem/UV (z lekkim prefiltrem) oraz drugi obieg wyłącznie jako wydajny mechanik.

Mam kłopot jak to wszystko połączyć w obiegu mechanicznym.  Podzieliłem moje problemy na trzy kategorie.

1. średnice wężów

Dobre popy o wydajności 2500 l/h mają wejścia na węże 19/27.  Zasysy, które mam są dostosowane do wężów 16/22. Nie widzę nigdzie w sklepach zasysów na węże o średnicy 19/27. To samo dotyczy wylotów (choć np. pompa Eheim Compact+ 2.5K l/h ma wylot 16/22 więc jest ok). Stosowanie złączek zwężających chyba nie ma sensu. Sprzedawca w erybka powiedział mi, żebym nie kupował pompy wydajniejszej od 2,5K l/h, jeśli nie połączę całości obiegu wężami min. 19/27 - czy to prawda?  Skąd wziąć wlewy (zasysy) i wylewy na taką średnice?

2. lokalizacja zasysów i wylewów

Mam dwa zasysy i dwa wyloty (+ cyrkulator). Czy zasys mechanika musi być w miejscu najwolniejszego ruchu wody (chyba okolica pod cyrkulatorem)? Jak bardzo woda powinna się mieszać w zbiorniku? Czy dobrze jest zrobić wylot mechanika po przeciwległej stronie niż jego zasys?  Czy drugi zasys (bio/chem/uv - realnie  400l/h) może być już w dowolnym miejscu?

3. jaki filtr mechaniczny

Używam HW603 napełniony watą (na razie mam wodę kryształ!). Wiem, że to może być za słaby filtr dla siły pompy 2 - 2,5K l/h. Mam jednak taki pomysł, aby połączyć dwa takie HW603 równolegle. Czy to dobry pomysł? Znowu powraca pytanie - filtry z reguły mają we/wy na wąż 16/22 - czy obieg na 19/27 nie ma wówczas sensu? Jak to połączyć wszytsko? 

Jak nie HW603, to co? (z góry dopowiem, że nie mam zbyt wiele czasu na majsterkowanie, zatem szukam gotowych rozwiązań).

Proszę o wszelkie porady, z góry dziękuję!

Piotr

Opublikowano
27 minutes ago, spiochu said:

Ale masz jakieś problemy z cyrkulacją, że chcesz zmieniać?

Poprzednio miałem Amazonkę, to tak w wodzie nie mieszałem i nie mam porównania, ale chyba mam, bo kupy gromadzą się w jednej ćwiartce dna. Ryby są na razie mode i pewnie urosną. Dodatkowo mam dodać jeszcze kilkanaście sztuk.

Opublikowano

Uff... jest nowy mechanik.

Pompa Eheim Compact+ 3000 oraz dwa równoległe HW 603 napchane gąbką i watą. 

Jeszcze nie mierzyłem, ale wydajność układu wygląda na jakieś 2000l/h co najmniej.

20171220_204323.thumb.jpg.2f3bb57f14dee425639696fbc3f58ba7.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No i jakie wrażenia po 3 tygodniach użytkowania takiej filtracji mechanicznej ? Jak Compact+ się sprawuje ? Ja swego czasu posiadałem model niższy tj. Compact+ 2000 l/h (wykorzystywałem go raz w tygodniu do przepompowywania uzdatnionej wody do podmianek z beczki do akwarium), miał moc (pomimo zbliżonych na papierze parametrów do AC 2000 dmuchał o wiele mocniej), ale bezgłośny nie był. Ciekaw jestem jak się u Ciebie sprawuje w szafce.

Opublikowano
W dniu 20.12.2017 o 21:01, Jusza napisał:

Uff... jest nowy mechanik.

Pompa Eheim Compact+ 3000 oraz dwa równoległe HW 603 napchane gąbką i watą.

No i bardzo sprytny mechanik. Jeśli faktycznie ma 2000l/h i sama pompa jest dosyć cicha to całkiem fajny filtr zbudowałeś.

A powiedz mi proszę jak to jest w przypadku Eheima z tymi średnicami węży. Wszędzie jest napisane, że wersja compact ma średnicę węży 20mm natomiast Ty wspominałeś, że zastosowałeś wąż 16/22. Stosowałeś jakieś redukcje czy jak?

Opublikowano

Gratki pomysłu.
Czy dwa chinole to nie o jednego za dużo, on taki mały nie jest?
Nie zmniejszą siku mocno 2szt w porównaniu do 1szt?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
54 minuty temu, Jerry_jerry napisał:

No i bardzo sprytny mechanik.

Aleśśś pojechał .;)

Mechanik tylko 2000l/h za 500zł i  66W mocy  w gniazdku  - nawet głośny tyle że pompa taki akwarystyczny Merc.:lol:

• Zmieszany 1
Opublikowano
1 hour ago, Jerry_jerry said:

No i bardzo sprytny mechanik. Jeśli faktycznie ma 2000l/h i sama pompa jest dosyć cicha to całkiem fajny filtr zbudowałeś.

A powiedz mi proszę jak to jest w przypadku Eheima z tymi średnicami węży. Wszędzie jest napisane, że wersja compact ma średnicę węży 20mm natomiast Ty wspominałeś, że zastosowałeś wąż 16/22. Stosowałeś jakieś redukcje czy jak?

Dzięki. Ma 2k a nawet i więcej.

Wlot pompy ma wąż 19/27 (kupiłem do tego zasys JBL na tę średnicę - przy okazji oba zasysy wymieniłem na JBL bo są czarne i nie rzucają się w oczy na czarnym tle), natomiast wylot już 16/22 .

41 minutes ago, Sacrum said:

Gratki pomysłu.
Czy dwa chinole to nie o jednego za dużo, on taki mały nie jest?
Nie zmniejszą siku mocno 2szt w porównaniu do 1szt?

Dzięki.

Chodziło mi nie tyle o minimalizację przepływu, co o wytrzymałość kubełków HW. Teraz mam dwa razy mniejsze ciśnienie na sztukę. Podczas czyszczenia zmniejszam na pompie przepływ do 1500 l/h i czyszczę każdy filtr oddzielnie bez zatrzymywania pracy całości.

33 minutes ago, deccorativo said:

Aleśśś pojechał .;)

Mechanik tylko 2000l/h za 500zł i  66W mocy  w gniazdku  - nawet głośny tyle że pompa taki akwarystyczny Merc.:lol:

Noooo... pojechałem nieco ;-)

Pompa wcale nie jest głośna (była nieco głośna na początku, ale się dotarła i jest OK). W moim mechaniku głównym kosztem jest właśnie pompa, ale chciałem mieć porządną. Może kiedyś będzie pompowała w solance, to na zaś się przyda. 

Generalnie powiem Wam, że jak w akwa robi się zamieszanie (wzruszę piach, czy jakiś pokarm zastosuję "brudzący" lub jak cyrkulatorem (falownikiem) ruszę na maksa - to po kilku czy kilkunastu minutach jest znowu super klar.  Generalnie falowniki (są dwa) chodzą na niskich biegach, ale jak trzeba "odkurzyć dywan" to jedziedziemy na sinusoidalnym maksie przez kilka minut i po kwadransie wszystko jest zamiecione.

Inna sprawa, że podejrzewam nicienie po ostatniej dostawie Ngara ;( ale... to inny temat.

Opublikowano

Ale mogę prosić bardziej szczegółowo co takiego złego powiedziałem?  Nie rozumiem.

Co z tym filtrem jest nie tak? Cena? Raczej nikomu do portfela nie zaglądamy. 2000 litrów też raczej słyszymy że to minimum. 66 W? No i co? Jakaś psychoza ostatnio z tymi watami. 

A może mam przypomnieć jak niedawno sam kolega zachęcał do mechanika na kuble hw i aquaelowskiej pompie.