Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie. Jestem tu nowy. Chciał bym założyć zbiornik 660l z biotopem Malawi. Mam kilka pytań i parę obaw. ;) zastanawiam się czy kupić akwarium nowe z filtrami czy używane. Ile mnie to będzie kosztować tak żebym miał bardzo dobry sprzęt. I czy 600 litrów może być problematyczne na 1 piętrze drewnianego domu. I czy 660 l akwarium to dobry wybór. ???

Opublikowano

Witaj,

im większe akwarium tym lepiej więc jak na początek 660 litrów to super pomysł, zazdroszczę ;) jednak jak wszystko, akwarium też się zużywa więc jak chcesz zacząć porządnie to kup nowe, ewentualnie z używanym osprzętem, ale do takiego litrażu proponowałbym Ci niestandardową filtrację, czyli narurowiec lub Hamburg, nazywany na tym forum kaseciakiem, a do tego też raczej trzeba wszystko nowe, chyba że ktoś tu ma coś na sprzedaż. Swoim można ufać trochę bardziej niż obcym z olx ;) 

Co do stropu to się nie wypowiem bo nie znam konstrukcji podłogi, ale jak samo drewno to chyba bym na piętrze tego nie stawiał.

Taka ogólna rada, nie szukaj oszczędności na siłę bo wydasz dwa razy. To nie jest tanie hobby, jak chcesz mieć porządnie to trochę trzeba wydać, ale na koniec satysfakcja gwarantowana.

Powodzenia! ;) 

Opublikowano

Witaj kolego,

doskonale że najpierw pytasz a potem będziesz robił.

Mieszkasz w Norwegii czy w Radomiu bo to ma wpływ na nasze rady np w Norwegii nie ma olxa  i trudno dostać mechanika Aquael Circulator 2000

To takie przykłady.

Nasze akwaria  to jamniki więc długie więc żeby to nie była kostka 660l a dlaczego właśnie te 660 l  - masz coś na oku używane.?

pisz śmiało o wszystkich wątpliwościach.

Opublikowano

Brakuje mi 6 litrów :)

Waga akwarium to ponad 100kg, do tego stelaż lub szafka kolejna słówka, wystrój oraz osprzęt liczmy 150, no i około 500l wody. Czyli strop musi udźwignąć 850kg, liczone z dużym przyblizeniem. Ja bym stawiał na nowe,  chyba że chcesz moje?