Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czesc Wam

Jestem nowy.

Czy znacie biopelet co by nie musial byc obficie natleniany? Chodzi mi o taki co się nada do kubelka - jak ceramika (cos o wlasciwosciach ceramiki ale co usuwa NO3 i PO4).

Edytowane przez klubmarek
Opublikowano
5 godzin temu, klubmarek napisał:

Czesc Wam

Jestem nowy.

Czy znacie biopelet co by nie musial byc obficie natleniany? Chodzi mi o taki co się nada do kubelka - jak ceramika (cos o wlasciwosciach ceramiki ale co usuwa NO3 i PO4).

witam tak jak Andrzej ci pisał wcześniej tego używamy i sprawdza się w 100%

BIOPELET jest uzywany akwariach morskich o dużym przepływie ,umieszczany powonień być filtrze fluidyzacyjnym.

- Potrzebny jest silny odpieniacz, dobre napowietrzanie wody w akwarium.
- Należy utrzymać duży przepływ wody, pelety powinny być umieszczone w filtrze fluidyzacyjnym.
- Zastosowanie ozonu i UV przez złoże pigułek negatywnie wpływa na osiedlanie się bakterii na pigułkach i wydłuża czas dojrzewania filtra
- Aby uniknąć gwałtownego skoku parametrów oraz dać możliwość przystosowania się zwierząt do nowych warunków, zaleca się użycie mniejszej ilości biopeletek na początku i stopniowe ich uzupełnianie.

Opublikowano

Daj sobie spokój z biopelletami ponieważ:

1. w kubełku pellety pozlepiają Ci się i zablokują przepływ,
  2. pellety muszą być dobrze dotlenione dlatego potrzebny jest duży przepływ wody,
  3. jeżeli biomasa będzie miała szansę oderwać się od pellet to odłoży się na innych warstwach w kubełku.

Testowałem biopellety w filtrze fluidyzacyjnym i zdają egzamin na "szóstkę" jeżeli chodzi o biologię akwarium ale ...

Akwarium słodkowodne to nie morskie i nie możesz zastosować odpieniacza do wychwytywania biomasy.

Po filtrze z biopelletami jest konieczność zastosowania filtra "cząstek stałych" do wyłapania biomasy i codzienne czyszczenie go.

Opublikowano

Pytanie nie jest o żywice jonowymienne tylko o biopolimery , a konkretne o biopellety w kubełku.

Od 2 lat stosowałem  stale duet  Purolite + biopolimer ( najpierw NGBC a potem w to miejsce TMBT a nawet RIB biopelet ) wpisz te skróty w "szukaj " i czytaj.

Co prawda nie w kubełku ale w kaseciaku o realnym przepływie 1600l/h z dwu pompek Hydor Pico 1200  ale pod względem przepływu przez biopolimer nie ma tu różnicy - wkładasz w worku z siatki na warzywa z Lidla równo na całej powierzchni kosza by nie grzechotało i czekasz miesiąc aż ruszy stale z przepływem ponad 1000l/h ( są takie kubły co tyle dają z rury).

W moim przekonaniu nie ma na razie nic lepszego od biopolimerów w usuwaniu NO3 i PO4 w słodkiej wodzie wszak pod warunkiem realnego przepływu a nie papierowego przez kubeł co najmniej 1000l/h oraz wpuszczeniem tam świderków które zjadają to co u morskich usuwa odpieniacz białek. Oraz obsada ryb świderkożerna lub kilka Helenek które zrobią to samo.

W ten sposób osiągasz lewitację ryb z NO3 3-7 ppm  na zawsze a Purolite A520E tylko klaruje ci wodę do nieprzytomności.

Tak miałem przez kilka lat ale już nie mam 70 tropheusów ( zaznaczam że to ryby stadne ) w 300l wody i takimi parametrami przy lewitacji ryb.

W nowym projekcie 1400l to powtórzę a nawet zrobię krok naprzód.:D Zrobię naturalną denitryfikację niskotlenową w prażoku z prawdziwym przepływem 4000l/h  na 750ml Brightwell Xport NO3 Cubes , ale chwyt ze świderkami powtórzę bo  te kostki też ktoś musi obierać ze śluzu i biomasy.

.

Opublikowano

Używałem TMBT, który usytuowany był w pierwszym od góry koszu filtra JBLe1501 Greeneline i działało świetnie. Woda była klarowniejsza niż przed użyciem, parametry trzymała bardzo dobrze, do akwarium nic mi się nie przedostawało, w filtrze nic się nie lepiło, a sam specyfik działał koło półtora roku startując mniej więcej 3 tygodnie od zainstalowania w filtrze. Dodałem 1 litr na 300 litrów brutto pojemności akwarium.

Opublikowano
16 minut temu, Sacrum napisał:

Jakąś zasadnicza różnica miedzy TMBT a Xport cubed w przypadku użycia ich do kubełka jest?

Wysłane z Tapatalk

Jest zasadnicza ;) 1l TMBT na baniak 300l  a   Xport NO3 Cubes  tylko 250ml na baniak 400l .