Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, MatiK napisał:

Przecież napisał :P 

To ja wiem że napisał,ale chodziło mi o to jakie kolega posiada wielkości ryby które ma na sprzedaż ;) 

Edytowane przez egon44
Opublikowano

Mili Państwo.

Mam  pytanie, które być może większość osób wprawi w bardzo radosny nastrój ale do tej pory nie znalazłem nic na ten temat. Podejrzewam nawet, że aspekt może być aż tak banalny, że nie warto nad nim się zastanawiać - ale wolę zapytać.

Jak przyjadą ryby to mam wszystkie gatunki wpuszczać w tym samym czasie czy postępować inaczej?

Może ktoś życzliwy aby kompletnie mnie tu nie ośmieszyć napisze mi kilka słów na priv ;)

Opublikowano

Wszystkie razem.Itak ryby po podrozy beda zestresowane i to nie bedzie obsada zabrana z jednego zbiornika wiec tak jakby na nowo beda wybory prezesa i podwladnych.

Opublikowano

Myślę, że kolejność zarybienia może być dowolna.

Warto jednak pamiętać, żeby nie wlewać wody z woreczków razem z rybami do akwarium. Druga rzecz to, żeby przez pierwszy tydzień, a może dwa karmić bardzo bardzo oszczędnie, gdyż może się skończyć bloatem. Taka podróż do duży stres dla ryb.

Opublikowano

I pamiętaj o odpowiedniej aklimatyzacji. Najpierw wsadzasz worki do akwarium dla wyrównania temperatury, oczywiście otwierasz je żeby ryby miały dopływ świeżego powietrza. Następnie po 10-15 minutach stopniowo dolewasz wody z akwarium do worków tak mniej więcej 3 razy również co 10-15 minut. Potem możesz już odłowić ryby z worków i wpuścić je do akwarium, ale bez wody, w której przyjechały tak jak Ci już napisał kolega @iquitos68. Dzień głodówki, a następnie rzeczywiście z tydzień ostrożnie.

Opublikowano

Dzięki chłopaki za cenne wskazówki. Myślę, że następnym razem w tym wątku zamieszczę już foto baniaka z rybkami. No chyba, że stres wyprodukuje jeszcze jakieś pytania to Was pomęczę :biggrin:

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Słuchajcie na obecną chwilę jest ogólnie w Niemczech problem z gatunkiem Cynotilapia Hara.

A co byście powiedzieli żeby w jej miejsce razem z Maingano i Yellow w baniaku pływały rybki z gatunku Metriaclima Fainzilberi Maison Reef? Czy to będzie dobre połączenie?

Edytowane przez jarek1969