Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, chciałem zapytać czy lepiej jest dać wylot przy tylnej szybie, czy może skierować go tak, żeby woda szła bardziej po przedniej i wracała tyłem?

Teraz mam skierowany na przednią, z przodu jest czysto itd., ale zastanawiam się czy nie za bardzo targa mi rybami z przodu :D Filterek mam ASAP 1050E z Tą zewnętrzną pompą niby 1500l/h, w środku jedna gąbka z zestawu i trochę waty w ostatnim, a tak to ceramika+lawa. 

Do tego jako mechanik jest na razie kaskadowy Hagen Aqua Clear 70 ok 1190 l/h, 2 gąbki+wata.Ta kaskada jest ustawiona też tak że leci po przodzie.

Edytowane przez michaladam
Opublikowano

Witaj @michaladam!

Z tego co się zorientowałem patrząc na twój profil to posiadasz akwarium 120x50x50 także proponowałbym inne rozwiązanie.Czyli filtr kaskadowy zastosował bym jako biologa(do środka jako złoże biologiczne daj ceramikę lub lawę którą już posiadasz) a  ASAP 1050E zastosował bym  jako typowego mechanika z gąbką+ewentualnie watą filtracyjną i to wszystko...Jeśli chodzi o ich ułożenie to są też dwie opcje do wypróbowania -

1.Kaskadę dasz na boczną szybę a obok kaskadu daj wloty/wyloty z Asapa ...skieruj strumień z Asapa 1050ena tylną szybę i spróbuj czy takie ustawienie da radę  prawidłowo krążyć cyrkulacji wody w akwarium...

Wrzuć też fotkę zbiornika z frontu oraz z boku bo chciałbym zobaczyć jak ty masz tak ułożone kamienie...

Wtedy coś potem doradzę ;) 

Także czekam na twoje info :) 

Opublikowano (edytowane)

@egon44 dobrze pisze, Chodzi o to, że biolog nie potrzebuje wcale dużego przepływu w przeciwieństwie do filtra mechanicznego. Pozamieniaj te filtry, a co do wylotów to sugeruję wylot z mechanika wzdłuż przedniej szyby, np. po lewej stronie, a po środku szyby bocznej z prawej strony jakiś cyrkulator skierowany do góry i tak, żeby woda z niego "uderzała" mniej więcej w połowie długości akwarium w szybę tylną. Jest to do zobaczenia na filmiku @stana o cyrkulacji, co prawda w dużym akwarium, ale zastosowanie znajduje w każdym. Kaskada gdzieś na boku, tak jak radzi Andrzej.

Edytowane przez MatiK
Opublikowano

co do fotek to postaram się w ten weekend dodać, jeszcze mam że tak powiem "work in progress", tło do zrobienia i oświetlenie + pare większych kamieni, nie chciałem pokazywać nie wykończonego zbiornika

docelowo na mechanika kupiłem w cenie frytek używkę midikani 800, sam kubeł z wężami i koszykami, bez pompy, planowałem dokupić jakąś mocną pompę(może nawet taką samą jak w asap) i zapakować go gąbkami i watą, a kaskadę zdemontować i zostawić jako awaryjny filterek

ale teraz ta kaskada jako biolog mnie zaciekawiła, jak by ten aqua clear dał radę, to zostaje mi 1 kubeł jako mechanik + drugi który mogę na spokojnie przygotować, zrobić drugiego mechanika, albo pół na pół, ale nie wiem czy 3 filtry w 300l to już by nie była przesada :D

dzięki panowie za podpowiedzi, muszę na spokojnie pomyśleć przy łiskaczu :)