Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ok Basiu możesz kupić NitratEx JBLa to podobna a może identyczna żywica jak Purolite A520E  już z woreczkiem  do adsorbcji NO3 i regeneruje się identycznie jak Purolite A520E . Może to będzie ci łatwiej dostać.
Zastosuj jak Purolite w kubełku czyli cienka warstwa dokładnie  wypełniająca kosz i przysypana ceramiką by woda tego nie przesunęła , tak by woda musiała się przeciskać przez te drobiny - dajesz  ten preparat do biologa.

Nic nie dostałam oprócz tej butelki.
Dam co mam i tyle.
Resztę sprowadzę z pl po nowym roku.
Tu nic takiego nie ma, co piszecie.

Podsumowując
No2-0
No3 -30
Nh4 - 0,4
W hodowli paletek m. In powiedziano mi , ze nie ma tragedii po tych testach.

Dziękuje za rady

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano
2 minuty temu, cyganeczka napisał:

Nic nie dostałam oprócz tej butelki.

Kupiłaś jakąś butelczynę na smutki ? :D

3 minuty temu, cyganeczka napisał:

Podsumowując
No2-0
No3 -30
Nh4 - 0,4
W hodowli paletek m. In powiedziano mi , ze nie ma tragedii po tych testach.

Dziękuje za rady

Pewno że nie ma tragedii,  ale  ja wiem  że to dopiero drugi dzień jak rybki wpuszczone i już NH4 - 0,4 ppm , a NO3 - 30ppm. a ty tylko z tą butelczyną zostałaś?:D

Oczywiście tragedii na razie nie ma ale jak w 2 dni tyle poleciało to ile może polecieć za następne 4 dni Świąt?

Tak jak pisałem mierz NH4 , NO2, NO3 co drugi dzień .

Spokojnych Świąt Życzę Całej Twojej Rodzinie.

Opublikowano

Przepraszam jeszcze jedno. Lać ten produkt?
Kupiłam jeszcze coś do wody. Tetra Aqua safe.
Uwierzcie, ze tu nie ma dużego wyboru.

Opublikowano
4 minuty temu, cyganeczka napisał:

Kupiłam jeszcze coś do wody. Tetra Aqua safe.

To preparat do wody z kranu, w akwarium Ci to nie potrzebne :) A i nie wiem jak Twoje wodociągi odkażają wodę możliwe że ten preparat nie będzie w 100% skuteczny, ale skoro go już masz to stosuj tylko do podmian.

Opublikowano
To preparat do wody z kranu, w akwarium Ci to nie potrzebne A i nie wiem jak Twoje wodociągi odkażają wodę możliwe że ten preparat nie będzie w 100% skuteczny, ale skoro go już masz to stosuj tylko do podmian.

Tak , kupiłam go w razie przymusowej podmianki.
Nie pytaj mnie o wodociągi. Woda twarda na poziomie 5-6 bo sprawdzałam, No3 po dzisiejszym 20. Reszty nie wiem niestety.

Opublikowano

Nie żartuj że masz taka wodę w kranie toż to prawie RO .
Ja u siebie mam 18gh w kranie to prawie pod beton podchodzi . Jeśli faktycznie masz w kranie 5-6 gh to ja bym raczej zastanowił się nad delikatnym podniesieniem gh w okolice 10.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Ja pisze o Kh sorry. Nie do końca napisałam. Gh mam test ale nie pamietam musiałabym zajrzeć do notatek a teraz jestem w kuchni przy garach

Opublikowano

Dziś zrobiłam testy
No2. -.0
No3 -25-50
Nh4 -0-25

Dodałam bakterie 20 ml micro ligę

Mam nadzieje zejutro przyjdzie reszta sprzętu gowna leżą w akwa. To tez wplywa na parametry jak i zmarłe rośliny.
Zrobiłam dziś przycinke.
Nam nadzieje ze to wpływało ma wyniki

Opublikowano

widzis Basiu zalegające gówienka w akwarium musi byc tego duzo zeby parametry wody zmieniło :)

masz świeże akwarium NO3 masz spore musisz zrobić spore podmianę wody i będzie ok

zawsze możesz kupić odmulacz który zbiera pozostałości w akwarium np odchody z ryb

Opublikowano
widzis Basiu zalegające gówienka w akwarium musi byc tego duzo zeby parametry wody zmieniło
masz świeże akwarium NO3 masz spore musisz zrobić spore podmianę wody i będzie ok
zawsze możesz kupić odmulacz który zbiera pozostałości w akwarium np odchody z ryb

A nie ma na to wpływu ułożenie kamieni ?
Mam kamienie dociśnięte do ściany i niema tam przepływu. Woda stoi przy wlotach
Tu dopatruje się głównie moich nieprawidłowość Zawsze miałam korzenie i rośliny wie z cyrkulacja nie było problemu przy. Teraźniejszości Man wrażenie ze skały są nie tak.
In więcej gowien tym gorsze parametry tak czy nie ?

Opublikowano
2 minuty temu, cyganeczka napisał:

A nie ma na to wpływu ułożenie kamieni ?

Ma wpływ. Dobra cyrkulacja zależy między nimi od aranżacji. Jak Ci nie pomoże lekkie przestawienie kamieni czy też lekka zmiana ustawienia wylotów z filtrów to będziesz musiała się czymś wspomóc co wydmucha odchody. Ale spokojnie..na początku zawsze trzeba się pobawić aby trafić z ustawieniami...

3 minuty temu, cyganeczka napisał:

In więcej gowien tym gorsze parametry tak czy nie ?

..im więcej ukrytych bo resztę ściągasz przy podmianach.