Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, bisti30 napisał:

Witam co sądzicie o tym piasku. Kupiłem 1 kg na próbe wygląda extra. Sprzedawca obiecał mi że bedzie w granulacie od 1,5-2mm. Jaki kolor proponujecie biały czy czarny. Pozdrawiam

http://allegro.pl/piasek-zwirek-kwarcowy-jasny-2-3mm-1-kg-gratis-i6818152444.html

Ja sądzę że jak masz do wyrzucenia 300 zł  na piasek ( kup 60kg białego i 60kg czarnego)  następnie  wsyp jeden a potem drugi i daj fotkę ale już z całym wystrojem czyli kamieniami i tłem oraz pamiętaj że do czarnego piasku nie dajemy czarnych ryb z czarnym tłem:D

Na prawdę nie masz swojego zdania , swojego gustu i nie masz o czym pisać ?

to ma się WAM ( domownikom ) podobać a nie nam.

Opublikowano

Witaj. Mialem piasek koraolwy ale wszedize latal i strasznie pylil. Po grabieniu woda klarowala się z 3 dni - nie mogłem obserwowac moich pieknych ryb w krystalicznej wodzie. Dlatego zamieścilem tez temat. Apropo mieszania z czarnym najpierw zobace jak wyglada sam bialy bo mam czarne tło i czarne kamienie jak cos to pomieszam. Oczywiście fote wrzuce. Pozdrawiam- sorki za literówe

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, bisti30 napisał:

Witaj. Mialem piasek koraolwy ale wszedize latal i strasznie pylil.

...i to był Twój pierwszy problem z piaskiem. Teraz chcesz dać sam biały lub wymieszać z czarnym. Wg mnie będziesz miał następny problem  ale w kwestii estetyki ( przynajmniej ja tak to postrzegam) bo owszem....biały jest ładny i fajnie w akwa wygląda  ale widać na nim wszytko . Czyli odchody będziesz miał na widoku..Wymieszasz z czarnym to wg mnie będzie kicz..Ta gradacja też nie jest najlepsza..ta górna granica. Kup to co jest sprawdzone czyli 0.8 - 1.2 mm. Zastanów się po prostu nad innym piaskiem..ale pamiętaj ,że dany piasek inaczej wygląda w naturze a inaczej pod docelowym oświetleniem.

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano
6 godzin temu, bisti30 napisał:

Witaj. Mialem piasek koraolwy ale wszedize latal i strasznie pylil. Po grabieniu woda klarowala się z 3 dni - nie mogłem obserwowac moich pieknych ryb w krystalicznej wodzie. Dlatego zamieścilem tez temat. Apropo mieszania z czarnym najpierw zobace jak wyglada sam bialy bo mam czarne tło i czarne kamienie jak cos to pomieszam. Oczywiście fote wrzuce. Pozdrawiam- sorki za literówe

No ja ci mieszać czarnego z białym nie polecałem . Wygląda obciachowo

Piasku koralowego nigdy nie kupowałem bo piekielnie drogo wychodzi ale taki wapienny dolomitowy Biały jak śnieg od firmy Retne miałem . Tego nigdy nie da się wypłukać bo ciągle się ściera i muli ale jak w nim grabiami nie grzebać to woda lewitacja do uzyskania na ni bez problemu.

Twój problem polegał na tych grabiach w akwarium dokładnie na tym fragmencie

6 godzin temu, bisti30 napisał:

Po grabieniu woda klarowala się z 3 dni - nie mogłem obserwowac moich pieknych ryb w krystalicznej wodzie. Dlatego zamieścilem tez temat

Każdy piasek grabiony w baniaku pyli i woda się mąci.

Wyrzuć te grabie do piasku.:lol: i będzie gitara.

Najlepszy piasek kupny jaki mi się trafił to był ten amerykański kwarcowy  zakupiony na WDA 2017 . gradacja 0,8-1,2 mm prażony

teraz jest tylko aukcja na taki sam ale w mniejszej gradacji .

Prawie nie wymagał płukania coś 2x woda i malinka była i nie pylił do wody jak ten Kreisel 099  z marketów budowlanych.

Wklejam ci fotę czego masz szukać - patrz po tym worku bo to worek z Hameryki i po tym poznasz

piasek_kwarcowy_duzy_parametry.thumb.jpg.7fd7b6cff85b421a4c64e97323617e41.jpg

http://allegro.pl/piasek-kwarcowy-do-filtra-0-4-0-8-25kg-atest-pzh-i6817286891.html

Opublikowano

Witam. Żwirek wlozony ale wyciągnirety. Zdjecia nie dawałem bo wygłądalo jak bym ryż wysypal. Powrót do piasku koralowego. Zmienie jdnak wystrój na wapień filipiński lub serpentynit ale otoczaka , Pozdrawiam WAS i dzieki za rady- koniec grabienia chociaż te kopanie mnie wkurza