Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W piątek zrobiłem testy 

KH-6

PH 7,5

NO4-0,05

NO2-miedzy 0,01 a 0,025

NO3 20 

Parametry wydały mi się ok wiec wpuściłem ryby, 30 szczeniaków jak zalecali koledzy z forum, dziś zrobiłem testy  No2 i No3

N02 wzrosło do 0,05 a NO3 do 30  czy to znaczy ze się za bardzo pośpieszyłem z zarybianiem i baniak nie dojrzał do końca ??

Podmienić wodę ??

Opublikowano

Biologię masz dojrzałą ale teraz następuje faza dostosowania się jej do ryb czyli faza stabilizacji i zazwyczaj trwa co najmniej miesiąc. W pierwszej fazie stabilizacji i dostosowywania się do obsady która jednak daje amoniak stale i inaczej niż pożywka startowa, niemal zawsze występuje chwilowy wzrost  NO2 nawet do 0,2-0,3 ppm oraz wzrost NO3 .

Razem świadczy to o prawidłowej pracy obu etapów nitryfikacji.

Staraj się teraz podmianami wody utrzymywać NO3 na poziomie nie przekraczającym 20ppm a to ci da odpowiedz jak często i po ile wody trzeba podmieniać co tydzień. Więc wypada zrobić niezwłocznie podmiankę tak 20-30% wody ale przez ustrojstwo.

Możesz też teraz na etapie stabilizacji zbiornika,  jak masz stale rosnące poziomy NO3 i zapewne PO4  pomyśleć o zastosowaniu :

- żywic jonowymiennych typu Purigen lub lepiej Purolite A520E

- biopolimerów typu TMBT

- nano-denitryfikacji naturalnej na  Brightwell Xport NO3 Cubes. ( nowość)

Najtaniej wychodzi Purolite ale wymaga regeneracji , zakupu soli tabletkowej, zabawy w rajstopy czy bloki z pompką oraz stałej kontroli NO3 i koniecznie też PO4 by w sinice przy nskich poziomach azotanów nie wpaść..

Potem jest Xport - nano złoże - wkładasz w siatce z Lidla jak ceramikę i zapominasz o NO3 - na ile czasu? tego jeszcze nikt nie sprawdził u nas-  choć właśnie wielu kupuje bo Coral House dotrzymuje słowa i naszym Klubowiczom sprzedaje z upustem 20% .

Ja właśnie kupiłem taką Trójcę Brightwell'a i zamiast zapłacić złoża na baniak 1400l  - 343,80 zł zapłaciłem - 275zł

więc oszczędziłem 68,80 zł - czyli  3x tyle co aktualny koszt wstąpienia do Klubu.:D

Może ktoś napisze że drogo - nowości kosztują to fakt ale mnie stać to kupuję co zechcę by sprawdzić - no tak już mam.

Takie będzie wyposażenie w złoża w szybkowarowcu

https://www.coralhouse.pl/xport-bio-cubes-500ml---ultra-porowaty-material-filtracyjny~p34394

https://www.coralhouse.pl/xport-no3-cubes-500ml---ultra-aktywne-media-denitryfikacyjne~p34393

https://www.coralhouse.pl/brightwell-aquatics-microbacter7-125ml---bakterie~p33706