Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, pavlofico napisał:

Mam zamówione już wszystko więc będą 2 mechaniki.

Wiesz Paweł tak patrzę na tą ciasną szafkę gdzie na duś weszły te 3 kubełki i  oczywiście masz prawo zapałać chęcią na narurowca ale jak ja widzę czystą wodę w twoim baniak i cichą choć nie najlepszą mechanikę to cały ten narurowiec pod 450l baniak jakoś mało potrzebny wychodzi.

Bardziej chyba moda zadecydowała jak tu przyszedłeś.:D

Chyba rada @Wolfik była najmądrzejsza ale pominąłeś.

Narurowce w ciasnych szafkach nie wychodzą takie eleganckie i poukładane jak pod stelażem 2metry.:D

Może ty się wstrzymaj z tym narurowcem do decyzji ozmianie baniaka na taki 250cm :D a to już nie długo u ciebie w głowie zaświta.

Zupełnie mi się ten narurowiec twój nie podoba.:D wszystko bym w nim pozmieniał.

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano (edytowane)

Przesłałem na PW koledze Pawłowi moją odręczną nowoczesną wizję narurowca ( nie mylić z Szybkowarowcem) .

Może odważy się poddać pod wnikliwe oko forumowych narurarzy ale musi najpierw ładnie to rozrysować bo ja naszkicowałem jak kura pazurem.

No sami zobaczcie że wstyd to pokazać :D

20171123_183041.thumb.jpg.32c4349061f46bbe45c48fba5939b08f.jpg

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano
Przesłałem na PW koledze Pawłowi moją odręczną nowoczesną wizję narurowca ( nie mylić z Szybkowarowcem) .
Może odważy się poddać pod wnikliwe oko forumowych narurarzy ale musi najpierw ładnie to rozrysować bo ja naszkicowałem jak kura pazurem.
No sami zobaczcie że wstyd to pokazać
20171123_183041.thumb.jpg.32c4349061f46bbe45c48fba5939b08f.jpg

Proszę bardzo. I dzięki wielkie. c6c92c5840153b501e761d48dd64a193.jpg

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Paweł parę ważnych szczegółów pominął:D.

Cały dolot do pompy to wygięty łukiem  wąż ssawny gładki w środku fi wewn 32 mm  z zaworem 1" i prostym wlotem do pompy -  chodzi o jak najmniejsze opory na ssaniu pompy bez kolanek wszystko łukami.

Z pompy wychodzi trójnik typy Y a nie T i są tylko 2 szt trójnika Y na linii wysokich przepływów. .

Trójnik do zaworu wylew/ ustrojstwo  jest na wprost do korpusów by woda ne skręcała pod kątem 90 st

Nitka z P Purolite A520E ponieważ ma niski przepływ 50-100l/h nie ma znaczenia w jakiej technice jest wykonany czy na osmozie 3/8" i filtrach liniowych 2" czy na korpusach 10" z puszką .

Paweł kupił 6 korpusów 10" z gwintem 1" więc zapewne zrobi na nich i puszkach ale liniowe 2" są lepsze do tego.

Na zasys w akwarium musi być założony ssak by nie zassało kamienia i piasku do pompy - ja kupiłem taki od krewetek metalowy.

Oczywiście złoża w B1 i B2 mogą być dowolne ale ponieważ dajemy najlepsze to są w moim projekcie takie złoża

https://www.coralhouse.pl/xport-no3-cubes-500ml---ultra-aktywne-media-denitryfikacyjne~p34393

https://www.coralhouse.pl/xport-bio-cubes-500ml---ultra-porowaty-material-filtracyjny~p34394

Wg producenta są to złoża do nitryfikacji oraz do denitryfikacji NO3 dla akwarium z 800l wody więc o wiele więcej niż potrzebuje Paweł on może użyć obu Xport w opakowaniach po 250ml  a jak będzie baniak 1000l to dołoży .

20171123_183041.jpg

Opublikowano

Heniu - mam taką uwagę odnośnie tego sitka "ssaka" metalowego od krewetek. Otóż kiedyś jak miałem non-mbune to też to zastosowałem, jednak bardzo szybko się to zapychało , a czyszczenie wymagało wkładanie łapy po łokieć, i demontaż z węża. Trochę to upierdliwe było i nie praktyczne .

Opublikowano

Być może masz rację ale to kupiłem za 6,64 zł w Chinach  więc jak się nie sprawdzi od razu wyrzucę,:D ale nie wygląda by się tak łatwo g... zapchało  jak otrzymam to pomaluję na czarno akrylem i zobaczymy.

UTB8I2GonhHEXKJk43Jeq6yeeXXam.thumb.jpg.e90c87c5d810b81ee7061ff2be1cdfff.jpg

a co masz teraz  zamiast tego sitka?

Opublikowano
5 minut temu, deccorativo napisał:

Być może masz rację ale to kupiłem za 6,64 zł w Chinach  więc jak się nie sprawdzi od razu wyrzucę,:D ale nie wygląda by się tak łatwo g... zapchało  jak otrzymam to pomaluję na czarno akrylem i zobaczymy.

UTB8I2GonhHEXKJk43Jeq6yeeXXam.thumb.jpg.e90c87c5d810b81ee7061ff2be1cdfff.jpg

a co masz teraz  zamiast tego sitka?

Heniu używałem to jakieś 2 lata temu. teraz to narurowiec śmiga :)  Te moje dokładnie tak samo wyglądały

Opublikowano
4 minuty temu, pavlofico napisał:

Heniu nie specjalnie pominąłem bardzo ważne wytyczne tylko leciałem po dziecko.

Taką bryką to sekunda lotu i po dwóch sekundach jesteś z powrotem.

Przemyśl temat prześpij się z nim , bo masz ciasno w tej szafce .

Ja nie namawiam i możesz robić nawet jak ktoś mi napisał że ma na 16 korpusach narurowca.

Wszystko dla ludzi i każdy robi co mu się najlepiej sprawdzi.

3 minuty temu, h2athor napisał:

Heniu używałem to jakieś 2 lata temu. teraz to narurowiec śmiga :)  Te moje dokładnie tak samo wyglądały

No dobra ale ten twój narurowiec też ma początek w baniaku i co tam siedzi - goła rura  z fi ?:D

Z własnego doświadczenia wiem że musi coś zasłaniać fi bo inaczej ryby wciąga

Opublikowano

5 minut temu, deccorativo napisał:

No dobra ale ten twój narurowiec też ma początek w baniaku i co tam siedzi - goła rura  z fi ?:D

Z własnego doświadczenia wiem że musi coś zasłaniać fi bo inaczej ryby wciąga

Wszystkie rury mam 32mm, więc i na wejściu jest 15-sto centymetrowy kawałek z ponawiercanymi dziurami (chyba wiertłem 5 mm) Jak dotąd nic żywego się nie zassało chociaż tuż obok, jakiś czas temu swój pierwszy dom miały świeżo urodzone lelupy