Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, major160 napisał:

Na cyrkulatorze nie mam żadnej gąbki.

....bez gąbki to on tylko miesza wodę. Gdybyś założył na niego gąbkę to byś miał filtr mechaniczny. Skoro przy tak krótkim dnie  odchody leżą na całej powierzchni  to oznacza ,że dołem zbiornika woda nie krąży albo robi to słabo. Pobaw się ustawieniami . Ale tak naprawdę to podejrzewam ,że ten prefiltr skutecznie Ci spowalnia przepływ i dlatego cyrkulacja nie ma swojej siły.

• Lubię to 1
Opublikowano
15 minut temu, major160 napisał:

Na cyrkulatorze nie mam żadnej gąbki.

No to załóż gąbkę na ten cyrkulator...

Obniż go tak aby gąbka znajdowała się na około 3cm nad piaskiem...

• Lubię to 1
Opublikowano

...zasys do kubełka masz po prawej tam gdzie cyrkulator. Jeżeli wylot cyrkulatora masz lekko na tylną szybę a wylot z kubełka na środek przedniej to teoretycznie jest dobrze. Ale dołem dalej nie ma cyrkulacji..gdybyś na ten cyrkulator założył gąbkę tak aby była jak najniżej a wylot jak najwyżej wtedy przy dobrym ruchu wody odchody będą oblepiać gąbkę . Nie  wierz tylko w to ,że ten mechanik zassie Ci odchody. One mają poprzez ruch wody pchać odchody w jego stronę i oblepiać gąbkę. Kombinuj..nie ma rzeczy w tym przypadku niemożliwych.

Opublikowano

sprawdzę i zobaczę jakie będą rezultaty. Jeżeli chodzi o brak filtra wewnętrznego to gdzieś kiedyś wyczytałem ,iż prefiltr będzie służył jako mechanik a kubeł jako biologiczny.

Opublikowano
10 minut temu, major160 napisał:

Jeżeli chodzi o brak filtra wewnętrznego to gdzieś kiedyś wyczytałem ,iż prefiltr będzie służył jako mechanik a kubeł jako biologiczny.

.... no i będzie. W tak małym akwa filtr wewnętrzny nie jest czymś niezbędnym. Ale musisz wybrać pomiędzy czystością dna a sposobem na usunięcie odchodów. Jeżeli filtracja ,którą masz zapewni Ci czystość dna to wszystko będzie OK. Każdy kubełek z założenia jest tak wyposażony w wkłady aby część z nich robiła filtracje mechaniczną. Prefilt ma za zadanie przede wszystkim  wyłapać odchody po to aby nie dostały się do filtra właściwego z wielu powodów..a między innymi aby rzadziej go otwierać. Kubełek ,który masz w swoim akwa powinien teoretycznie sobie poradzić z filtracją biologiczną i jednocześnie mechaniczną. Ale skoro nie daje rady to patrz jak wyżej. Możesz też leciutko przestawić kamienie.. Uwierz mi ,że dasz sobie radę..ale próbuj..

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, major160 napisał:

Jeżeli chodzi o brak filtra wewnętrznego to gdzieś kiedyś wyczytałem ,iż prefiltr będzie służył jako mechanik a kubeł jako biologiczny.

W twoim przypadku kolego jest tak że masz za słaby kubełek który w parze z prefiltem obsłuży tylko biologię bo na mechanikę jest za słaby przez co nie ma mocnego zasysu aby wychwytywać z wody syfek...

38 minut temu, major160 napisał:

kolego w kubełku mam w dwóch koszach ceramikę i w jednym zeolit.

Osobiście w kubełku zostawił bym 1 kosz ceramiki no a w tym prefiltrze jedną gąbkę średniej gradacji i to wszystko...

Zeolit też w mniejszym/większym stopniu blokuje przepływ w filtrze...

Edytowane przez egon44
Opublikowano
4 minuty temu, egon44 napisał:

W twoim przypadku kolego jest tak że masz za słaby kubełek który w parze z prefiltem obsłuży tylko biologię bo na mechanikę jest za słaby przez co nie ma mocnego zasysu aby wychwytywać z wody syfek...

Osobiście w kubełku zostawił bym 1 kosz ceramiki no a w tym prefiltrze jedną gąbkę średniej gradacji i to wszystko...

Zeolit też w mniejszym/większym stopniu blokuje przepływ w filtrze...

zamieezam wymienić kubełek na coś lepszego. Rozumiem ,że do tego dołożony ma zostać mechanik.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, major160 napisał:

zamieezam wymienić kubełek na coś lepszego. Rozumiem ,że do tego dołożony ma zostać mechanik.

..na ten litraż kubełek masz OK. Zeolit bardzo spowalnia przepływ a poza tym nie dawaj go do świeżego zbiornika. Pamiętaj też ,że zeolit  traci swoje właściwości absorpcyjne  bardzo szybko i trzeba go wymieniać mniej więcej co trzy miesiące. Jak chcesz poprawić przepływ w filtrze to zrób jak Ci radzi @egon44  w poście nr 18.

Edytowane przez AndrzejWalb
  • Lubię to 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.