Skocz do zawartości

Fluval Fx6 modyfikacja

MarcinKoz

Rekomendowane odpowiedzi

chciałbym zapytać co myślicie o modyfikacji Fx6, chodzi mi o to żeby wyjąć wszystkie kosze z kubła i całość zasypać koralem z matrixem np, popakowane w worki na media aby zabezpieczyć pompę i to robiło by za filtr biologiczny natomiast żeby zabezpieczyć materiał przed syfieniem ze zbiornika założyć przed kubłem narurowca z wkładem sznurkowym.

Dobrze myślę czy coś umknęło mi ?

Z góry dziękuję za Wasza pomoc.

Ja zasadniczo co bym zrobił to dał dwa korpusy mechaniczne (równolegle) i dopiero od nich odejście do kubełka. Nie będzie to tłumić przepływu pompy w kuble. Jak będzie odpowiednia ilość purlolite, zbiornik nie przekarmiany i nie przerybiony to będzie i tak 2-3 do roku to otwierał - u mnie purolite spokojnie 6 miesięcy działał bez zarzutu.

6 godzin temu, MarcinKoz napisał:

chciałbym zapytać co myślicie o modyfikacji Fx6, chodzi mi o to żeby wyjąć wszystkie kosze z kubła i całość zasypać koralem z matrixem

Ja myślę że to bardzo zły pomysł.

Czy ta niechęć do otwierania FX aż przez rok a co tydzień otwieranie 2 prefiltrów ze sznurkami to jedyny powód zagruzowania 20toma  litrami Matrixa i korala?

Masz pojęcie ile to kosztuje?

Może  wylicz powody tej modyfikacji bo ja w tym sensu nie widzę ale może nie znam wszystkich powodów i mnie przekonasz.

FX6 to jeden z najlepszych i największych kubłów  o realnym siku ok 2000-2400l/h  i elektronicznej pompie eco 3500l/h o przemyślanej konstrukcji z gąbkami o powierzchni ponad 2000cm2   co gwarantuje rzadkie jego otwieranie z powodu zapchania gąbek a ty chcesz to wszystko spowolnić i zapchać by prefiltry czyścic co kilka dni.

bez sensu.

Edytowane przez deccorativo

Obawiam się, że wkład sznurkowy w tylko jednym korpusie zdławi FX6, lepiej zastosuj 2 korpusy równolegle i wkłady z gąbki 45ppi. Różnica w moim Fluvalu 305 wynosiła około 120 litrów na korzyść gąbki, porównywałem ze sznurkowym 50 mikronów.

A ja olać prefiltry korpusowe do FX6 podobnie jak deccorativo radzi. Ten filtr jest ogromny, zapchać jego gąbki które są na całym obwodzie i pionie szybciej jak raz na 3-6mcy nie jest łatwo.

Mam Fluval406 i w nim jest również duza pionowa gąbka robiaca za prefiltr którą dobrze się sprawdza.

Wysłane z Tapatalk

Już wyjaśniam i opisuję:

Akwarium to standardowe 450l jakieś pół roku temu otworzyłem filtr i postanowiłem go gruntownie wyczyścić między innymi wygotowalem gąbki od tamtej pory filtr dmucha dobrze ale ma problem bo gromadzi powietrze i nie wiem czy zaczął się zapychać bo wysoka temperatura zniszczyła gąbki czy przyczyną jest był duży syf z mięsa bovw akwarium były paletki stąd też pomysł o zastosowaniu narurowca ale może faktycznie macie rację głupota może lepiej kupić nowe gąbki filtr we wszystkich koszach posiada matrix a gąbki dodam że po gotowaniu zrobiły się różowe z białych :)