Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, PrezesQ napisał:

a powiedz mi czy większe kupska zasysa czy fabryczna gąbka jest za gęsta? czy nie ma tak ze pod gąbką zalegają wieksze kupska? w innym temacie slyszalem ze po wymianie gąbki na wiekszej gradacji zasysało duze kupy ale znowu zapowietrzał się przez co głośniej chodził. Przy aktualnej filtracji wodę mam kryształ ale denerwują mnie kupska zalegające 10-15cm przed zasysem bo nie dolatują

U mnie świeże kupska są w toni wodnej. Wpływają do aquaela albo po drugim okrążeniu. Mam ten filtr od niedawna i dopiero bawię się cyrkulacją. 

Opublikowano

moje akwarium 150x50x50- po prawej stronie mam turbo 1500 i ikole 600 po lewj falownik rw 8 lub rw 15 w zaleznosci od ilosci kamieni,

moje akwarium 150x50x50- po prawej stronie mam turbo 1500 i ikole 600 po lewj falownik rw 8 lub rw 15 w zaleznosci od ilosci kamieni

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bisti30 napisał:

moje akwarium 150x50x50- po prawej stronie mam turbo 1500 i ikole 600

Mam małe pytanko...Jak się u ciebie sprawdza Ikola 600 maxx?

2 godziny temu, bisti30 napisał:

po lewj falownik rw 8 lub rw 15 w zaleznosci od ilosci kamieni,

To co masz w końcu za falownik?

RW-8 czy RW-15?

Przecież RW-15 w 150cm długości zbiorniku zrobi tobie mega pralkę w akwarium nawet na 1 biegu...

10 godzin temu, PrezesQ napisał:

Witam Was, pisze z zapytaniem do osób posiadających filtr mechanika wewnetrznego Aquael turbo 2000 zastanawiam się nad zakupem tego własnie filtra a mianowicie aktualnie w baniaku 120x40x63 działa filtracja fluvala 406 z prefiltrem jako mechanik i biolog oraz cyrkulator aquael reef 4000 no i co jak bym nie ustawił cyrkulatora czy to taki czy mocniejszy czy inaczej kamienie ustawic czy zwiekszyc zasys fluvala to i tak część odchodów nie doleci do zasysu wiec po prostu zastanawiam się czy jak dodatkowo dokupie ten własnie aquael turbo 2000 to problem zniknie i bedzie idealnie czysto? czy wtedy cyrkulator, który mam moze zostac czy już bedzie za duzo? widziałem w innych tematach ze mozna dokupic zamiast gabki wkład po to by wyciagajac filtr z akwarium syf nie wylecial do wody...

W twoim przypadku skoro już posiadasz dodatkowo falownik najlepszym rozwiązaniem byłby zakup Aquaela 1500+prefiltr Eheim z watą w środku...Moim zdaniem to by spokojnie wystarczyło...

Dokładnie chodzi mi o takie podpięcie prefiltra Eheima do Aquaela 

Oczywiście możesz zakupić Aquaela 2000 wtedy nawet może się okazać że falownik będzie zbędny ale to już zobaczysz w praktyce...

Edytowane przez egon44
Opublikowano

Wydaje mi się, że przesadzacie z tym mieszaniem wody. Falownik RW8 to ja mam w 1000l baniaku 200x70x70 i nie pracuje na maksa. Przecież nasze ryb żyją w jeziorze, a nie w rwącej rzece. Przy takiej cyrkulacji, to gówienka można wydmuchać :-)

Opublikowano

Ikola 600 sprawdza się super mam w niej i złoże biologiczne i żywice purolite i purigen, mam doniej podpiety prefilt ehaima( 2 koszyki )- używam ja ok 1,5 i żadnych problemów. Apropo falownika mma jeden i drugi. Rw. 15 na 1 biebu jest za mocny zawiewa mi piach nawet jak jest dużo kamieni. Obecnie używam rw 8 stwierdziłem bowiem, iż wole mieć 4 kamienie i mniej problemow. Jak się wyklaruje woda to podeśle fotki. Do WOJTKA- wątpię zeby rw. 8 dawał radę napewno kupy się walaja. Pozdrawiam. Natomiast nawiązując do ikoli 600 zastanawiam się czy jej nie zmienie na 1200 może wtedy obejdzie się bez turbo 1500 bo mam przepływu 2400 i ostro daje. Pozdrawiam raz jeszcze.

• Lubię to 1
Opublikowano
26 minut temu, bisti30 napisał:

Ikola 600 sprawdza się super mam w niej i złoże biologiczne i żywice purolite i purigen, mam doniej podpiety prefilt ehaima( 2 koszyki )- używam ja ok 1,5 i żadnych problemów. Apropo falownika mma jeden i drugi. Rw. 15 na 1 biebu jest za mocny zawiewa mi piach nawet jak jest dużo kamieni. Obecnie używam rw 8 stwierdziłem bowiem, iż wole mieć 4 kamienie i mniej problemow. Jak się wyklaruje woda to podeśle fotki. Do WOJTKA- wątpię zeby rw. 8 dawał radę napewno kupy się walaja. Pozdrawiam. Natomiast nawiązując do ikoli 600 zastanawiam się czy jej nie zmienie na 1200 może wtedy obejdzie się bez turbo 1500 bo mam przepływu 2400 i ostro daje. Pozdrawiam raz jeszcze.

Dzięki bardzo za podanie opinii o Ikoli 600 maxx bo właśnie przymierzam się do jej zakupu ;) 

Jak dotąd na innych forach akwarystycznych jeszcze nie spotkałem się z negatywnymi opiniami...

Pozdrawiam :) 

• 1 rok później...