Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was, pisze z zapytaniem do osób posiadających filtr mechanika wewnetrznego Aquael turbo 2000 zastanawiam się nad zakupem tego własnie filtra a mianowicie aktualnie w baniaku 120x40x63 działa filtracja fluvala 406 z prefiltrem jako mechanik i biolog oraz cyrkulator aquael reef 4000 no i co jak bym nie ustawił cyrkulatora czy to taki czy mocniejszy czy inaczej kamienie ustawic czy zwiekszyc zasys fluvala to i tak część odchodów nie doleci do zasysu wiec po prostu zastanawiam się czy jak dodatkowo dokupie ten własnie aquael turbo 2000 to problem zniknie i bedzie idealnie czysto? czy wtedy cyrkulator, który mam moze zostac czy już bedzie za duzo? widziałem w innych tematach ze mozna dokupic zamiast gabki wkład po to by wyciagajac filtr z akwarium syf nie wylecial do wody...

Opublikowano

Ja niedawno zakupiłem właśnie aquaela turbo 2000. Mam mniejszy zbiornik od ciebie i sprawuje się bardzo dobrze. Musiałem zmniejszyć przepływ bo tak dmuchał, że kupska przelatywały. U siebie zdemontowalem gąbkę fabryczną i wpakowałem watę jbl'a. Woda odrazu zrobiła się bardziej przejrzysta. Polecam. 

Opublikowano

U mnie nie wiem dlaczego ale po jakimś czasie przyssawki jakby nie dawały rady utrzymać ciężaru filtra. Zjeżdża na dół. Poza tym pracuje bez zarzutu.

Opublikowano
4 minuty temu, Marecky napisał:

U mnie nie wiem dlaczego ale po jakimś czasie przyssawki jakby nie dawały rady utrzymać ciężaru filtra. Zjeżdża na dół. Poza tym pracuje bez zarzutu.

..typowe zachowanie tych przyssawek przy twardej wodzie lub  gdy sypiesz sodę do wody. Doraźnie możesz   wrzucić do gotującej się wody i na krótko pomoże. Ja bardzo często je zmieniam na nowe. W roślinnym gdzie woda  bardziej kwaśna i mniejsze pH to bardzo rzadko wymieniałem te czy inne przyssawki.

Opublikowano
26 minut temu, Wolfik napisał:

Ja niedawno zakupiłem właśnie aquaela turbo 2000. Mam mniejszy zbiornik od ciebie i sprawuje się bardzo dobrze. Musiałem zmniejszyć przepływ bo tak dmuchał, że kupska przelatywały. U siebie zdemontowalem gąbkę fabryczną i wpakowałem watę jbl'a. Woda odrazu zrobiła się bardziej przejrzysta. Polecam. 

a powiedz mi czy większe kupska zasysa czy fabryczna gąbka jest za gęsta? czy nie ma tak ze pod gąbką zalegają wieksze kupska? w innym temacie slyszalem ze po wymianie gąbki na wiekszej gradacji zasysało duze kupy ale znowu zapowietrzał się przez co głośniej chodził. Przy aktualnej filtracji wodę mam kryształ ale denerwują mnie kupska zalegające 10-15cm przed zasysem bo nie dolatują

Opublikowano
Teraz, bisti30 napisał:

Sam turbo nie da rady. Ja musialem falownik dorzucic i teraz czysto.

ale ustawiles obok siebie czy falownik na przeciwnej scianie aby dopychał dalej?

Opublikowano

Ja mam turbo 1000 w 240 baniaku i dmucha niesamowicie, po prostu pralka. Wydaje mi się, że ten 2000 to będzie za duży. Jeszcze takie spostrzeżenie, że na początku włączyłem go z samą gąbką, to turbinka tak cichutko chodziła, że filtr był kompletnie niesłyszalny. Potem dołączyłem ten zbiorniczek z ceramiką i jest dramat - chodzi jak traktor. Nie wiem, chyba to ta ceramika tak drży, bo innego wytłumaczenia nie ma.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, wojtekr napisał:

chodzi jak traktor. Nie wiem, chyba to ta ceramika tak drży, bo innego wytłumaczenia nie ma.

...dokładnie. To jest przyczyną. A załóż przyssawki bez amortyzatorów to dopiero zobaczysz jak głośno pracuje.

Edytowane przez AndrzejWalb