Skocz do zawartości

zwiększenie PH i dojrzewanie akwa - parametry wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

10 listopada NO3 masz na poziomie 5, a kilka dni później między 1-5? Coś w tym czasie robiłeś przy zbiorniku? Dobrze tam patrzyłeś w te pomiary? :huh:

Azotyny spadają ładnie, więc azotany mogą jedynie rosnąć, a nie spadać. 

Edytowane przez Areck
Opublikowano

Racja. Za jakis czas zmierze raz jeszcze. Wczesniejszy pomiar wg mnie to bylo 5. Teraz takie prawie 5, wyparowalo troche wody i dolalem ale to niewielkie ilosci.

Sprawdze i dam znac

Opublikowano

No to jest dla mnie między 1 a 5 ppm.

Cóż Ci poza poradą cierpliwości mogę doradzić. ;) Amoniak pożarło, azotyny żre, więc cykl działa. Czekaj cierpliwie, może przy wcześniejszym pomiarze też nie było poziomu 5ppm azotynów i niepotrzebnie się tutaj zastanawiamy. 

Czekaj i mierz, nawet jutro, pojutrze, u mnie jak cykl się rozbujał to w ciągu 24h były znaczne różnice. 

Opublikowano
11 godzin temu, dero napisał:

OSTATNI POMIAR

16.11.2017

NH4 poniżej 0,05

NO2 0,2 - 0,3

NO3 pomiędzy 1 a 5

PH ok 7

Kolego zbliżasz się milowymi krokami do zarybiania.:D

I teraz nadszedł  czas na te pH - nie uznaję wyniku - ok 7  - jak nie jesteś pewien ile dokładnie masz to wklejasz fotkę z góry jak już umiesz w innych testach .

Co do dziwnych zachowań NO3 to otwierasz fiolkę z proszkiem do NO3 i sprawdzasz czy ma grudki - jak tak to zamieniłeś nakrętki albo długo stało nie zakręcone - trzeba kupić nowe uzupełnienie i oznaczyć nakrętki.

Jak ci wyjdzie pH mierzone testem JBL pH zakres 7,4-9 poniżej 7,4 to  kup  np to dla cichlids i fresh water i zastosuj dokładnie wg instrukcji.

microbe-lift-85-ph-buffer-250g-bufor-do-stabilizacji-ph.jpg.816d75ece390eab7d087c51b5c86a923.jpg

do niedzieli znajdz rybki ale nie kundle z zoologa - rasowe .

Opublikowano (edytowane)

ok, podniosę, a PH i NO3 z poprzedniego (10.11.2017) pomiaru wygląda tak: (więc może NO3 jest takie same tylko ja źle stwierdzam)

I dzisiaj PH takie same było.

Mam ten piasek biały jak śnieg o którym Pan mówił (dolomitowy) 30KG, i jeszcze 5kg grysu koralowego. te 5kg grysu mogę do filtra dać, a piasek dodać do akwarium. Robić to i dopiero PH mierzyć? Czy tylko podnosić tym preparatem?

Dziękuje

20171110_095625.thumb.jpg.cbf272a5ef3cb0d9541793b0ea7bc1ea.jpg20171110_094008.thumb.jpg.a8df02996d8e381c670a2808c4525145.jpg

Edytowane przez dero
Opublikowano

Tego pH brakuje ociupinkę  - dodawanie grysu nie ma sensu tylko filtrację spowolnisz a może już jest za słaba.

Po jednej czy 2 dawkach tego co podałem powinno wejść na 7,4-7,6 i wystarczy - wyżej nie podnoś- jak NO2 spadnie do <0,1 ppm a temperatura 25C to zarybiaj.

Opublikowano

Woda Prawie OK ale od początku:

02.11.2017

NH4 1

No2 0,025

NO3 1

05.11.2017

NH4 ok 0,8

NO2 0,2

NO3 pomiędzy 1 a 5

10.11.2017

NH4 ok 0,2

NO2 0,8-1

NO3 5 

PH pomimo że miałem nie mierzyć to to robie bo ważne dla mnie to jest i wychodzi wg mnie po za skalą (poniżej skali) 

16.11.2017

NH4 poniżej 0,05

NO2 0,2 - 0,3

NO3 pomiędzy 1 a 5

PH ok 7

23.11.2017

NH4 poniżej 0,025

NO2 poniżej 0,01

NO3 pomiędzy 1 a 5

PH ok 7 (fota poniżej)

co dla mnie dziwne:

KH 3 (było w kranie 4)

GH 5 (było w kranie 6)

Do akwarium zostało dodane 5kg grysu koralowego ok 6 dni temu ( obok pompy dodatkowego filtra gdzie przelew jest bardzo dobry) miałem nadzieje że PH podniesie bo czekam nadal na przesyłkę PH buffer. W sumie to może troche pomogło ale bez szaleństwa

Ale jak widać, lepiej bazować na doświadczeniu innych, czyli czekam na ph buffer..........

generalnie co chciałem powiedzieć wszelkim świeżakom i "raptusom". Poczytać jak zrobić żeby woda dojrzała i nie jarać się za bardzo tylko  czekać bo dojrzewanie wody to proces który co najwyżej własnym działaniem można zepsuć lub spowolnić

Dziękuje deccorativo oraz innym pomocnym:]

ph.jpg