Skocz do zawartości

jakie świetlówki t5 antyglon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, pytanie mam z uwagi na to, że do mojego akwarium o długości 120cm nie mieszczą się standardowe T5 54w które mają  za zwyczaj 1149mm albo 1200mm muszę wybrać jakieś dwie o długości 1047mm, których to jest mniej tak więc wybór jest mniejszy. Jakie świetlówki kupić? konkretne modele? Zastanawiałem się nad połączeniem sylvania aquastar 10000k z grolux 8500k tylko czy nie będzie to nawóz dla glonów? nibygrolux daje efekt różowy odpowiedni dla roślin, a może szukać świetlówek ze światłem 6500k? zmniejszy to porost glonów? Nie mam roślin zalezy mi tylko na tym aby glonów nie było ponieważ aktualne 2x t8 led łącznie 48w działa gloniasto...

Edytowane przez PrezesQ
Opublikowano (edytowane)

Prezesuniu Q - no tu ci się dostanie za takie poglądy.

Wdepnąłeś na forum Malawi a z takimi poglądami na glony od razu uciekaj na forum roślinne.

Nasze ryby a o nie nam chodzi a nie o twoje estetyczne poglądy akwarysty to jak najwięcej glonów w baniaku i możliwie zielonych ale każde są pożądane . A to dlatego że glony to naturalne w tym habitacie -  to podstawowy pokarm naszych ryb.

Więc odpowiem ci złośliwie:D

Glony i rośliny do życia potrzebują  światła ale z pełnego spektrum ich chlorofil A i B wydłubuje tylko składowe niebieskie, pomarańczowe i czerwone o takie, bez tych kolorów nie rosną.

jak na tym wykresie widma widzialnego.

300px-Chlorofilab_svg.png.a8149a4f582e97b082d97824c2c3ee16.png

Więc są dwie świetlówki antyglonowe  zielona i UV :D ale ponieważ nikomu nie życzę żle to tobie życzę by cię dopadły takie glony

2gujy95.thumb.jpg.8d808cc1d3f63ab6f76a4469c70f0966.jpg

zdjęcie kolegi @Guban88  z tego tematu

Poza tematem obie rury które bierzesz pod uwagę są wybitnie glonotwórcze jak sama nazwa gro wskazuje ale śmiało kupuj - ryby ładnie wybarwiają.:lol:

Edytowane przez deccorativo