Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, pozner napisał:

Polli rośnie do ok.10cm.

http://akwa-mania.mud.pl/ryby-i-rosliny/atlas-ryb/ryby-s/synodontis-polli/

..jedno z wielu źródeł. Choć tutaj podają 23 cm.

..tu podają ok. 20 cm https://www.mojeryby.com.pl/artykuly/ryby/synodontis-polli-gosse,126-1-1.html

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano

Dziękuję za przydatne informacje.

Jeżeli ktoś by miał jakieś spostrzeżenia na temat tego gatunku to zapraszam do wypowiedzi.

Narazie posiadanie ich w zbiorniku jest w formie zastanowienia więc okaże się za parę miesięcy jak zredukuje obsadę

Jeżeli miałbym wybierać to skłonił bym się w stronę synodontis petricola

Opublikowano

Ja mam z mbuna  petricola Zaire w ilosci chyba 7 sztuk. Bardzo sympatyczna ryba, ale z racji ze maja duzo kryjowek prawie wogole ich w dzien nie widuje. Jako ze prowadza u mnie typowy nocny tryb zycia to co wieczor przed snem wrzucam im pol tabletki zarcia. Czasem w dzien sypne wiecej zarcia to tez wyjda odrazu, ale ogolnie to musze ich w dzien szukac zeby zobaczyc.

Opublikowano
57 minut temu, AndrzejWalb napisał:

Równie dużo źródeł podaje 10cm. i tym źródłom wierzę. Mam te ryby od 8 miesięcy i nie doszły do tych 10cm. Nie wyobrażam sobie, żeby teraz nagle wystrzeliły jeszcze 15cm. Podobna sytuacja jest z innymi Synodontisami, też ich rozmiary są w necie bardzo rozstrzelone.

Opublikowano
6 godzin temu, pozner napisał:

Równie dużo źródeł podaje 10cm. i tym źródłom wierzę

..dlatego nie można twierdzić autorytatywnie jaką wielkość osiąga dana   ryba.  Ja podałem takie źródła.... jak są inne to warto podać . Bo jak znam życie to  różnie właśnie to wygląda tak samo jak z nazewnictwo.

Opublikowano
11 godzin temu, AndrzejWalb napisał:
12 godzin temu, spiochu napisał:

Polli chyba jeszcze mniejsze rosną a też nie są brzydkie.

..odwrotnie. Są jeszcze większe.. rosną do ok. 25 cm.

Sam stwierdziłeś to autorytatywnie, a mi zwracasz uwagę. Ja przynajmniej mam podstawy do tego, żeby w taki sposób się wypowiadać. Jak wspomniałem, od 8 miesięcy mam te ryby i widzę jak się rozwijają. Spiochu, którego zacytowałeś, też je ma niewiele krócej ode mnie i też nie mają takich rozmiarów, o których pisałeś.

Opublikowano
Sam stwierdziłeś to autorytatywnie, a mi zwracasz uwagę. Ja przynajmniej mam podstawy do tego, żeby w taki sposób się wypowiadać. Jak wspomniałem, od 8 miesięcy mam te ryby i widzę jak się rozwijają. Spiochu, którego zacytowałeś, też je ma niewiele krócej ode mnie i też nie mają takich rozmiarów, o których pisałeś.

Według tej strony rosną od 10 do kilkunastu cmhttps://www.malawi-guru.de/malawisee/gattungen/malawikrabbe-malawiaal-malawischwamm/artenliste-synodontis-welse/707-synodontis-sp-polli-white.html

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka