Skocz do zawartości

Natlenienie wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mam pytanie, czy łamanie tafli wody jest konieczne i niezbędne do jej natlenienia?

Sprawa dotyczy zalegających odchodów.

W zbiorniku działa filtr biologiczny(2000l/h) wylot skierowany do góry po skosie na przednią szybę aby łamał taflę wody i mechanik(2000l/h) wylot po tylnej ścianie akwarium.

Z przodu akwarium zauważyłem zalegające odchody i gdybym skierował wylot filtra biologicznego w dół na przednią szybę to problemu bym się pozbył, tylko czy natlenienie wody pozostanie na odpowiednim poziomie? 

Nie chcę dodawać dodatkowego sprzętu(w postaci falownika) do zbiornika.

Edytowane przez Zygi
Opublikowano (edytowane)

Natlenianie wody odbywa się tylko i wyłącznie na styku powietrza i wody. Odbywa się poprzez ruch tafli wody. Jak go uzyskasz, to już jest inna kwestia. Sztuką jest pogodzenie właściwej cyrkulacji z natlenianiem wody. Wszystko jest w ustawieniach. Może powinieneś wylot z biologa ustawić na pozimie lustra wody, żeby wspomagał cyrkulację, a główną cyrkulację ustawić mechanikiem. Musisz pokombinować, narzędzia masz.

Edytowane przez pozner
Opublikowano
6 godzin temu, Zygi napisał:

W zbiorniku działa filtr biologiczny(2000l/h) wylot skierowany do góry po skosie na przednią szybę aby łamał taflę wody i mechanik(2000l/h) wylot po tylnej ścianie akwarium.

...rozumiem ,że wyloty masz po przeciwnej stronie. Zrób tak jak piszesz z tym ,że wylot mechanika daj tak jak masz po tylnej szybie ale lekko skosem do góry aby Ci łamał lustro wody. Natomiast biolog niech dmucha tak jak teraz po przedniej szybie z tym ,że  nie kieruj go ani w dół ani w górę , tylko zdejmij łopatkę ( końcówkę) i niech woda leci całym przekrojem rurki bez końcówki. Oczywiście celuj końcówką mniej więcej w środek szyby. U mnie tak działa i jest OK. Ale to nie jest żadna gwarancja..Po prostu spróbuj.

Opublikowano

Może przybliżę bardziej sytuację.

Nie mam założonych żadnych łopatek na wyloty.

Co do mechanika to mam w szafce taką łopatkęPA230004.thumb.JPG.857bca78d6eedea77b2804032d89aad0.JPGPA230007.thumb.JPG.1bc8cc68ab0bc6c73d4288136ad45ec9.JPG

Opublikowano

Dobra zrobiłem małą zmianę.

Na mechanika dałem łopatkę skierowaną do góry i lekko faluje taflę wody(jest natlenienie) a biologa skierowałem w dół po skosie na przednią szybę.

Założyłem też skimmer i momentalnie zniknął film bakteryjny.

PA230003.thumb.JPG.0220d14593366c10e6734cc8ca92fa6e.JPGPA230009.thumb.JPG.c4fad6a21e3e0a176102db26c2ae3133.JPG

Opublikowano
16 minut temu, pozner napisał:

Najlepiej gdyby wylot z mechanika był jak najwyżej, a zaciąganie jak najniżej. W tym celu musiałbyś dać jakąś przedłużkę między pompę z wylotem, a zasys.

W chwili obecnej falowanie tafli wody jest wystarczające do jej natlenienia.

Jaki cel miałoby wystawienie wylotu do góry?