Skocz do zawartości

200x60x70 - pomoc w układzie kamieni

Areck

Rekomendowane odpowiedzi

Chłopaki załączam zdjęcie kolejnego układu. Udało mi się tak poustawiać kamienie by i z prawej strony pójść w górę. Lewa strona została niezmieniona względem ostatniej czwartej wersji, która mi się bardzo podobała i nie chciałem tego ruszać. Zdjęcie otoczyłem ramką, która przedstawia realny obraz zbiornika 66 cm (3 cm na koronkę i braki wody oraz 1 cm na szybę denną)

Osobiście jestem z tego układu zadowolony. Ryby myślę, że też będą, bo faktycznie mają dwie grupy kamieni gdzie można znaleźć groty i schronienie. W środku natomiast jest zostawiona przestrzeń, którą ja osobiście bardzo lubię. Pewnie dojdzie jeszcze trochę kamyków tu i tam by nadać więcej dopracowania aranżacji i naturalności. Proszę o potwierdzenie, że jest OK. ^_^

IMG_20171023_185253.jpg

Arek.....a zaglądałeś do naszej galerii celem  inspiracji? Kształt tych kamieni nie ułatwi Ci  aranżacji..Wg mnie są zbyt płaskie i ograniczają w ten sposób fajne ich ułożenie. Oczywiście to bardzo subiektywna ocena...

W pierwszej opcji wyglądały ładnie, ponieważ były ułożone mniej więcej w jednym kierunku na płask i lekko pochylone. 

Jeśli takiego łupka postawisz w pion, to już niestety traci na wyglądzie, bo jest zbyt płaski. 

Wciąż trzymam się opinii, że opcja nr. 1 była najładniejsza, wystarczyło podnieść lekko w górę. 

Jednak jest to twój zbiornik i tobie ma on się podobać?

19 minut temu, pozner napisał:

A może pójdź w tym kierunku:

370c626f10475cf601b840d3c0ee9384.jpg.23b2544f6c344dac862c93ea02cbcd7f.jpg.1369f7aca5f98fdd0b0c2ccf201b518c.jpg

Pochyl wszystkie kamienie w jednym kierunku, tworząc między nimi zakamarki i szczeliny. Do takiego efektu potrzebnych jest więcej kamieni. Twoja ostatnia propozycja jest bardzo sztuczna.

Postaram się nadać przechył kamieniom w jedną stronę. Jutro...

PS. Jestem wdzięczny za waszą ocenę. Trochę mi już ręce opadają ale walczymy dalej :e_confused:

wersja 6, poproszę o opinię

IMG_20171024_220532.jpg

W dniu 23.10.2017 o 21:26, pozner napisał:

A może pójdź w tym kierunku:

370c626f10475cf601b840d3c0ee9384.jpg.23b2544f6c344dac862c93ea02cbcd7f.jpg.1369f7aca5f98fdd0b0c2ccf201b518c.jpg

Pochyl wszystkie kamienie w jednym kierunku, tworząc między nimi zakamarki i szczeliny. Do takiego efektu potrzebnych jest więcej kamieni. Twoja ostatnia propozycja jest bardzo sztuczna.

W miarę możliwości i umiejętności zrobione. Moje kamienie są jednak duże i nieregularne, nie są zupełnie płaskie, szczególnie te największe, więc nie mogę położyć jednego na drugim to raz, a dwa to jednak nie chcę się martwić, że coś mi się obsunie. Zastosowałem się jednak do sugestii.  ;)

• Lubię to 4