Deadi Opublikowano 15 Października 2017 #1 Opublikowano 15 Października 2017 (edytowane) Standardowa wersja zdjęcie 1 Do modyfikacji zachęcił mnie widok waty po pracy kilku dni, a także słaby widok w akwarium w wersji pionowej Co trzeba zrobić? - Rozebrać dolny koszyk, a konkretnie dekiel - ciężko idzie za pierwszym razem, więc ostrożnie - Zrobić otwory w jak największej ilości w dolnym koszyku - Zrobić otwory w dekielku by zwiększyć jego przepływ - Pokombinować z kolankami i rurkami - Złożyć wszystko do kupy Edytowane 6 Listopada 2017 przez Deadi
Andrzej Głuszyca Opublikowano 15 Października 2017 #2 Opublikowano 15 Października 2017 ..ale powiedz jaki to miało cel ?
Deadi Opublikowano 15 Października 2017 Autor #3 Opublikowano 15 Października 2017 Wcześniej miałem zamontowany tylko jeden (dwa wydawały mi się zbyt kobylaste) kosz w pionie - gdy wyjąłem watę okazało się, że jakieś 30% powierzchni jest idealnie czyste - sam dół. Dało mi to do myślenia by uwolnić przepływ od strony dolnej części, co z kolei nasunęło mi myśl położenia tego w całość w poziomie. I tak od myśli szybko przeszedłem do czynów i wykonałem taką właśnie przeróbkę. Dodam tylko, że wcześniej chodziło to pod głowicą, a teraz podpiąłem to pod kubełek (JBL e1502) wypełniony tylko prefiltrem i ceramiką (600ml) by mieć, dobrą cyrkulację wody i dobry przepływ kubełka, który pełni funkcję mechaniczo-biologiczną. Po tygodniu będę wiedzieć jak to się sprawuje
Andrzej Głuszyca Opublikowano 15 Października 2017 #4 Opublikowano 15 Października 2017 7 minut temu, Deadi napisał: gdy wyjąłem watę okazało się, że jakieś 30% powierzchni jest idealnie czyste - sam dół. Dało mi to do myślenia by uwolnić przepływ od strony dolnej części, co z kolei nasunęło mi myśl położenia tego w całość w poziomie. ..to wrzuć zdjęcie przed następnym czyszczeniem. U mnie było podobnie jak miałem zbyt nisko. Podniosłem ciut wyżej i teraz mam obydwa kosze zapełnione brudem. Z tego wniosek jak odbywa się cyrkulacja. Wydaje mi się ,że ten dół ( spód) jest niejako specjalnie zaślepiony aby zwiększyć skuteczność zasysania bokiem..ale zobaczymy co da Twój patent. Sam jestem ciekawy..
Deadi Opublikowano 15 Października 2017 Autor #5 Opublikowano 15 Października 2017 Sam jestem ciekaw, w ostateczności mogę powrócić do poprzedniej wersji, to znaczy zamienić kosze i dać pełny na sam dół, a podziurawiony do środka lub zostać tylko z jednym. Za tydzień będzie fota
Deadi Opublikowano 23 Października 2017 Autor #6 Opublikowano 23 Października 2017 (edytowane) Tydzień testów minął ? Jak widać podziurawiony spod zdał egzamin, dlatego zrobiłem to samo że spodem górnego kosza by jeszcze bardziej poprawić przepływ. Edytowane 23 Października 2017 przez Deadi 1
Wolfik Opublikowano 23 Października 2017 #7 Opublikowano 23 Października 2017 Pięknie. U siebie też spróbuję to zastosować jak przyjdzie kurier
Deadi Opublikowano 2 Listopada 2017 Autor #8 Opublikowano 2 Listopada 2017 (edytowane) Po kolejnym tygodniu testów muszę przyznać, że dziurawienie górnego kosza nie przyniosło oczekiwanych rezultatów, to znaczy dolna część waty była czysta. Zatem z czystym sumieniem mogę polecić dziurawienie dolnego i ułożenie całego prefiltra w poziomie, bo jak widać od przodu prawie nic nie widać Edytowane 2 Listopada 2017 przez Deadi
Andrzej Głuszyca Opublikowano 3 Listopada 2017 #9 Opublikowano 3 Listopada 2017 W dniu 2.11.2017 o 10:06, Deadi napisał: Po kolejnym tygodniu testów muszę przyznać, że dziurawienie górnego kosza nie przyniosło oczekiwanych rezultatów, ..ja mam cały czas prefiltr na zasysie biologa pionowo , bez nawiercania. Spód dolnego modułu jest ok. 9 cm. nad dnem i wata po tygodniu wygląda tak jak na zdjęciu:
Deadi Opublikowano 4 Listopada 2017 Autor #10 Opublikowano 4 Listopada 2017 Ogólnie dość czysta jak na tydzień czasu
Rekomendowane odpowiedzi