Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Standardowa wersja zdjęcie 1
Do modyfikacji zachęcił mnie widok waty po pracy kilku dni, a także słaby widok w akwarium w wersji pionowej
Co trzeba zrobić?
- Rozebrać dolny koszyk, a konkretnie dekiel - ciężko idzie za pierwszym razem, więc ostrożnie
- Zrobić otwory w jak największej ilości w dolnym koszyku
- Zrobić otwory w dekielku by zwiększyć jego przepływ
- Pokombinować z kolankami i rurkami
- Złożyć wszystko do kupy :D

222212121.jpg.cb86beb6bdbd16edd5af55bb003bd2f2.jpg

IMG_20171015_112210.jpg

IMG_20171015_113227.jpg

IMG_20171015_113232.jpg

IMG_20171015_113319.jpg

IMG_20171015_115118.jpg

IMG_20171015_115446.jpg

IMG_20171015_123607.jpg

Edytowane przez Deadi
Opublikowano

Wcześniej miałem zamontowany tylko jeden (dwa wydawały mi się zbyt kobylaste) kosz w pionie - gdy wyjąłem watę okazało się, że jakieś 30% powierzchni jest idealnie czyste - sam dół. Dało mi to do myślenia by uwolnić przepływ od strony dolnej części, co z kolei nasunęło mi myśl położenia tego w całość w poziomie. I tak od myśli szybko przeszedłem do czynów i wykonałem taką właśnie przeróbkę.
Dodam tylko, że wcześniej chodziło to pod głowicą, a teraz podpiąłem to pod kubełek (JBL e1502) wypełniony tylko prefiltrem i ceramiką (600ml) by mieć, dobrą cyrkulację wody i dobry przepływ kubełka, który pełni funkcję mechaniczo-biologiczną. Po tygodniu będę wiedzieć jak to się sprawuje :)

Opublikowano
7 minut temu, Deadi napisał:

gdy wyjąłem watę okazało się, że jakieś 30% powierzchni jest idealnie czyste - sam dół. Dało mi to do myślenia by uwolnić przepływ od strony dolnej części, co z kolei nasunęło mi myśl położenia tego w całość w poziomie.

..to wrzuć zdjęcie przed następnym czyszczeniem. U mnie było podobnie  jak miałem zbyt nisko. Podniosłem  ciut wyżej i teraz  mam obydwa  kosze zapełnione brudem. Z tego wniosek jak odbywa się cyrkulacja. Wydaje mi się ,że ten dół ( spód) jest niejako specjalnie zaślepiony aby zwiększyć skuteczność zasysania bokiem..ale zobaczymy co da Twój patent. Sam jestem ciekawy..

Opublikowano

Sam jestem ciekaw, w ostateczności mogę powrócić do poprzedniej wersji, to znaczy zamienić kosze i dać pełny na sam dół, a podziurawiony do środka lub zostać tylko z jednym.
Za tydzień będzie fota :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Tydzień testów minął ?

Jak widać podziurawiony spod zdał egzamin, dlatego zrobiłem to samo że spodem górnego kosza by jeszcze bardziej poprawić przepływ.

IMG_20171023_233603.jpg

IMG_20171023_233900.jpg

IMG_20171023_233934.jpg

IMG_20171023_233959.jpg

Edytowane przez Deadi
  • Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Po kolejnym tygodniu testów muszę przyznać, że dziurawienie górnego kosza nie przyniosło oczekiwanych rezultatów, to znaczy dolna część waty była czysta. Zatem z czystym sumieniem mogę polecić dziurawienie dolnego i ułożenie całego prefiltra w poziomie, bo jak widać od przodu prawie nic nie widać :D 

IMG_20171102_100610.jpg

Edytowane przez Deadi
Opublikowano
W dniu 2.11.2017 o 10:06, Deadi napisał:

Po kolejnym tygodniu testów muszę przyznać, że dziurawienie górnego kosza nie przyniosło oczekiwanych rezultatów,

..ja mam cały czas prefiltr na zasysie biologa pionowo , bez nawiercania. Spód dolnego modułu jest ok. 9 cm. nad dnem i wata po tygodniu wygląda tak jak na zdjęciu:

DSC_4378.JPG