Skocz do zawartości

sprawy techniczne - zestaw dwóch do 100cm (30cm głęb. wody)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w czwartek zalewam ojcu 100x34x34h cm...

nie ogranicza mnie w żaden sposób pokrywa, bo jej nie ma, musi być DIY

jaki byście dali zestaw dwóch świetlówek do takiego akwarium?? nie pytam o kolory, czy nazwy ale o technikę...

1. T5 czy T8?

2. Czy np coś takiego http://www.zoolight.pl/sklep/product_info.php/cPath/31/products_id/57 to nie będzie za duże solarium do tego akwa?

3. Czy może krótsze? Mniej Watów?

co o tym sądzicie? bo ja tam i tak wolę hqi i o świetlówkach nie mam za bardzo pojęcia...

jeśli wybierze te roślinne-skalary (nabijam się z tego w wątku o obsadzie) to pewnie bedzie ok, ale jak uda mi się go przekonać do malawi to czy nie solarium??

czy może dać taką 85cm na przód, a krótszą na tył?

Opublikowano

Zbiornik jest niski wiec dal bym dwie długie T8-ki ( ale czy az 85cm to nie wiem ) . Wyjdzie taniej i swiatla bedzie w sam raz .

Opublikowano

jesli skaliste malawi to przy tej wysokości spoko 1 T8 by starczyła po cąłej długości, nawt jak by ojciec chciał tam aniubiasa wsadzuć to tez by było oki, jeśli jednak SA z jakimiś lepszejszymi roślinkami to conajmniej 2xT8 a jak rosliny wymagające to i T5

Opublikowano

imho tak, coprawda ja bym preferował philipsa aquarelle ale to już indywidualne podejście, ja mam taki kotnik 112 l wysoki na 40 cm który niedawno przerobiłem na jednogatunkowe z M. Livingstonii i go oświetlam własnie pojedyńczą aquarelką i jest załkiem oki, akwa nie jest przeswietlone, nie ma problemu z jakąś inwazja glonów lub sinic a aniubiaski spokojnie rosną, Twoje jest jeszcze niższe więc bedzie spoko ewentualnie dodaj odbłyśnik.