Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chce zrobić biologię na fluvalu 406 w zbiorniku 450l. Pytania:

1. Co mogę zastosować jako prefiltr?

2. Jakie złoża i ile muszę do niego włożyć ?

Opublikowano
12 minut temu, Jakubczyk napisał:

Chce zrobić biologię na fluvalu 406 w zbiorniku 450l. Pytania:

1. Co mogę zastosować jako prefiltr?

2. Jakie złoża i ile muszę do niego włożyć ?

Wybrałeś drogi i za wielki :D- twoja sprawa.

Za filtr biologiczny do takiego akwarium może posłużyć każdy kubełek co pomieści od 250ml  złoża Xport Bio Cubes do 1-1,5 litra lawy wulkanicznej i będzie miał realny sik ponad 300 l/h a to przekłada się na papierowe  ok 500l/h.

Prefiltr już masz w tym kubełku to taka długa gąbka w ramce:D a ile złoża napisałem. Dawanie złoża więcej i operowanie wtedy pojęciem że masz nadfiltrację jest błędne.  Bakterii będzie tylko tyle ile pożywki dla nich naprodukują ryby a ten nadmiar złoża to czysty nadmetraż a nie nadfiltracja.

W mechaniku można już osiągnąć nadfiltrację  czyli większy przepływ wody niż ten niezbędny do uzyskania lewitacji ryb:D

Opublikowano (edytowane)

Ja w swoim Fluvalu używam prefiltra z korpusu narurowego 10" z wkładem z watoliny. I nie słuchaj, że za mocny, bo jednocześnie załatwi ci trochę mechaniki, pozbiera kupy i ruszy wodę. A jak dołożysz Purolite to dalej będzie miał niezłą wydajność.

Wytapatalkowane

Edytowane przez darkon
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 12.10.2017 o 20:41, darkon napisał:

Ja w swoim Fluvalu używam prefiltra z korpusu narurowego 10" z wkładem z watoliny. I nie słuchaj, że za mocny, bo jednocześnie załatwi ci trochę mechaniki, pozbiera kupy i ruszy wodę. A jak dołożysz Purolite to dalej będzie miał niezłą wydajność.

Wytapatalkowane

Myślisz że taki korpus z wyjsciami 1/2 cala wystarczy bo mam taki co w szafce zalega. 

Opublikowano

Obojętnie z jakim przyłączem korpus weźmiesz i tak w środku wszystkie są przewężone na 1/2", mój jest na przyłączach 1/2" i sprawdza się bardzo dobrze, nie zauważyłem jakichś spadków wydajności, pewnie są.