Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 lata później...
Opublikowano

Hej, nie chcę zakładać nowego wątku, trochę czasu mnie na forum nie było z różnych względów. Akwarium stoi jak stało, obsada dobrana okazała się... w miarę zgodna. Teraz dojrzałem do zmian, chciałbym tylko z Wami skonsultować, książki to punkt widzenia autora, a forum to wiele różnych informacji. 

Chciałbym powiewu nowości i odmiany od mbuny.

Część mbuny rozdałem, został mi harem z dwoma samcami Hongi, Trevawasae 1+2, Kawanga - same samce, w akwarium mam 1 dominatora który non stop jarzy na żółto i rządzi w akwarium oraz 3 samce zdominowane. Zdominowane ale w świetnej kondycji, nie walczą o dominację, jest spokojnie aż dziw... 

Myślałem o wrzuceniu protomelas taeniolatus czy steveni i pójściu w mix, zrobieniu porządku z Kawangami - oddanie samców - zrobiłbym wcześniej gdybym miał chętnego i dodanie samic. Czy nie bawić się w to i jeśli jest decyzja na powiew świeżości oddać resztę mbuny? Mam zerowe doświadczenie w łączeniu i poza mbuną....

Opublikowano

Witaj @Areck! Ślad po Tobie zaginął. 

Protki z mbuną jak najbardziej. Z tego, co pamiętam, to miałeś duże, płaskie kamienie w zbiorniku, a to jest raj dla 'steveni taiwan'. 

W zasadzie, to kwestia gustu, którego wybierzesz. Zobacz sobie jeszcze 'steveni imperial', również należy do tych roślinożernych. 

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Jeśli już nie chcesz mbuny, a masz duży fajny zbiornik do dużych ryb to moim zdaniem nie idź w półśrodki, czyli łączyć mbunę z nonbuną, tylko wyzerój zbiornik i zaryb tymi rybami jakie chcesz z nombuny. Zupełnie od nowa. Takie dodawanie ryb do istniejącego zbiornika nie jest za dobre - walki, przepychanki, choroby, problemy żywieniowe. Różnie może się to skończyć, gdy dodasz sporo nowych ryb. Fajne ryby z nonbuny rosną spore więc z czasem i tak będziesz musiał zastanowić się nad redukcją mbuny. W takim zbiorniku jak ty mam teraz 10 ryb 13-18 cm z nonmbuny. Ryby te jeszcze sporo podrosną i nawet te 10 może być za ciasno.

Edytowane przez iquitos68
  • Lubię to 2
Opublikowano

Właśnie taką miałem rozterkę wewnętrzną, jak Wasze głosy tutaj @przemo-hi @iquitos68.

Zdecydowała chęć zmiany po całości. Ze zbiornika oddałem wszystkie Kawangi, zaraz pojedzie harem Hongi i Trevawasae. Dorosłem do non-mbuny.