Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu Friday, October 06, 2017 o 20:46, mareckee napisał:

To daj znać co powiedzieli. Będzie jasność czy może warto się skusić na ich produkty czy omijać z daleka

Po rozmowie z przedstawicielem firmy Hap Pet i pokazaniu mu co się stało to był bardzo zdziwiony że takie coś się stało i że wygląda to na uszkodzenie mechaniczne ale wziął całą głowicę filtra i po 2 tygodniach przyszła funkel nówka głowica z wirnikiem (oddałem zepsutą bez wirnika ?)... Tylko pojawił się nowy problem a mianowicie żona, która nie chce już żadnego filtra zewnętrznego ? twierdząc że skoro akwarium miesiąc działa na 2 wewnętrznych AQUAEL TURBO 2000 i woda jest czysta to po co ryzykować kolejną wymianę paneli (choć jeszcze nie zostały wymienione po ostatnim incydencie gdyż żona urodziła  syna i jakoś nie było czasu...). Pozostaje mi zakup jakiegoś skimmera gdyż na części powierzchni mam film bakteryjny którego nie mogę pozbyć się ustawieniami wylotów filtrów... ?

Opublikowano
3 minuty temu, Robson79 napisał:

twierdząc że skoro akwarium miesiąc działa na 2 wewnętrznych AQUAEL TURBO 2000 i woda jest czysta to po co ryzykować kolejną wymianę paneli

..tak jak pisałem wcześniej możesz ten układ zostawić na stałe i będzie OK. Możesz to zmodyfikować w ten sposób ,że do pompy od mechanika  podłączysz prefiltr Eheim wypełniony watą akwarystyczną i masz super filtr mechaniczny. Różnica polega na tym ,że lepiej filtruje od gąbki i jest bardziej estetyczny i pewnie mniejszy od dużej gąbki. Paru z nas ma tak zrobiony właśnie ten filtr i jest naprawdę OK.

7 minut temu, Robson79 napisał:

Pozostaje mi zakup jakiegoś skimmera gdyż na części powierzchni mam film bakteryjny którego nie mogę pozbyć się ustawieniami wylotów filtrów... ?

..proponuje Eheim..trochę drogi ale estetyczny.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Robson79 napisał:

film bakteryjny którego nie mogę pozbyć się ustawieniami wylotów filtrów

Dobrze byłoby tak ustawić jakiś wylot filtra, aby był nad powierzchnią wody. Wtedy filtr bakteryjny by zanikał, ale zostaje pluskanie w akwarium który nie każdy lubi, a przy siku który ma AQt 2000 to chyba nie pomogłoby skręcenie wylotu. No i ew. pływające mini pęcherzyki powietrza które mogą sprawiać wrażenie pływających śmietków

8 godzin temu, Robson79 napisał:

Pozostaje mi zakup jakiegoś skimmera

Mam na pozbyciu skimmer eheim używany, więc jakbyś nie doszedł do ładu z "kożuszkiem" na wodzie to pisz na PW.

Edytowane przez mareckee