Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam szanownych kolegów , stoję przed wyborem nowej obsady do mojego akwarium . Poprzednia niestety odeszła w ciągu 2 dni po wpuszczeniu 3 yelowków zakupionych w sklepiku akwarystycznym. Cała obsada 5 letnich ryb poszła w hu.... zostały tylko te yelowy ?  Ale nie o tym mowa . Będę celował w aulonocary  non-mbune +   jakieś predatory .  Jest szansa na powiększenie zbiornika do rozmiarów 200x85x60 czyli około 1000l.

Choć generalnie temat Toma77  chyba wszystko wyjaśnia ;-)  

Edytowane przez Damian780425
Opublikowano

Rozumiem, że miałeś mbunę i chcesz spróbować czegoś nowego. Same Aulony to według mnie słaby pomysł więc zaproponuję coś z małych predatorów. Dimidiochromis Strigatus 2+1, Exochochromis  anagenys yellow 1+2, Stigmatochromis modestus 1+2, Nimbochromis Venustus 1+2. 

Opublikowano

Seba tak miałem mbunę i jeśli teraz miałbym odnawiać obsadę to może coś zmienię jest nawet szansa na zmianę wielkości dna w zbiorniku ( dłuższego niestety się nie da jak pamiętasz mam w ścianie i ogranicza mnie szerokość kotłowni ale z 25 cm można dołożyć do dna ) tylko czy gra warta świeczki wydam ze 2-3 kafle a zyskam 0,5 m2 dna.

Opublikowano

Jeśli stare szkło nie jest zniszczone to ja bym jeszcze poczekał. Jeśli nie dołożysz z długości to nadal pozostają tylko mniejsze drapieżniki. Sam od ponad roku z powodzeniem trzymam non-mbunę z małymi predatorami. Do tej pory wszystko ładnie ze sobą żyje i nie zapowiada się na jakiś dramat - mam i Aulonocarę :)