Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie tak jak koleżanka @suricade pisze, wygląda na to że masz twardości poniżej 1 skoro nie odnotowujesz zmian kolorów a od razu masz zielony/żółty.

Możliwe że będziesz musiał użyć nawet 20ml(wtedy kropla= 0,25 stopnia) żeby zmierzyć dokładnie.

Opublikowano
2 godziny temu, farewell__ napisał:

No wode z kradu to pijemy od niedawna. Wczesniej pliliśmy butelkowaną. Może wrócimy :) Piejmy ją może od miesiąca. Może dwóch. 

A dużo Was? jest drobnica?:D

Woda doskonała do kąpieli i prania ale do picia  i gotowania dla ludzi do poprawki. Podłącz do kranu z zimną wodą mineralizator od osmozy  i będziesz miał dwie wody - zimna do picia i gotowania o podwyższonym poziomie wapnia, magnezu a może i potasu :Da ciepła taka jak z osmozy jakby naszło cię prasowanie i trzebaby nalać do żelazka.

Pisałeś że ph zolteka może być.

Tak pisałem i nadal podtrzymuję ale zawsze wtedy pisałem że tylko i wyłącznie pH Zoolek zakres 7,4-9  a nie inny.

I nie nie umię właściwie zrobić testów KH i GH. Te testy to jakaś porażka (wg. mnie). Jak kropnę jedną kroplę to mam już lekko zieloną wodę.

Testy są miodzik  to twoja woda jest nie do pomierzenia  przeca wodociąg przyznaje sam że ma GH 0,21 to po co mierzyć?- ty masz w kranie GH poniżej 1 kropli więc jak dasz jedną to już jest zmiana koloru więc nie widzisz tego wyrażnego momentu zmiany koloru we fiolce. podobnie z KH .

Opublikowano (edytowane)

Kolega mieszka w d....  koło Jeleniej Góry   jak nie chce podać to jego sprawa . Życzę mu by nie musiał korzystać z pomocy innych kolegów z tego forum.

Taka woda jest z ujęć Kamienna Wieża i Leśniczówka   koło Jeleniej Góry - całkiem blisko ciebie.

sam popatrz - osmoza w kranie :D każdą wodę dowolnego  biotopu można z tego zrobić.

http://www.wodnik.net.pl/pl/parametry-jakosci-wody

dokładnie te parametry sam podawał.

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano (edytowane)

Primo jest nas ogólnie czterech w tym dwoje dzieciaków. A Co do lokalizacji to jak na wszystkich formularz kontaktowych wpisuje losowe wartości z klawiatury. Akurat padło na literkę d. Żeby nikomu literka d w lokalizacji już nie kojarzyła z niczym to zmieniłem.  To całkowity zbieg okoliczności :) Co do wody to w każdym rejonie miasta woda jest inna jest chyba 8 ujęć. I dlatego wyciołem z tabelki resztę aby nie robiły zamieszania :)

Ale osoba która stwierdziła że miszkamy na śnieżce była nie tak bardzo w błędzie. Też góry ale mniejsze tj. Bielsko-Biała. Co do mineralizator od osmozy to dzięki za radę przegóglam co to jest. A testował ktoś to w ogóle czy się sprawdza. Nie zrobiłem jeszcze testu wody po odstaniu 24 godziny miałem wczoraj zrobić ale nie wyszło z powodu braku czasu. :( Czy tej odstanej wody mam robić wszystkie testy czy tylko N02 i N03? 

Co do rybek to zakupiłem Seachem Buffer Victoria/ Malawi i  Azoo African Cichlid Salt. Zobaczymy co z tego wyjdze. 

Co do samego testu na PH (sorki ze bycie dociekliwym) ale patrzyłem na ten test  7,4-9  . No i podaje on z dokładnością do 0.2 czyli dokładnie tak samo jak test 6-8. Więc jaka będzie różnica w odczycie? Chodzi o to że osobiście nie lubię wyżucać bez sensu pieniążków. :) Więc z matematycznego punktu widzenia margines błędu jest taki sam. Różnica jest tylko w badanym zakresie. A jak badam PH 7 i mam mieć ph 7.4 to dużo lepiej użyć testu 6-8 gdyż jestem w środku skali. :) (Tak matematycznie na to patrząc). 

Edytowane przez farewell__
Opublikowano

A tak w ogólę to dziękuje wszystkim za sugestie i wyczerpujące odpowiedzi :) były pomocne. Co do samych rybek to akwarium zacząłem składać w lutym. Skończyłem w czerwcu. Szafki filtry itp. Co do rybek to pierwsze pojawiły się w czerwcu ale na skutek urlopu w lipcu i niedojrzałego zbiornika jeszcze. Głównie na skutek urlopu gdyż nie było mnie 2 tygodnie no i jak przyjechałem to za późno było do interwencji. Udało mi się odratować 5 rybek tylko :) Od sierpnia jest nowa obsada gdzieś od 14 sierpnia. No i od 14 sierpnia z 27 mamy dziś 22. Czyli -5. Więc wydaje mi się że może faktycznie woda jest kiepska. Bo pomimo niskich wartości NO2 i N03 gdzieś co 1.5 tygodnia ubywa jedna rybka. Jest to niepokojące oczywiście. 

Teraz jeszcze pytanko. Ilość rybek na taki mój zbiorniczek 150x33c51. 51 to wysokość. Ile powinno być 22 to dużo czy mało? Czy w sam raz? 

Na te 250l. Faktycznie wody będzie mniej może 200l. To jak dawać  Seachem Buffer Victoria/ Malawi i  Azoo African Cichlid Salt, tak jak w instrukcji czy może macie jakiś magiczny sposób. Tak aby rybki nie wpadły w jakiś szok. Czy dodać wszstko w ciągu kilku dni czy pomału co tydzień dodawać porcję. Macie jakieś sugestie jakbyście to rozwiązali przy takiej wodzie jak ja mam. Aby w miarę szybko poprawić wodę a żeby rybki nie wpadły w szok? 

Opublikowano

Od końca.

Oba preparaty dawkuj dokładnie jak napisane w instrukcji jedynie możesz gdy jest podane coś od/do  użyć silniejszego stężenia a po 24h pomierzyć różnicę. Nie wolno dawkować na raz jak ci z matematyki wyjdzie że dawka ma być 3-10 razy wyższa niż zalecana przez producenta - zabijesz resztę ryb.

Matematyczne argumenty zawiłości różnic w skalach kolorymetrycznych testów przecież CHEMICZNYCH  jakich my używamy ty po prostu nie używaj .  Zawsze jednak węższy zakres pomiaru nawet o takim samym skoku będzie dokładniejszy niż taki sam skok ale w skali o większym zakresie szczególnie jak przyrosty są funkcją logarytmiczną a nie liniową, a tak jest z tym pH.

Rybki u nas nie przelicza się w sztukach / na litry wody  tylko poczytaj obsady do baniaka 240l i trzymaj się tego albo załóż w dziale Obsada własny temat.

Nie zostawiamy dopiero co uruchomionego akwarium z nowymi rybami na 2 tygodnie bo w planie urlop - w ogóle w akwarystyce trzeba myśleć  i planować na spokojnie pytając w koło co i jak najlepiej zrobić. Na pewno byśmy wszyscy ci odradzili zarybianie tuż przed urlopem - jakiś raptus z ciebie.:D

Prosiłem o zrobienie testu kranówy na świeżo nalanej z kranu pod ciśnieniem a potem po odstaniu 24h mając w tyle głowy że np  na Ziemi Cieszyńskiej :D w kranach woda jest tak nasycona CO2 i takim agresywnym że te niskie pH jest z tego dwutlenku węgla a wlanie tego bezpośrednio do baniaka w większym procencie może spowodować przyduchę  szczególnie jak nie ma napowietrzania w akwarium albo szczelna pokrywa.

Woda prosto z kranu będzie wtedy miała pH niskie a po odstaniu 24h znacznie wyższe pH. szczególnie jak jest to woda niemal osmotyczna.

Co do wpisywania miejscowości do d... to wpisanie pełnej i prawdziwej nie pozwala zidentyfikować pozostałych danych osobowych  natomiast pozwala szybko uzyskać pomoc koleżeńską jak stajesz się pacjentem.

Dopytywałem o te dziateczki tylko dlatego ( teraz wiadomo że w ilości dwu:D:D) bo szczególnie dla dzieci i ich rozwoju brak odpowiedniej mineralizacji wody, pierwiastków śladowych witamin itp.  jest szczególnie ważne - powie wam to każdy lekarz pediatra.

Taki mineralizator od osmozy badałem i faktycznie on bardzo podnosi GH wody z osmozy , z tym że trzeba wiedzieć że nie daje wszystkich "pierwiastków życia" a tylko 2-3 podstawowe więc najlepiej spytać lekarza co robić jak masz taką wodę z osmozy w kranie - może Vita Centrum dla dzieci a może bardziej złożone mineralizatory  a może woda butelkowana wysoko mineralizowana - wreszcie to naturalne i tanie ostatnio - to już w konsultacji z żoną róbcie poza forum.

Ważne że powstała u was świadomość problemu z wodą kranową która nie nadaje się bezpośrednio do spożycia.

Opublikowano
37 minut temu, farewell__ napisał:

Dzięki za porady. No przed założeniem konta na tym forum nie wiedziałem że lokalizacja odgrywa jakąkolwiek rolę w udzieleniu pomocy. :)

To nie jest takie "ot forum jak każde inne" to forum, to nie Facebook, to forum to miejsce dla pasjonatów  :D Korzystaj dalej, a akwarystyka stanie się Twoim życiem ;)