Skocz do zawartości

EHEIM PICKUP 2012 czy AQUABALL 2212 ?? do 126 litrów .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Który lepszy ? Macie jakies doświadczenia ? Kubełek to fluval 105 lub 205 , tetra 600 lub 700 ( który polecacie ) a moze eheim tylko jaki model ( np. classic 2211 ) ? , najwazniejsze jest dla mnie jakosc wykonania i bezproblemowa obsługa , wypełniony ceramiką i przedfiltr . Obsada docelowa saulosi 2 +5 . Pzdr.

Opublikowano

O kubełkach do podobnego akwa niedawno było, zobacz co z tego wyszło:

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=2181

wszystkie filtry mają wady i zalety, jedni polecają takie, drudzy inne, musisz trochę intuicją się pokierować.

:wink:

najważniejsze jest dla mnie jakosc wykonania i bezproblemowa obsługa

Biorąc to pod uwagę polecałbym jednak eheim:

- EHEIM Professionel I 222202

- EHEIM Professionel I 222402

- EHEIM Professionel I 222602

2222 wydaje się trochę zamały, zwłaszcza że w 126l pewnie będziesz miał przerybienie.

2226 może jest za duży, ale 126l szybko ci się skurczy, a ten filtr będziesz mógł zastosować z powodzeniem w większym baniaczku.:wink:

Przy zakupie kubełka uważałbym żeby nie wybrać filtra z za małym przepływem, który jeszcze ograniczysz wysokością tłoczenia, wkładami, przedfiltrem. A szybkość odświeżania wody w kubełku wbrew pozorom też jest ważna.

O tych wewnętrznych się nie wypowiem bo nigdy niemiałem, z tego co można wyczytać – są dobre (bezproblemowa obsługa, jakość wykonania) i drogie.

To tylko takie moje sugestie, mnóstwo ludzi pewnie poleci ci coś zupełnie innego.

Opublikowano

To czekam na ewentualne sugestie . Napewno nie kupie juz aquaela . Miałem akwa ogólne i chce załorzyc malawkę , ze względu na brak miejsca 80 *35 *45 . Blokuje mnie długość wiec mysle nad wymianą na 80 *40* 50 ale czy jest sens ? Wiem ze w malawce długość wazniejsza ale zawsze to 160 l nie 126 l .

Opublikowano

no cóż im więcej litrów tym lepiej

ja na początku chciałem 140 założyć, a wyszło na to, że zamówiłem 240 :D

większa szerokość dna na pewno pyśkom sie przyda, a wysokość zawsze da ten dodatkowy kawałeczek przestrzeni. Wal większe akwa, nie ma co się szczypać, twój litraż to i tak min, nawet dla saulosi. :D

Opublikowano

Wiem wiem , pewnie ze chciałbym 375 l ale nie mam miejsca wiec zamienie na szersze i troszke wieksze . Ciekawi mnie opinia co do tych filtrów eheima - aquaball kontra pickup .