Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej mam małe pytanie. Kto ma pod ręką albo ostatnio gdzieś widział na necie baniak oświetlony źródłami światła w kącie 15 st. Wiecie, źródła punktowe 15 st albo blisko tego. Mam pewną koncepcję ale nie mam porównania i nie wiem czy moja koncepcja się sprawdzi. A szkoda by było wydawać kafla ot tak. Będę wdzięczny za każdego linka.

Opublikowano

Linku nie mam ale własne zdjęcie to tak.:D

Dioda Cree XML T6  około 800-1000lm z kolimatorem 15 st

20170917_081418.thumb.jpg.8df66fb39505c2b7c74d150e07a7d565.jpg

Zobacz jakie to niesie niebezpieczeństwa.

Wodę mam lewitację ale w tym snopie światła najmniejsza drobinka która wpadnie w ten snop świeci jak Wenus na niebie.

Zdjęcie jest zrobione przy wyłączonym oświetleniu akwarium bo jak dam swoje 60W ledów RGB+W to tego snopa w ogóle nie widać.

Mam nadzieję że ci pomogło ocenić efekt.

• Lubię to 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 17.09.2017 o 08:48, deccorativo napisał:

Dioda Cree XML T6  około 800-1000lm z kolimatorem 15 st

Heniu, a czy mógł byś zrobić zdjęcie tego ustrojstwa?? kupiłeś to gotowe? podpięte masz to pod sterownik czy świeci cały czas?? 

Opublikowano

Odpowiadam w kolejności pytań.:D

tak - tak - nie - nie:D

taka dioda Cree XML z założonym kolimatorem i przyklejona do  radiatora niczym się nie różni od tego - :lol:

20171013_085444.thumb.jpg.df64ae447d41d5e4299aefc0435d95a3.jpg

tylko trzeba umieć  wyliczyć kąt 15 st z tangensa lub cotangensa i kalibrować ustrojstwo na ten kąt -bo ma płynny zakres regulacji od 5 -120 st :D

Piszą że świeci na 400m ale to nie prawda - tak na prawdę oświetla przedmioty max na 200m :D ale patrząc z drugiej strony to widzisz świecenie z 2 kilometrów jeśli nie ma przeszkód więc i na 400m - czyli prawda.:D

• Dziękuję 1