Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , chcę zbudować kaseciaka do akwarium malawi 170x60x60 czy może już ktoś budował do takiego zbiornika ? Nie wiem jaką pompę zastosować , jakie powinien mieć rozmiary ?

Opublikowano

Jak sam sobie odpowiesz na pytanie czy ma być cicho "jak makiem zasiał"  bo śpisz z głową przy baniaku a bzyk komara w drugim pokoju cię budzi  lub/oraz twoją drugą połowę denerwuje stąpanie kota po podłodze to wtedy coś tam podpowiem.;)

Na pewno do baniaka 170cm 600l musi być minimum pompa 2000l/h bo tyle będzie sikać z rury w kaseciaku. Potem zdecydujesz już z odchodami ryb czy potrzebny będzie do tego jeszcze falownik.

Opublikowano
5 minut temu, Marco napisał:

Zdecydowanie chciałbym żeby było cicho .

Cicho to masz z każdą pompą - ja pytałem czy ma być bezgłośnie , czy może być słychać szum wody i jak przyłożysz ucho do baniaka to lekki gwizd ( pompy DC ) czy lekkie buczenie ( pompy AC 230V).

Może napisz gdzie będzie stało akwarium czy w salonie czy w sypialni i  czy może być pompa w szafce zamiast w kasecie.

Nie myślałeś o narurowcu na bezgłośnej schowanej w szafce pompie C.O.?

Opublikowano

Podobno nowa pompa Jebao DCP5000 jest niezwykle cicha , sam nie miałem ale opinie w necie są pozytywne więc może na tej rób.

U wielu sprzedawców jest także polecana jako jedyna z pomp Jebao DC do pracy także poza wodą .

Ma chyba kilkadziesiąt biegów więc znajdziesz taki przy którym będzie najcichsza.

Wybór pompy narzuca wymiary komory pompy a reszta to już standard.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Marco napisał:

Witam , chcę zbudować kaseciaka do akwarium malawi 170x60x60 czy może już ktoś budował do takiego zbiornika ? Nie wiem jaką pompę zastosować , jakie powinien mieć rozmiary ?

Witaj,ja jestem w trakcie budowy kaseciaka do akwarium 180x55x55. Kaseta będzie z przegrodą ruchomą i zasysem na spodzie po całej długości oraz szerokości 8mm.Napędzana będzie pompą jebao dcs-400.Poniżej masz wymiary.Musisz chyba dodać 5cm wysokości bo masz wysokość akwarium 60cm.Ostatnie dwa wymiary nie dotyczą kasety.

20170829_204146.jpg

Edytowane przez adamuskus82
Opublikowano

to chyba nie Ożarów  Maz tylko SUW Gołaszew  albo SUW Szeligi

Siarczany też wysokie więc możliwe  że blok z Purolite nie będzie działał ale bym jednak zaczął nie od kaseciaka a od ustrojstwa wersja II.