Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj na forum!

Z tego co opisujesz to wczoraj dołożyłeś falownik i już zauważyłeś poprawę w klarowności wody ale zostały jeszcze drobinki w wodzie...Sugerował bym zaczekać jeszcze parę dni i potem pomyślisz o zmianach gdyby sytuacja była bez poprawy...

Co do filtracji biologicznej to na ten zbiornik spokojnie starczy tobie 1 litr ceramiki bądź innego złoża i to wszystko ale oczywiście nie jest to regułą że tak musisz mieć...W filtrze biologicznym możesz np zostawić dwa kosze złoża+gąbki z zestawu oraz  gąbka na zasysie jako prefiltr...

Natomiast w filtrze mechanicznym(o mocniejszym przepływie) zostawił bym tylko gąbki z zestawu a na zasys dałbym prefiltr Eheima z tym że w nim zamiast oryginalnych gąbek dałbym watę...W ten sposób pozbędziesz się z wody wszelakich drobinek...Stosuje od niedawna takie rozwiązanie u siebie z tym że prefiltr Eheima mam podpięty do mechanika wewnętrznego i zdaje egzamin w 100% usuwając z wody pył oraz wszelakie drobinki itp...

Dnia 29.08.2017 o 16:32, forrel napisał:

Zastanawiam się nad zamianą filtrów - ten o większej mocy chcę ustawić na mechanika a ten mniejszy na biologa. 

Mądre posunięcie! ;) 

Opublikowano

egon44 możesz podesłać mi link do tego prefiltra? :-) Wczoraj do filtra o większym przeplywie wlozylem wate (tylko polowa koszy reszta pusta) a do eheima ceramike w jednym koszu. Poki co roznicy w filtracji nie widac, cyrkulacja wody zwiekszyla się.

Opublikowano

Mechanik ma teraz przepływ ok. 1400l/h (wkłady tylko połowie koszyków - sama wata JBL Symec), w biologu też jest tylko ok 1l ceramiki - drugi kosz pusty. W połączeniu z cyrkulatorem 2000l/h efekt jest taki, że ryby ciągle walczą z prądem wody :-/ Nie podoba mi się to. Do tego woda wcale nie jest bardziej klarowna. Wyeliminowałem już wszystkie potencjalne źródła tego kurzu, wymyłem i tak już czyste akwarium, wyjąłem korzenie, które były zanurzone w wodzie przy powierzchni. Niestety nie mogę przykryć akwarium ale w mieszkaniu mam wilgotność na poziomie 65%. Nie mam dzięki temu dużo kurzu w powietrzu - kurz wywołuje u mnie kaszel. Zamówiłem prefiltr Eheima i Aquael Circulator 2000 z prefiltrem mechanicznym. W poniedziałek powinno wszystko do mnie przyjść. Jeszcze nie wiem, z których urządzeń finalnie skorzystam - wszystko będzie zależało od efektu.  Spróbuję ustawić cyrkulację tak by nie przeszkadzała rybom.

Powierzchnia wody faluje na całości, nie ma filmu z kurzu.

Dodam, że gdy podaję szczyptę pokarmu zamaczając płatki w wodzie i lekko rozcieram palcami to pokarm zawija wokół akwarium i jest niemal w całości zasysany przez filtry. Odnoszę wrażenie, że te najmniejsze drobinki kurzu zawijają bardziej w toni i nie opadają na dno do zasysów filtrów tak jak pokarm. Gdy nabiorę do butelki wody z wylotu filtra mechanicznego woda jest klarowna - nic w niej nie pływa.

Opublikowano
40 minut temu, forrel napisał:

Mechanik ma teraz przepływ ok. 1400l/h (wkłady tylko połowie koszyków - sama wata JBL Symec), w biologu też jest tylko ok 1l ceramiki - drugi kosz pusty. W połączeniu z cyrkulatorem 2000l/h efekt jest taki, że ryby ciągle walczą z prądem wody :-/ Nie podoba mi się to. Do tego woda wcale nie jest bardziej klarowna.

Spróbuj wyłączyć na parę dni ten cyrkulator?czy falownik? 2000 bo widocznie musisz mieć pralkę w akwarium i tak jak piszesz zanieczyszczenia zamiast wpadać do zasysów omijają je przez zbyt dużą cyrkulację...

Opublikowano

Bez cyrkulatora było jeszcze gorzej ;-) Po za tym wolałbym go zostawić bo dzięki niemu powierzchnia wody pięknie faluje na całym baniaku. Z tego co widzę co akwarysta to inna metoda i rady. Jedni ustawiają dużą cyrkulację inni małą. Na filmach na Youtube mało, które Malawi ma wodę idealnie czystą a na takiej mi zależy. Jestem na 99% pewny, że gdy nieco przytkam mechanika wkładami i prefiltrem cyrkulacja się zmniejszy a duży prefiltr wyłapie mi z toni te syfki. Inna sprawa to ich źródło... hmmmm.... Potem jeszcze muszę rozkminić jak ten osprzęt ukryć... :-/

Opublikowano

@forrel no dokładnie jest tak jak piszesz że każdy z nas ma swoje sprawdzone sposoby na uzyskanie klarowności wody w zbiorniku a ty sam metodą prób i błędów też dojdziesz do tego bo nie ma na to jednej skutecznej sprawdzonej metody :) 

Musisz po prostu zaczekać parę dni aż wszystko ogarnie filtracja bo poniekąd robiłeś też porządki w zbiorniku,filtracji a to też spowodowało że masz pyłek,drobinki w toni...Do tego nie przekarmiaj ryb a wszystko pójdzie w dobrą stronę...

Sprzęt zamaskujesz kamieniami lub roślinnością ;)