Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, pstaniszewski napisał:

jeszcze jedno "głupie" pytanie. Wiem, ze piasek trzeba przepłukać i tak długo się płucze aż będzie woda klarowna w misce. Natomiast tak z Waszego doświadczenia - takie 25kg to ile czasu zabiera płukanie - godzinę? dwie? czy więcej? Pytanie głównie zmierza do tego, czy w jedno popołudnie będę w stanie wypłukać piasek, rozłożyć kamienie, piasek, zamontować filtry i zalać wodą - czy to trzeba rozłożyć na dwa popołudnia?

Spokojnie wszystko ogarniesz w jeden dzień jak się nie będziesz obijał ;) 

Co do obsady to załóż nowy temat w odpowiednim dziale a pomożemy bo jest jeszcze kilka propozycji obsad do tego litrażu :) 

Opublikowano
21 minutes ago, egon44 said:

Spokojnie wszystko ogarniesz w jeden dzień jak się nie będziesz obijał ;) 

Co do obsady to załóż nowy temat w odpowiednim dziale a pomożemy bo jest jeszcze kilka propozycji obsad do tego litrażu :) 

dobrze rozumiem, ze w tym wątku? :

Home\RYBY, ROśLINY, WODA\Obsada akwarium z pyszczakami

Opublikowano

..jak kupisz piasek z Castoramy Kreisel  ( ten po kilka zł)  to ma on tę przypadłość ,że trzeba go dokładnie płukać. Tak jak pisał @egon44  płucz małymi porcjami. Myślę ,że godzinę Ci to zajmie..Ale specjalnie uczulam Cię na to,  bo jak to źle zrobisz to później  będziesz się denerwować  jak wielu kolegów:) Pamiętaj też ,że jak go zobaczysz na żywo to może Ci się jego barwa nie spodobać...Ale pod oświetleniem Power Glo Hagen wygląda super...kiedyś na próbę dałem go pod 6500K i wyglądał fatalnie...

Opublikowano
5 minutes ago, AndrzejWalb said:

..jak kupisz piasek z Castoramy Kreisel  ( ten po kilka zł)  to ma on tę przypadłość ,że trzeba go dokładnie płukać. Tak jak pisał @egon44  płucz małymi porcjami. Myślę ,że godzinę Ci to zajmie..Ale specjalnie uczulam Cię na to,  bo jak to źle zrobisz to później  będziesz się denerwować  jak wielu kolegów:) Pamiętaj też ,że jak go zobaczysz na żywo to może Ci się jego barwa nie spodobać...Ale pod oświetleniem Power Glo Hagen wygląda super...kiedyś na próbę dałem go pod 6500K i wyglądał fatalnie...

Coraz bardziej dziwne pytania zaczynam zadawać ;) - małe porcje to tak powiedzmy, żeby taki worek przepłukać na 10 razy? Czy jeszcze mniejsze?

Opublikowano (edytowane)

..mała porcja  jakiś garnek  z 10 litrowy i wsypujesz do niego 1/5 z  całego worka. Stawiasz do wanny , wkładasz słuchawkę od baterii , puszczasz wodę i tak długo leci aż z garnka wypłynie czysta woda..Zaraz Ci podrzucę linka.Muszę tylko znaleźć ..

I nie są to dziwne pytania...bardzo dobrze , że je zadajesz.

..tu nasz forumowy kolega bardzo fajnie to  wyjaśnia i pokazuje:

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano

Dzięki za filmik - teraz wszystko jasne. Dzisiaj jadę kupić piasek do Castoramy i robię pierwsze "rozpoznanie kamieniowe". Pewno potem pojawią się moje kolejne pytania i wątpliwości :)

Opublikowano

Piasek zakupiony, spienione PCV niestety nie było w castoramie w tym wymiarze - podjadę dzisiaj do drugiej gdzie podobno jest. Zdecydowałem się na to PCV jednak bo kratki malarskie w castoramie mnie nie przekonały (z jakimiś takimi zawijasami i niestabilne się wydawały). Dzisiaj również jadę zobaczyć kamienie (pewno jescze nie wybiorę ale zdjęć napstrykam przynajmniej). I takie pytanie mnie nasżło - czy jest sens przemywać/płukać piasek wcześniej (np. 2 tygodnie przed założeniem akwarium) i trzymać go w zamkniętym wiadrze a w momencie przenoszenia do akwarium tylko lekko przepłukać. To pozwoliłoby mi zaosczędzić 1h w ten dzień gdy to będę robił.