Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przekonam się na własnej skórze, kostki załadowane do Ultramaxa, ceramika/walce przełożone i ułożone pionowo w FX6 ;].

04.12.2021 : No2 <0,1; NH4 <0,05; No3 40.

Zobaczę po miesiącu.

Opublikowano (edytowane)

Gdzieś czytałem schemat działania podobnego bajeru i tam było napisane, że minie dobry miesiąc zanim urośnie odpowiednia kolonia bakterii i produkt zacznie w ogóle powoli działać. Używam czegoś podobnego i jeśli to akurat zadziałało to może dopiero po 2 miesiącach. 

Ale nie mam żadnej pewności, bo zbyt wiele czynników zmieniło się w tym czasie. 

Także cierpliwości życzę i chętnie przeczytam czy są jakieś zauważalne efekty, bo bardzo mnie to ciekawi.

Edytowane przez Pikczer
Opublikowano

Sam ciekawy jestem. Poszła 3x zalecana dawka.

Od początku mam kulki Bioceramax 1600 które chyba działają podobnie - czy działają nie wiem musiałbym wyjąć i robić pomiary bez. Wizualnie są zupełnie niepodobne do Xport.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 18.12.2021 o 17:44, Rafał80 napisał:

Miałem już dużo wyższy odczyt i nic się nie stało, wytrzymają. Jutro zrobię małą podmianę.

Jakieś zmiany? Ciekawi mnie ten eksperyment. 

Opublikowano (edytowane)

Służę odpowiedzią

Dzisiejszy pomiar i......... zdziwienie. NO3 spadło. Tydzień temu była podmiana 15%. Dzisiejszy pomiar NO3 30-40 więc spadek o ok 50%. Z pewnością mam przerybienie (ok. 40szt. rocznych ryb) i ryby raczej nie pływają głodne ;].

Przed zakupem FX6 co 2 dni czyściłem dno. OD 03.12 tego nie robię - syfek siedzi w filtrach lub prefiltrach. Prefiltry czyszczę co tydzień, teraz zamierzam czyścić co 2 tygodnie.

ps. z FX6 dostałem 4 worki zeolitu - co się z tym robi? Po zakończeniu testu mogę wsadzić do prefiltra??

Edytowane przez Rafał80
  • Dziękuję 1