Skocz do zawartości

Z tangi na malawi

Dziubek

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, deccorativo napisał:

a gdzie jest ten NGBC?

już go nie ma... poszedł w kompostownik, nie wróci...

własnie sprawdziłem mam jeszcze nie całe pół litra nowego...

znaczy nie jest nowy tylko używany (kupiłem z odzysku od kogoś ...)

Edytowane przez Dziubek

szkoda  nieodwracalna szkoda.

Ja bez biopolimer tylko już nie NGBC ale lepszego jakim jest  TMBT + świderki też bym musiał co tydzień śmigać po 120km do pracy by podmiankę zrobić .

Jeść rybom i dolać odparowaną wodę to pracownicy zrobią ale  podmianki czy pomiary wody to już nie.

Też bym leżał i kwiczał bez polimeru.

Teraz masz co tydzień pilnować podmianki po 20% i pomiar NO3 przed podmianką.

Zostało ci chyba mało ryb to może nie będzie tak żle ale co to przyrost NO3 szybko się przekonasz.

12 minut temu, deccorativo napisał:

szkoda  nieodwracalna szkoda.

Ja bez biopolimer tylko już nie NGBC ale lepszego jakim jest  TMBT + świderki też bym musiał co tydzień śmigać po 120km do pracy by podmiankę zrobić .

Jeść rybom i dolać odparowaną wodę to pracownicy zrobią ale  podmianki czy pomiary wody to już nie.

Też bym leżał i kwiczał bez polimeru.

Teraz masz co tydzień pilnować podmianki po 20% i pomiar NO3 przed podmianką.

Zostało ci chyba mało ryb to może nie będzie tak żle ale co to przyrost NO3 szybko się przekonasz.

znaczy wsadzić ten co mam??  

myślę, że wrzucę to ngbc i w miedzy czasie zakupie to tmbt ... czy etam?

Edytowane przez Dziubek

Trochę za szybko wziołeś się za sprzątanie. Niepotrzebnie grzebałeś w biologii, jeśli miałeś dobre wyniki NO2 i NO3. Miałeś podać wyniki i czekać na instrukcje.

Powiedz nam jeszcze, czy wypłukałeś te gąbki w wodzie z akwarium, czy w wodzie z kranu? 

Ja mówię, jak ja bym zrobił. Ale @Dziubekzrobi wg porady, która wybierze.

Moim zdaniem, jakby nie było biopolimery, to nie byłoby problemu, bo podmianki by były regularne. Niektórzy myślą ze jak wsadza biopolimery to już maja samograj i nic nie trzeba robić. 

Moim zdaniem nie jest potrzebny NGBC, bo po co? Przecież azotanow w kranówie nie prawie wcale, a podmianki maja być normalne.

Wracamy do konwencjonalnej metody prowadzenia akwarium, typowej dla zdecydowanej większości akwarystów.

Ja bym tak zrobił, ale wybór należy do akwarysty. Jeszcze jedna moja rada, nie wykonuj nerwowych ruchow.

1 minutę temu, przemo-h napisał:

Wywaliłeś całą biologię z tego filtra i w dodatku wypłukałeś gąbki w wodzie z kranu?

no tak wypłukałem gąbki w wodzie z kranu...

nie wywaliłem całej biologi, wywaliłem tylko ngbc, zostały dwa koszyki grysu koralowego , dołożyłem dwa dodatkowe, ale już je usunąłem...

2 minuty temu, wojtekr napisał:

Niektórzy myślą ze jak wsadza biopolimery to już maja samograj i nic nie trzeba robić. 

no może nie nic , ale sporo mniej ... prawie nic ...

Poczytaj sobie jakie ludzie maja problemy z biopolimerami, ilu wywaliło je z baniaka, włączając mnie i wtedy podejmiesz decyzje. Ja mam gorzej, bo już w kranie mam NO3=20.

Nie pisze, ze to jest zło i sam czekam na biopolimer typowy do wody słodkiej, ale trzeba umieć się z nimi obchodzić i trzeba stworzyć im warunki do pracy oraz pozbywać się skutków ubocznych - te robotę robi w morszczyznie odpieniacz białek.