Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Teraz prosiłbym was o pomoc w doborze obsady ,Patrzyłem na ryby które są na stronie rybyakwariowe.eu ,główne patrzyłem na wygląd i ta które mi się podobają

Podobają mi się takie gatunki jak :

Labidochromis caeruleus

Pseudotropheus saulosi

Melanochromis auratus

Maylandia estherae

Pseudotropheus elongatus

Iodotropheus sprengerae

Labidochromis hongi

Pseudotropheus sp. 'acei'

Melanochromis cyaneorhabdos

Cynotilapia afra

Teraz powiedzcie mi co mogę z czym połączyć i w jakiej ilości ,żeby już dobrać obsadę na tip top :)

Edytowane przez VeJeK
Opublikowano
48 minut temu, VeJeK napisał:

Pseudotropheus saulosi

Obecnie poprawnie Chindongo Saulosi, i tą właśnie rybę chcę Ci zaproponować jednogatunkowo do Twojego akwarium. 
Sugeruję kupić około 20-25 ryb i liczyć na uzyskanie około 3 haremów. 
Sam obecnie mam u siebie w 280l 7 samców i 8 samiczek :) czekam na zelżenie upałów i będę odławiał 4 z nich, aby komfortowo przewieźć je do sklepu.

Dlaczego jednogatunkowo ? dlatego, że moim zdaniem te piękne ryby świetnie się uzupełniają kolorystycznie, a trzymanie ich stadnie w jednym gatunku pozwoli obserwować ciekawe zachowania godowe, oraz ustalanie hierarchii, co przy wielo gatunkowym zbiorniku już jest troszkę trudniejsze. Sam osobiście częściej wolę patrzeć na moje Sauloskarium niż na wielogatunkowe 666 litrów ;) Kiedyś coś z tym zrobię.

Opublikowano

W twoim akwarium możesz postawić na obsadę trzy gatunkową ale to już max...

Oczywiście możesz iść też w obsadę jednogatunkową jak proponował kolega powyżej oraz w obsadę dwu gatunkową...

Z mojej strony mogę tobie zaproponować takie układy dwu gatunkowe które moim zdaniem byłby najodpowiedniejsze do twojego litrażu niż obsada trzy gatunkowa-

Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano + Labidochromis Caeruleus

Iodotropheus Sprengerae + Chindongo Saulosi

Chindongo Saulosi + Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano

Cynotilapia Hara Gallireya Reef(chyba o tym gatunku piszesz? ) + Labidochromis Caeruleus 

Opublikowano (edytowane)

Patrząc na to co mi podałeś oraz po konsultacjach ,wybrałbym :

Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano + Labidochromis Caeruleus

Aczkolwiek może Dałoby się jeszcze coś do tego Dobrać ? Może coś małego ?

Np jako 3 spodobałby mi się :

Pseudotropheus saulosi

Pseudotropheus elongatus

Maylandia estherae

Coś doradzisz ?

Edytowane przez VeJeK
Opublikowano
25 minut temu, VeJeK napisał:

Aczkolwiek może Dałoby się jeszcze coś do tego Dobrać ? Może coś małego ?

Osobiście co bym mógł tobie zasugerować jako trzeci gatunek to Iodotropheus Sprengerae

Opublikowano

Cholender, za bardzo mi się nie podoba ale pewnie innego wyjścia nie ma, a szkoda, wiadomo wielkość szkiełka ogranicza :)

Jutro poszukam właśnie tych dwóch gatunków, jak nic innego jako 3 gatunek nikt nie podpowie to będę szukał tych trzech gatunków i będzie pięknie.

Teraz jak możesz powiedz mi, w jakiej ilości brać te gatunki?

Jak bym miał ewentualnie możliwość kupienia jutro to żebym wiedział ile i czego kupić

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, VeJeK napisał:

Cholender, za bardzo mi się nie podoba ale pewnie innego wyjścia nie ma, a szkoda, wiadomo wielkość szkiełka ogranicza :)

To może do Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano + Labidochromis Caeruleus dodasz np. Cynotilapia Zebroides Jalo Reef...

Godzinę temu, VeJeK napisał:

Teraz jak możesz powiedz mi, w jakiej ilości brać te gatunki?

Jak bym miał ewentualnie możliwość kupienia jutro to żebym wiedział ile i czego kupić

Jeśli planujesz zakupić młode ryby to bierz 10-12szt z każdego gatunku...

Edytowane przez egon44