Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zacznę temat może dla "starych wyjadaczy" banalny, ale mi przyda się trochę informacji.

Chodzi o to że przy każdym zbliżeniu się do zbiornika(nawet przejście obok) ryby przyklejają się do szyby z nadzieją karmienia. Jedzenie podaję 2 razy dziennie rano i wieczorem, wiem że ryby nie mają poczucia sytości i jadłyby ile dałyby radę. Rosną, są zdrowe, wybarwiają się powoli(głównie samiec saulosi). Nie przekarmiam - tyle co w 2 palce się zmieści(płatki) znika w kilkanaście sekund.

Chciałbym przyklejony przy szybie obserwować ich zachowania ale to one obserwują mnie.

Opublikowano

Kiedy się uspokoją i będę mógł je obserwować nie skamlające o pokarm tylko w naturalnych zachowaniach

Opublikowano

Bierzesz kawę, herbatę czy na co masz ochotę siadasz na przeciwko akwarium i oglądasz ryby. W pierwszych minutach liczą na żarcie, potem wracają do swoich czynności. Po prostu przyzwyczajają się do otoczenia i pływają normalnie, a Ty je obserwujesz.  

Opublikowano
Teraz, Zygi napisał:

No tak muszę wtopić się w tło, hehe. Cierpliwość ponad wszystko.

Dokładnie, siadasz i patrzysz, a one się przyzwyczają do otoczenia. 

Opublikowano

Gdyby to było jeszcze takie łatwe z 2 dzieci latających gdzie się da... Ale wieczorem spróbuję. THX

Opublikowano

Najlepszą obserwacje ryb u siebie mam wieczorem tylko przy oświetlonym zbiorniku wtedy ryby się najbardziej uspokajają i super się obserwuje ich naturalne zachowania...

Oczywiście w dzień też można ale to już nie to :) 

• Lubię to 1