Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was po długiej przerwie i ma prośbę o pomoc / poradę.

Chciałbym w moim obecny zbiorniku (200 l) dokonać zmiany aranżacji wraz z wymiana żwirku. Niestety nigdy wcześniej tego nie robiłem. Są też pewne ograniczenia: mieszkanie, brak drugiego zbiornika. Jakie są Wasze doświadczenia? Jak zrobić to w sposób najmniej dokuczliwy dla pyszczaków? Z góry dziękuję za wszystkie porady.

Opublikowano

Bez pomocniczego zbiornika ciężko, nie wiem jakie masz ryby, jakiej wielkości i w jakiej ilości.

Jedyne co mi przychodzi na myśl to dokładnie wymyć wodą wannę, potem sparzyć ją dodatkowo wrzątkiem i zlać tam całą wodę z baniaka, może stać kilka godzin bez filtracji, ważne abyś zapewnił temperaturę oraz napowietrzenie (najtańsza pompka).

Przy okazji wypłucz też w wodzie z akwarium filtrację. 

Jeśli jesteś z Wawy, to w zasadzie wodę masz ~7,5ph i możesz zalać akwarium zupełnie nową czystą wodą z kranu, najlepiej przez filtr węglowy (tak zwane ustrojstwo do nalewania wody - szukaj na forum). 
Dobrze też abyś przed całą akcją zrobił ze dwa dni wcześniej ze dwie duże podmiany, co dzień po około 50%, aby nie robić rybom zbyt dużego i gwałtownego skoku parametrów Po4 i No3.
Dobrze by było abyś miał pod ręką bakterie Prodibio Biodigest i preparat Amquel Plus w razie gdyby biologia się załamała.

Ja po całkowitym restarcie w puściłem ryby do zupełnie nowego baniaka, miałem tylko 0,7l lawy wulkanicznej z dojrzałego baniaka i No2 nie wyszło mi poza 0,2ppm. Po około dwóch tygodniach wszystko wróciło do normy. Woda z Ursynowa, czyli jedna z gorszych z wodociągu centralnego.

Powodzenia.

Opublikowano (edytowane)

Masz żwir czy piasek ? 

Jakie filtry ?

Zmiana aranżacji to ma być wymiana kamieni, czy tylko zmieniasz ich układ?

Edytowane przez suricade
Opublikowano (edytowane)

Głównie myślałem o wymianie piasku i wymianie kamieni na otoczaki. 

Mam obecnie piasek. Pyszczaki to Pseudotropheus Saulosi (2 samce / 4 samice). Filtr mechaniczny wewnętrzny oraz fitr zewnętrznych z Matrixem, Purigen'em i Phosguard'em.

Chciałem na dwa dni przed, zrobić podmianę 50% wody a potem, znaczy następnego dnia, usunąć około 40 % wody i wymienić część piasku. Następnie wymienić kamienie.

Edytowane przez gsztar
Opublikowano

Taka operacja strasznie zestresuje ryby, masz ich mało więc bez problemu na czas tej zamiany mogą być przechowane w wiaderku 12l, tylko tak jak pisałem zapewnij im natlenienie. Cała operacja nie powinna potrwać dłużej niż 2-3 godziny.

Zrzuć całą wodę wybierz piasek, wyjmij kamienie, włóż nowe (pamiętając o podłożeniu pod nie spienionego pcv), potem zasyp nowym piaskiem i zalewaj wodą przez ustrojstwo.

ps. A zdradzisz nam czemu zamieniasz piasek ? z jakiego na jaki ?

Opublikowano

Zmieniam na ten sam piasek kwarcowy 0,5m. Obecny jest dość brudny i odmulanie nie za bardzo poprawia. Poza tym jest go trochę mało.

A może spróbować jeszcze raz go mocno odmulić i uzupełnić resztę nowym. Sam nie wiem?

Opublikowano
20 minut temu, gsztar napisał:

Zmieniam na ten sam piasek kwarcowy 0,5m. Obecny jest dość brudny i odmulanie nie za bardzo poprawia. Poza tym jest go trochę mało.

A może spróbować jeszcze raz go mocno odmulić i uzupełnić resztę nowym. Sam nie wiem?

Może zmiana piasku nie będzie w ogóle potrzebna a ewentualnie dosypiesz nowego jak uważasz że jest go za mało...

Masz jakąś fotkę zbiornika żeby pokazać jak brudny jest obecny piach?

Godzinę temu, gsztar napisał:

Filtr mechaniczny wewnętrzny oraz fitr zewnętrznych z Matrixem, Purigen'em i Phosguard'em.

Jakie modele filtrów konkretnie posiadasz?

Bo może masz za słabą filtrację i stąd zanieczyszczenia na dnie zbiornika...

Mam taki sam litraż i nie pamiętam żebym odmulał kiedyś dno...

Opublikowano
31 minut temu, gsztar napisał:

Zmieniam na ten sam piasek kwarcowy 0,5m. Obecny jest dość brudny i odmulanie nie za bardzo poprawia.

..jak masz okazje to wymień piasek na gradację 0.8 - 1.2 mm. No chyba ,że Tobie nie " pyli"  co by mnie też nie zdziwiło  przy obecnej filtracji  skoro  na dnie zalegają odchody ( to zdanie pisałem zanim wrzuciłeś zdjęcia). Jeżeli nie poprawisz filtracji a w tym też cyrkulacji to problemu nie rozwiążesz płucząc stary piasek . Z drugiej strony  patrząc na zdjęcia nie widzę tam aż tylu odchodów abyś określał to odmulaniem:) Myślę ,że na początek  zanim  zaczniesz kombinować to popraw cyrkulację ..A jakie masz NO2 i no3 ?

Opublikowano (edytowane)

Andrzeju,

piasek, który kupiłem przy zakładaniu akwarium nie pylił. Teraz kupuję z tego samego źródła i mam nadzieję, że będzie też ok. 

Filtr wewnętrzny jest po lewej a kosz ssawny i  wylot z filtra zewnętrznego po prawej. Czy tak jest ok?

Czy dodać jeszcze może pompkę cyrkulacyjną taką jak w morskich? Czy to nie za dużo ?

N02 - ok. 0,025 ppm a NO3 - 10-15 ppm

Edytowane przez gsztar