Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Napiszę tak, miałem kilka tanich naświetlaczy z diodami 6500k zimne i jedne dawały "trupi" kolor skóry ;) inne były trochę lepsze. W akwarium jedne jak i drugie radzą sobie z kolorem niebieskim i żółtym natomiast pomarańcz i czerwień, czy też zieleń glonów i roślin, wygląda naprawdę słabo. Porównanie z HQI hmm IMHO bardzo słabo :( . Mam też RGB i tu już jest lepiej ale świeci toto cieniutko, trzeba by założyć ich sporo i różnica w Watach żadna. Dodatkowo na piasku widać dziwne efekty (kto miał/ma to wie oczym piszę ;) ). HQI są o różnej temperaturze barwowej ale każde mają pełne spektrum, mnie najbardziej pasuje 8800 i 10000 k.

Największą różnicę w wybarwieniu ryb przy danym oświetleniu i wzroku ;) widać gdy akwa mamy tak ustawione, że zdarza się moment gdy słonko nam zajrzy do akwarium i oświetli ryby. U mnie zdarza się tak zimą i różnica z HQI jest ale w przypadku naświetlaczy to przepaść (zwłaszcza przy non-mbunie).

Opublikowano

Dokladnie to samo napisalem wczesniej na temat modulow Samsunga RGB + W 10.000. Kolor niebieski jest lepiej widoczny przy swietle slonecznym. Dlatego chyba poprobuje z tymi nowymi ledami FSA, ktore znalazl @deccorativo