Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No to prawie wszystko wiem, można coś już zacząć robić

Co do wkładów bo o to teraz chodzi to tak

Aqua nova

1-wata perlonowa

2-Ceramika

3-raczej też ceramika

4-gąbką

JBL

1-wata perlonowa

2-ceramika powinna być

3-biobale

Ale i tak sprawdzę jeszcze bo nie pamiętam dokładnie :)

Edytowane przez VeJeK
Opublikowano
Dnia 23.07.2017 o 22:08, VeJeK napisał:

Filtracja: Aquanova 1500 + JbL green line 901

Aqua nova

1-wata perlonowa

2-Ceramika

3-raczej też ceramika

4-gąbką

JBL

1-wata perlonowa

2-ceramika powinna być

3-biobale

Przyznam , że nie rozumiem jaki masz plan  filtracji. Na logikę JBL 900 jako słabszy powinien pełnić funkcję filtra biologicznego - zawierać ceramikę i ochronny prefiltr z gąbki ( biobale w malawi nie sa stosowane ze względu na niewielką wydajność) co do ilości ceramiki poczytaj na forum) . Natomiast w mocniejszym filtrze mechanicznym zwykle używa się gąbki.

Opublikowano

Ja tylko przedstawiłem co teraz się tam znajduje

Otworzę kubełki i zobaczę co się w nich znajduje i wtedy posłucham rad W.W i ułożenie wkłady tak jak trzeba :)

Opublikowano

Na razie nic nie grzeb w kubełkach...Łapki z dala :D 

Jak przygotujesz zbiornik to wyjmiesz nadmiar złóż a potrzebne zostawiasz i gra gitara...

Opublikowano

Ok teraz kwestia piasku jako kupić?

Chcialbym żeby był jakiś fajny ładny biały, coś polecicie z naszych marketów?

Opublikowano

Masz może w pobliżu jakąś żwirownię? 

Zacytuję fragment z mojego tematu na tym forum ;) 

''Jako podłoże wybieramy tylko i wyłącznie ‘’piasek’’ o granulacji 0.8-1.2mm(mniejszej może pylić w zbiorniku)...Możemy też zakupić piach z pobliskiej żwirowni o mieszanej granulacji mieszczących się w normach wymiarowych o których wyżej napisałem nawet w przypadku mieszanego piasku gradacja może wynosić 0.8-2 mm oczywiście na przewagę granulacji 0.8...Taki mieszany piasek wygląda bardziej naturalnie w zbiorniku niż jednolicie kolorystycznie piaski (czyt.białe żółte itp)(tu już wybór należy do każdego z Was,co komu się podoba)''...

U siebie posiadam właśnie taki mieszanej granulacji i jestem z niego bardzo zadowolony do tego nawet jakby znalazły się na nim jakieś zanieczyszczenia to nie będą tak widoczne jak na białym piasku...

20706307_1399743686787673_1482674410_o.thumb.jpg.7b613d6bcd9358f58b464d91612db25c.jpg

Oczywiście wybór należy do ciebie ;) i obojętnie jaki wybierzesz piasek to patrz na jego granulację mieszczącą się w przedziale 0.8-1.2mm...

Godzinę temu, VeJeK napisał:

Chcialbym żeby był jakiś fajny ładny biały, coś polecicie z naszych marketów?

Jeśli chcesz piasek z marketu to możesz wybrać ten(tylko jest koloru żółtego) bo biały to już raczej z aukcji internetowych...

Koledzy z forum również go używają i są zadowoleni https://www.castorama.pl/produkty/budowa/cementy-i-zaprawy-budowlane/cementy-wapno-kruszywo/kruszywo/piasek-do-zastosowan-budowlanych-kreisel-25-kg.html#product

Opublikowano

Zwirowania raczej nie ma a na pewno nie taka z której coś być mógł wziąć

Cżyje że albo wezmę ten z Castoramy, albo zobaczę piasek w hurtowni, kiedyś od nich brałem ale ba straszna maka

Cos muszę wybrać żeby jutro już odpalić baniak

Aa aaa i najważniejsze

Ile piasku kupić?

50kg?

Opublikowano

Piasek ma być taki:

ma się tobie podobać na mokro i pod światłem z akwarium i ma być gradacji 0,8-1,2mm .

czy będzie z rzeki za darmo czy z akwarystycznego  taki drogi to już twoja sprawa.

Opublikowano

Kurcze sam niedawno takie dylematy mialem a tu już rok prawie minal, tez z roslinniaka przeskakiwalem tylko troszku wiekszego.

Napewno otrzymasz tu fachowa pomoc. Ja bralem wszystko z plazy tj. kamienie piasek i z efektu jestem zadowolony. Oswietlenie zmienilem w tym miesiacu na ledowe (dzieki bakus_44) i powiem szczerze ze efekt jest o niebo lepszy niz prz swietlowkach (moje odczucie). osobiscie nie pchal bym się w bialy piasek, wole naturalny wyglad... ale to już wedle gustu.

mozesz podejzec jak to u mnie wygladalo

pozdrawiam