Skocz do zawartości

Malawi z nadmorskiej Gdyni 375L 150x50x50

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam kolegów / koleżanki forumowiczów ?

Zbiorniczek założony wczoraj w miarę możliwości bede dodał update po dodaniu obsady, wyklarowaniu wody itp.

Przechodząc do konkretów:

1. Baniaczek 375L 150x50x50  front z OptiWhite.

2. Filtracja:

- Prefiltr multikani 2L  gąbka + wata

- Biologia Aqua Nova 1500 

a) 1 koszyk 1l ceramika Aquael 1600

B) 2 koszyk 1l Seachem matrix 1l

c) 3 koszyk carbo – z zestawu do filtra docelowo Seachem 1l zamknięte wata + na górę purigen

d) ostatni a raczej 1-wszys koszyk ceramika która była w zestawie i tu małe pytanie co Panowie / Panie polecacie dać do ostatniego koszyka  ? zostawić ceramikę czy może jakiś inny wkład ?

3. Cyrkulacja Aquael Circulator 4000

4. Oświetlenie Belka ledowa –BeamWork Power Led 900

5. Szklany wlot + skimmer / wylot

6. Tło strukturalne Juwel Stone Granite

7. Podłoże piasek kwarcowy 0,8 – 1,2 mm 50kg

8. „Czarna” lawa wulkaniczna 50kg

Docelowa obsada – nadal myślę (mam jakieś 2 tyg)  Mumba ale co konkretnie …Może coś poradzicie ?

PS. więcej / lepsze zdjęcia dodam wieczorem

20205808_1624277470929310_1394251179_o.thumb.jpg.6752d32e7fa202593fa79340ceb578df.jpg

20180205_1624277527595971_936764022_o.thumb.jpg.effb412805209f0fd5df1265193b8c8d.jpg20196316_1624277544262636_205314780_o.thumb.jpg.b765f98a8b74fb10953ae6098399353b.jpg20216338_1624277427595981_2098157502_o.thumb.jpg.b3b378d872a7cb345439a7a4cd0b1664.jpg

Edytowane przez KoLi
Opublikowano (edytowane)

Witaj kolego ,

i nie licz na głaskanie a temat od razu poproś moderatora o przeniesienie do Podstaw bo tu tylko się przedstawiamy a już widzę wieleale.:( i wiele pytań z twojej strony - i to dobrze tylko szkoda że po zakupach pytasz.

Po pierwsze ja bym najpierw dotarł papierem ściernym te łączenia modułów tła by łączenia były nie widoczne, ale się pośpieszyłeś i diabli wzieli estetykę.:D

Te łączenia już zawsze będą razić.

Nie wiem czy dałeś podkładki pod kamienie czy stoją na piasku bo piasek wsypujemy po ustawieniu kamieni a na fotkach jest odwrotnie.

Nie masz filtracji mechanicznej jak na 375l Malawi bo prefiltr z Multikani na AquaNova1500  da sik na wylocie przy tym zapchaniu złożami  zdecydowanie poniżej 900l/h a mechanik u nas zaczyna się dla baniaka 150cm od 1500l/h więc za mało. Cyrkulator 4000 to nie filtracja mechaniczna.

Filtracja

1/ nie dajemy węgla carbo na start baniaka - wyjąć

2/ na baniak 400l wystarcza 1l Matrixa lub 0,5l tego złoża fabrycznego Aquael 1600 a oba to już hamulcowy twojego kubła.

tak więc kosze puste poza jednym z 1l ceramiki którą zdecydujesz - ta 1600 jest lepsza od Matrixa.

Godzinę temu, KoLi napisał:

Docelowa obsada – nadal myślę (mam jakieś 2 tyg)

Kolega chyba z tych niecierpliwych młodzianków  - masz zamiar wpuścić ryby za 2 tygodnie?  a na jakiej podstawie? a skąd taka pewność?

Wodę lałeś prosto z kranu?

Czy zamierzasz jakoś zainicjować start biologiczny tego pięknego baniaczka?

Widzę wersję baniaka bez pokrywy z belką LED - wiesz że nasze ryby wyskakują z akwarium??

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano (edytowane)

Skały ustawione na podstawkach - macie piasek był odgarniany na boki wiec stoją bezpośrednio na macie obsypane piaskiem dookoła.

Co do tła - w przypadku tych modułów Juwela nakłada się 1 na 2 nie ważne jak byś ustawiał, wycinał, przecierał, łączenia będzie widać (obecnie 1 jest zasłonięte skałami wiec prawie wcale go nie widać) zdecydowałem się na tą opcje z prostego powodu moje zdolności plastyczne nie pozwalają na stworzenie własnego tła:} (wieczorem walne parę dodatkowych zdjęć sami ocenicie)

Filtracja - dzięki za poradę.

Nigdzie nie napisałem ze zaliczam cyrkulator do filtracji mechanicznej...

Oczywiście na start poszły bakterie Sachema.

Napisałem jakieś 2 tygodnie może będą to 3 może 4 , się okaże po testach wody :} 

Belka led była w planach od początku liczę na to ze rybkom będzie tak dobrze, że nie będą chciały uciekać :)

Ps. Do młodzików nie należę.

Ps2. Usuwam zdjęcie z piaskiem bo będzie zaraz 100 postów ze stawiane na piasku bez maty, że ryby mi podkopią i wszystko się zwali, zbije szybę i zaleje dom :) 

Edytowane przez KoLi
Opublikowano

Po pierwsze primo przyjmij kolego że piszemy w dobrej wierze by pomóc więc jak wkleiłeś zdjęcie z piaskiem a bez skał to zwracamy uwagę - nie ma o co się jeżyć - napisałeś że są podstawki to kończy sprawę nawet bez usuwania zdjęć.

Czytaj uważnie - nie piszę młodzik tylko młodzianek :D-  to taki nowy adept w klasztorze nie koniecznie młody.

O wyskakiwaniu ryb ci napisałem - zamieniłeś w żart -trudno straty będą twoje , twoja podłoga mokra a i czasami wodą po oczach dostaniesz:D parowanie wody i zapach pomijam, ale żona nie pominie.

37 minut temu, KoLi napisał:

Oczywiście na start poszły bakterie Sachema.

Zapewne Seachem Stability  - to bakterie startowe  - a pożywka dla nich to jaka?

Opublikowano

Na chwile obecną karma.

Myślałem nad uryną ale jakoś mam opory ...

deccorativo

Wiem , że piszecie w dobrej wierze ja się w zadnym stopniu nie obrażam po prostu sprostowałem :}

Co do wyskakiwania ryb 1000 ludzi maja otwarte Malawi i nie maja z tym problemow ale pożyjemy zobaczymy ,może za jakiś czas przyznam ci racje i zamienia na pokrywę czas pokaże.

Z poważaniem 

młodzianek  :)

Opublikowano
8 minut temu, KoLi napisał:

Co do wyskakiwania ryb 1000 ludzi maja otwarte Malawi i nie maja z tym problemow ale pożyjemy zobaczymy ,może za jakiś czas przyznam ci racje i zamienia na pokrywę czas pokaże.

pewnie tysiace ludzi maja male rybki ktore az tak nie skacza, ja np na 2 dni wsadzilem dorosle ngara do odkrytego baniaka i 1 zdazyl się pozegnac z zyciem

Opublikowano

@KoLi  ( jak postawisz najpierw małpę a potem nick to dostajemy powiadomienie że któś o nas pamięta:lol:)

OK- start na karmę i to też kończy sprawę właściwego startu - sugeruję tylko że potrzebne są jeszcze pomiary startowe HN4 , NO2, NO3 zrobione testami kropelkowymi JBLa lub Saliferta - inne odradzam.

13 minut temu, KoLi napisał:

Co do wyskakiwania ryb 1000 ludzi maja otwarte Malawi i nie maja z tym problemow ale pożyjemy zobaczymy

Jakoś ich na tym największym forum Malawi w Polsce nie widać, za to masz natychmiast komentarz z Holandii:D.

Ale osobiście też nie lubię takiej czapy nad baniakiem jaki tworzy korona i pokrywa.

Jest bardzo proste rozwiązanie ale nie chcesz to nie podpowiadam - przyjdzie czas sam poprosisz.

Z takich niuansów czyli jak ja to określam pierdoł to widać lustro wody na przedniej szybie i jak to się buja to mnie osobiście drażni , no i świecą w oczy ledy z tego wzmocnienia  wzdłużnego - też jest na to rada.;) ale nie pytasz to nie podpowiadam.