Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sory ze tak zakladam posta w kazdym dziale ale kto pyta nie bladzi :P

mam 112 l standardowa pokrywe oswietlenie 2x18W t8

na jakie świetlówki wymienić aby jakoś tak ładnie podkreślaly sie pysiom kolory? i zroibła się jakaś taka ładna poświata

Opublikowano

po pierwsze to pierwszy topic w tym dziale - w dodatku wyrózniony napisem "przyklejony" aby zawsze był u góry, zawiera link pod którym można zobaczyć wygląd zbiornika z różnymi świetlówkami,

po drugie do róznych kolorów są lepsze rózne świetlówki

po trzecie jest to kwesja gustu i kazdy doradzi Ci co innego wiec polecam powrót do pkt pierwszego i pooglądać zdjęcie w w/w linku

P.S ja osobićsie jeśli mówimu o oświetleniu dwoma rurami to preferuje

Aquarelle Philipsa przód + Grolux Silvany tył

Opublikowano

no ta jak Ci się podoba to kupuj :wink::lol:

z aquarellkami może być problem z dostepnością ale 18 W jest to rozmiar również do normalnych opraw - nie akwarystycznych i ja np je kupowałem w hurtowni elektrycznej. Kiedyś z przodu miałem PowerGlo Hagena i tez było nieźle ale jak dla mnie dawało zbyt mocna niebieska poświatę i w pokoju przy zgaszonym świetle był efekt tzw "telewizora" Aquarellka daje podobne efekty a świeci mniej na niebiesko. Sylvania GroLux jest dla mnie bdb świetlówką uzupełniającą bo ładnie kręci kolory poczynając od żółtego poprzez pomarańcz o czerwonym nie pisze bo jest świetnie i osobiście nawet w głównym baniaku który oświetlam HQI 10000K to jako uzupełnienie oraz jako imitacje wschód/zachód słońca własnie te świetlówki

• 2 tygodnie później...