Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie nie wiem czy to odpowiedni dział jeśli nie to proszę Admina o sprostowanie ale przejdę do rzeczy , rybki pływają  w akwarium od około 13 Maja czyli już dwa miesiące , wszystkie są w bardzo dobrej kondycji nie chorują  , jedzą pływają i rosną poza jednym :)  wszystkie urosły od około 1cm do 2cm tak samo Saulosi jak i Maingano natomiast tak jak widać na pierwszym zdjęciu na listku  jeden w ogóle nie rośnie nawet 0,5cm , wszystkie w momencie wpuszczenia były podobnej wielkości a teraz sa około 2cm większe od tego jednego . Czy ktoś się z czymś  takim spotkał czym to może być spowodowane ?

20170709_095509_resized.thumb.jpg.bc5549d75ee69bbacf2530f5c14263af.jpg20170709_095452_resized.thumb.jpg.9504e3f9344494f9a5b7405c6f029ae2.jpg20170709_095429_resized.thumb.jpg.44a898a2b2922da614177e07d55a1899.jpg20170702_220204_resized.thumb.jpg.027b3d28f964af8fc35c71814665bfbb.jpg

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano
29 minut temu, AndrzejWalb napisał:

często tak jest gdy ryby są z chowu wsobnego czyli byle jakiego źródła. 

Nie musi to być chów wsobny. Miałem kulfona z dobrego źródła i jedna samica bardzo słabo rosła. Była o połowę mniejsza od innych. W końcu po wielu miesiącach dogoniła inne samice, ale równie dobrze mogło być inaczej. Miałem jednego takiego Dimidiochromisa i ten po pewnym czasie padł. Wszędzie zdarzają się słabsze osobniki, u ryb z dobrej hodowli też. To normalne. Tak jak napisali koledzy, musisz jeszcze poczekać, być może wiele miesięcy. 

Opublikowano

Ja zakupiłem stadko Metriaclima Callainos OB ok 2cm i wszystkie ładnie rosły jedna dostawała. Gdy wszystkie miały już ponad 8cm ta jedna miała jakieś 3-4cm... Gdy robiłem redukcję obsady chciałem się jej pozbyć ale była tak mała że zawsze gdzieś się schowała i nie mogłem jej odłowić... Minęło jakieś kolejne pół roku, rybka urosła i nie widać żadnej różnicy w wielkości z pozostałymi rybkami tego gatunku... ?

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi . Oczywiście poczekamy zobaczymy  . Najciekawsze jest to że pływają razem od początku  i tak się przyzwyczaiły do niego inne ryby że pływają obok i go nie ruszają oco się obawiałem bo największy Saulosi był by w stanie go w sumie połknąć. 

Opublikowano

W moim przypadku 3 osobniki Maingano są znacznie mniejsze, są to samiczki, pisząc znacznie, mam na myśli połowę mniejsze.

Ryby niedługo skończą dwa lata. Ryby są pokoleniem F1 i są z polecanej na forum hodowli.

Nie są także przeganiane od pokarmu, żerują aktywnie i sprawnie wychwytują pokarm.

Podobna sytuacja jest u Labidochromis sp. Hongi, choć tam różnica nie jest tak diametralna.
Mam też jedną karłowatą Acei, ale ta akurat wskoczyła do kaseciaka i przypuszczam, że pływała tam ponad miesiąc, ryby jej nie odrzuciły, ale już się nie rozwija tak jak pozostałe. 

Żadna z mniejszych ryb nie padła, ryby są zdrowe, inkubują więc nie widzę nic niepokojącego w ich rozmiarze.