Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aktualizacja:

Kuracja prawie dobiegła końca i niestety ryba u której zauważyłem problem dalej jest płochliwa, nie pobiera pokarmu z innymi rybami, poza sporadycznym skubaniem skał pokrytych okrzemkiem. Dziś znowu zauważyłem ciągnace białe odchody :/ Reszta ryb w dobrej formie. Martwię się że mi ten osobnik msobo padnie jak tak dalej pójdzie.

Opublikowano
38 minut temu, Kubeq napisał:

Aktualizacja:

Kuracja prawie dobiegła końca i niestety ryba u której zauważyłem problem dalej jest płochliwa, nie pobiera pokarmu z innymi rybami, poza sporadycznym skubaniem skał pokrytych okrzemkiem. Dziś znowu zauważyłem ciągnace białe odchody :/ Reszta ryb w dobrej formie. Martwię się że mi ten osobnik msobo padnie jak tak dalej pójdzie.

Czasem zbyt późna reakcja na chorobę może nie przenieść wyleczenia. Bywa, że trzeba się pogodzić ze zgonem. Jak będziesz widział, że ryba się męczy to warto ulżyć jej cierpieniom i położyć ją pod nóż. Niestety to są ciemne strony akwarystyki.

Opublikowano (edytowane)

Jestem tego w pełni świadomy, problemem może być odłowienie, bez totalnej demolki nie da rade, no nic narazie czekam na rozwój sytuacji, jak się nie pozbiera to spróbuje się na nią zaczaić, ale z moim gruzowiskiem to od razu raczej jest skazane na porażkę ?

Edytowane przez Kubeq
Opublikowano
52 minuty temu, Kubeq napisał:

Jestem tego w pełni świadomy, problemem może być odłowienie, bez totalnej demolki nie da rade, no nic narazie czekam na rozwój sytuacji, jak się nie pozbiera to spróbuje się na nią zaczaić, ale z moim gruzowiskiem to od razu raczej jest skazane na porażkę ?

Ryba osłabiona da się łatwiej złapać.

Opublikowano

U mnie dopiero druga doba leczenia, ale chyba też za późno się za to wziąłem. U samca saulosi, którego najbardziej dotknęło choróbsko jest podobnie jak u Ciebie. Czasami weźmie tylko mały kawałek do pyska po czym zaraz go wypluwa. Zauważyłem też u niego mocno zaczerwienione skrzela.

Oby tylko kuracja zapobiegła przerzutom na inne ryby

Opublikowano
12 godzin temu, Kubeq napisał:

Aktualizacja:

Nie bądź taki pewien, ze kuracja dobiega końca, po tym jak widziałem u znajomego jak Herbtana poradziła sobie z Ichtioftiriozą dopiero po sześciu tygodniach (w tym czasie jednak nie padła żadna ryba, czyli coś tam te ziółka działają) to na twoim miejscu kurację prowadził bym nadal. Dodatkowo sam producent w zaleceniach do Microbe-lift Herbtana i Artemiss napisał:

"Dodaj 5ml na każde 95l wody w akwarium codziennie przez 10 dni. W przypadku zaawansowanego stadium choroby kurację powtarzaj aż do zauważenia pozytywnych zmian w wyglądzie i zachowaniu ryb."

• Dziękuję 1
Opublikowano
5 minut temu, darkon napisał:

Nie bądź taki pewien, ze kuracja dobiega końca, po tym jak widziałem u znajomego jak Herbtana poradziła sobie z Ichtioftiriozą dopiero po sześciu tygodniach (w tym czasie jednak nie padła żadna ryba, czyli coś tam te ziółka działają) to na twoim miejscu kurację prowadził bym nadal. Dodatkowo sam producent w zaleceniach do Microbe-lift Herbtana i Artemiss napisał:

"Dodaj 5ml na każde 95l wody w akwarium codziennie przez 10 dni. W przypadku zaawansowanego stadium choroby kurację powtarzaj aż do zauważenia pozytywnych zmian w wyglądzie i zachowaniu ryb."

O i taki post daje nadzieję :D

Opublikowano

Tak też uczynię, mialem na myśli ze standardowe 10 dni zalecane przez producenta niebawem minie. Oczywiście będę kontynuował kurację z nadzieją że pomoże ?

Opublikowano

Niestety mimo upływu czasu i ciągłego stosowania obu preparatów mojej msobo się pogorszyło.

Dalej nie je, do tego dziś zaczęła polegiwać na dnie i mocno "dyszeć".

Odłowiłem dziś rybkę do kotnika gdyż już inne pysie się nią zaczęły interesować gdy sobie odpoczywała.

Myślę że już jej nie pomogę, na chwilę obecną jest w kotniku, czekam do rana z decyzja o eutanazji.

Załączam filmik ryby po przeniesieniu do kotnika.